Skip to main content

Amenzi de 65.000 de lei pentru Kanal D, Antena Stars, Antena 1, România TV şi B1 TV în cazul Zăvoranu

 
Oana Zavoranu
Oana Zavoranu

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să dea amenzi totale de 65.000 de lei pentru posturile care au difuzat ştiri şi dezbateri în cazul Zăvoranu. Kanal D a primit cea mai mare sancţiune, de 20.000 de lei, în timp ce Antena Stars, televiziunea care a deţinut drepturile de difuzare pentru înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu, a fost amendată cu 15.000 de lei. B1 TV, România TV şi Antena 1 au primit fiecare 10.000 de lei amendă.

Publicitate

În cazul B1 TV şi România TV, CNA a reţinut în special ieşirile tumultuoase ale lui Corneliu Vadim Tudor. Posturile, la pachet cu Antena 1, a fost sancţionate pentru încălcarea articolului 40 cu 3, ce prevede că moderatorii şi prezentatorii nu trebuie să permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Sancţionarea celor cinci posturi vine după trei şedinţe aprinse în care a fost discutat subiectul şi au fost vizionate fragmente din emisiunile incriminate. Propunerile de sancţionare au venit din partea Dorinei Rusu, membru CNA, şi a fost votată cu unanimitatea celor prezenţi: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea.

Din discuţiile membrilor CNA:

Dorina Rusu, membru CNA – Am făcut nişte calcule. Numai cât m-am uitat la sinteza făcută de cei de la monitorizare, am ajuns la concluzia că sunt zeci de ore de dezbateri şi cel puţin 100 de ştiri s-au referit numai la acest subiect (cazul Zăvoranu - n.r.). Mă întreb care este interesul public pe care televiziunile au dorit să-l satisfacă. Reprezentanţii posturilor vorbesc aici despre libertateta de exprimare, interesul public. Nu înţeleg, cine i-a oprit pe ei să se exprime.

Radu Călin Cristea – Partea proastă, din perspectiva mea, este aceea că, din păcate, noi facem o confuzie între interesul public, dacă vreţi, aşa cum îl definim noi şi aşa cum îl vedem - şi dacă ar fi funcţional nu mai vedea asemenea atrocităţi pe televiziuni - (...) şi interesul public acela care e definit de piaţă. A fost o concurenţă uriaşă între televiziuni în aceste zile. Nu cred că CNA-ul poate să-şi aroge rolul de purificator al televiziunilor de asemenea imagini infecte.

Din păcate, aşa arată societatea românească şi, din păcate, aşa arată media românească. Nu cred că 1.000 de CNA-uri de pe lume ar reuşi să deranjeze acest schimb de mesaje care este unul foarte puternic. Petru că ceea ce mă pune pe gânduri este că avem de-a face cu un moment de epidemie, de pandemie, dacă vreţi. Cu excepţia celor de la Digi24 şi TVR 1, toată lumea a sărit ca vulturul pe un iepure şchiop pe acest subiect. Ne place, nu ne place, dar pentru ei e un business.

Radu Herjeu a replicat ironic, la un moment dat – Să-i invităm aici, să le dăm o diplomă. Eu propun să-i medaliem, de ce să-i sancţionăm?

În şedinţele trecute, dar şi astăzi, reprezentanţii posturilor au încercat să motiveze „excesul” de Oana Zăvoranu. Cum s-au apărat posturile TV şi argumentele lor, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • iuliu iuliu
    cum va faceti datoria an cadrul acestei institutii slugilor neispravite-cum ar fii radu calin si maimitoiu de herjeu si altii care se stiu ei fara sa le mai dau numele. daca ati avea mintile sanatoase nu vedeti ca sandramaua lui voiculescu a3 si cotetul lui ghia au rol de hulitori indiferent cum se cheama aceste persoane.acel rebut de popa ce amenda a luat cand sia batut joc de baiatul cantaretului jiglesias? poate cineva sami raspunda dintre cei care sau dovedit slugi?
  • mihai mihai
    Pana nu se reglementeaza new media in ceea ce priveste genul asta de content nu o sa scapati de mizerii! Din online pleaca totul! Acolo nu exista penalizari.
  • mihai mihai
    Si pe site-uri apar persoane publice, sunt chiar mai interactive cu publicul decat prin mediul audiovizual. Nasol e ca pe site-uri e jungla in toata regula, fara amenzi , fara responsabilitate, eventual un disclaimer si gata. televiziunea nu scapa doar cu un disclaimer si uite asa apare concurenta neloiala. Astept cu interes sa vad cum o sa fie moderat/reglementat contentul pe internet. Un soi de CNA...sa ia si sit-urile amenzi. Nu cred ca am sa apuc ziua aia.
  • Marius Marius
    Atata timp cat prezentatorii de la posturile private se doresc a fi persoane publice, ori invita in platou persoane publice (de ex politiceni, magistrati, oameni de cultura sau din media) si doresc sa intre in dezbatere cu publicul, cred ca este normal ca si ... publicul sa aiba niste drepturi. Si da, spatiul online (romanesc) ar trebui si el sa fie moderat, fiecare site trebuind sa fie responsabil din punct de vedere legal despre ce se publica sau se se admite acolo (sau sa delimiteze clar situatiile in care nu o fac printr-un disclaimer).
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    CNA-ul nu primeste bilanturile contabile ale televiziunilor romanesti :)
  • mihai mihai
    Si care ar fi drepturile publicului consumator de televiziune privata pentru care nu plateste nimic? Dreptul de a schimba canalul daca nu ii place! Eu zic ca e suficient acest drept atunci cand te uiti la un serviciu gratis. Nu dai nici un ban, doar decizi daca te uiti sau nu! Inteleg sa se ia in calcul dreptul publicului consumator in cazul TVR care e finantat de la buget si din abonamente.
    O lege noua pentru media. Foarte bine! Bagam si new media aici ( reletel socializare, site-uri) sau ne referim iar la radio si tv? Internetul nu e plin de shit-uri?
  • Marius Marius
    daca CNA-ul nu are destula putere, probabil e nevoie de o nou alege a audio-vizualului si o dezbatere publica despre cum ne dorim sa arate spatiul *public* de media. Deocamdata primeaza numai interesul financiar al unor televiziuni private. Drepturile publicului nu sunt respectate. Si nu, nu ma refer la cenzura. Daca nu ne duce capul, sa ne uitam si la alte rai civilizate sa vedem cum fac ei.
  • stiutorul stiutorul
    Pentru ultrasi: care e incalcarea legii , vorbind de "mediatizare excesiva"? Nu pare ca Ponta, Iohannis, Basescu sunt ''mediatizati excesiv"? Ar trebui amendate televiziunile care fac dezbateri zilnice despre personajele care dirijeaza CNA? Acei oameni din cna fac niste jocuri politice murdare. Niciunul nu are vreo legatura cu legea si cu aplicarea ei. Pentru asa ceva faci o scoala de drept. Totusi. Nu iti dai cu parerea.
    Iar, despre plecarea lui Herjeu din Antena ar fi multe de spus. A plecat pentru ca nu mai suporta cenzura? HA, HA, HA.
  • mihai mihai
    Eu nu inteleg un aspect comercial. De ce o televiziune PRIVATA si COMERCIALA este amendata ca a dat asa ceva pe post iar site-urile PRIVATE si COMERCIALE nu sunt reglementate de nici o lege, pot sa publice toate prostiile (inclusiv video), au sute de mii de accesari si incaseaza din publicitate fara a avea frica de vreo amenda! Vi se pare corect?
    Ca televiziune PRIVATA mi se rupe de interesul public asa cum si site-urilor li se rupe! Bizonul de acasa are telecomanda si browser de net. De ce telecomada e reglementata si amendata si browserul nu? Astept o explicatie comerciala si concurentiala corecta la problema asta!
  • Iulian Iulian
    Vad ca esti de la CNA, as vrea sa stiu si eu cati bani ar face o televiziune gen: ProTv sau Antena 1 pe an??
  • Iulian Iulian
    Dadea Romaniatv faliment la o amenda de 200.000 lei..
  • Adela33 Adela33
    ai putea intreba de ce ai plecat de la Antene mai draga Radu Herjeu
  • Expertul, Expertul,
    Rusine CNA! Televiziunile au scapat prea ieftin pentru aceasta mizerie! Kanald , antena 1, romaniatv si antena stars trebuiau amendate cu 200.000 de lei fiecare. Doar cu amenzi foarte mari mizeriile vor disparea de la TV.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    Iulian, chiar daca au difuzat stiri legate de "eveniment", nici Pro TV, nici Prima sau Realitatea nu au incalcat legislatia audiovizualului.
  • Iulian Iulian
    ProTV este scutit de la amenda?

Trimite un comentariu

sus