Skip to main content

Comisia etică din TVR, în cazul realizatoarei care a acuzat postul de rasism: evitaţi termenul ţigan! Povestea unei emisiuni: de la "Rom fără etichetă" la "Fără etichetă"

 
Mihaela-Dragan-2_romawoman
Mihaela-Dragan-2_romawoman

Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a prezentat primele concluzii în cazul scandalului cu realizatoarea Mihaela Drăgan, care a anunţat în luna martie că vrea să dea postul public în judecată deoarece, în perioada în care a lucrat la TVR, nu a avut un contract de muncă şi nu a fost plătită. Mihaela Drăgan a mai acuzat intervenţii editoriale inadecvate, „comportament abuziv” şi „atitudine rasistă” a producătoarei emisiunii pe care aceasta a prezentat-o pentru scurt timp, „Fără etichetă”.

Publicitate

„Lipsa unui contract valabil la mai bine de două luni de la începerea colaborării dintre doamna Mihaela Drăgan şi SRTv reprezintă o greşeală a conducerii Secţiei Alte Minorităţi”, se arată în concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, expuse într-un document publicat pe site-ul instituţiei.

FĂRĂ "ŢIGAN". Printre recomandările Comisiei se numără şi evitarea evitarea termenului „ţigan” nu doar în producţiile publicistice, ci şi în comunicarea de orice fel din interiorul TVR. Recomandarea vine după ce producătoarea emisiunii Fără etichetă, Mimi Necula, a fost auzită folosind în studio termenul de „ţigan”.

CU ROM, FĂRĂ ROM, dar cu "etichetă". Din concluziile Comisiei e reieşit şi prima variantă a numelui emisiunii. Acesta, propus de reralizatoarea de etnie romă, era "Rom fără etichetă". Ulterior, a rămas doar "Fără Etichetă". Povestea titlului:

Într-un e-mail trimis comisiei în data de 27 aprilie, dna Mihaela Drăgan reclamă faptul că emisiunea pe care a moderat-o cinci ediţii continuă să se numească „Fără etichetă”. După ce observă „aspectul rasist” pe care-l presupune eliminarea cuvântului „rom” din varianta „Rom fără etichetă” pe care a propus-o iniţial, dna Drăgan apreciază că, prin păstrarea titlului, departamentul care produce emisiunea se foloseşte „încă” de munca sa, ceea ce reprezintă „o lipsă totală de respect şi o continuă exploatare”, lucru pentru care cere o explicaţie.

Ce a răspuns comisia? Observaţia dnei Mihaela Drăgan privind „aspectul rasist” pe care-l presupune eliminarea cuvântului „rom” din varianta de titlu „Rom fără etichetă” pe care a propus-o iniţial pentru emisiune reprezintă o dovadă a felului în care atitudinea militantă exacerbată intră în contradicţie cu bunul-simţ al comunicării, obligatoriu pentru un jurnalist. Comisia apreciază că alegerea titlului „Rom fără etichetă” al dnei Drăgan nu ar fi făcut decât ca - prin asocierea facilă cu distilatul omonim din magazine- să ducă în derizoriu numele emisiunii dedicate minorităţii roma, afectând implicit atingerea scopurilor pentru care militează domnia sa.

Din raport mai reiese că producătoarea emisiunii Fără etichetă şi Mihaela Drăgan au avut şi o discuţie în contradictoriu în care cele două au folosit şi injurii. „Exprimarea din data de 3 martie a producătoarei Mimi Necula la adresa dnei Mihaela Drăgan are un caracter vădit insultător, iar atitudinea provocatoare a moderatoarei, ca şi faptul că aceasta îi răspunde în acelaşi registru jignitor nu diminuează aspectul nedemn al gestului săvârşit”, a concluzionat Comisia de Etică.

Discuţie producătoarea emisiunii Fără etichetă, Mimi Necula, Mihaela Drăgan şi Cătălin Sava, producător executiv al secţiei Alte Minorităţi, discuţie înregistrată de Mihaela Drăgan:

Mimi Necula: Vă las să vorbiţi pentru că eu am de predat o emisiune care este de c***t, da?

Cătălin Sava: Auzi, nu...

Mimi Necula: Şi dacă aş fi atât de nesimţită cum îmi vine să fiu, i-aş lăsa (la montaj) toate cacofoniile pe care încerc de câteva ore să le...

Mihaela Drăgan: În a doua parte da, pentru că m-ai înnebunit şi mai desconcentrat.

Mimi Necula: Nu, în prima parte. Primele şapte minute sunt dezastruoase.

Mihaela Drăgan: N-ai fi în stare să ai tu...să vorbeşti cum vorbesc eu, Mimi!

Mimi Necula: Numai că eu am bun-simţ, nu semnez un c***t de emisiune, chiar dacă nu mă înţeleg cu persoana care este simbolul rahatului.

Mihaela Drăgan: C***t de emisiune era emisiunea ta „Hai să fiu român!” Nu-mi spui tu mie că eu sunt analfabetă.

Cătălin Sava: Auzi, Mimi, te rog aşează-te! Mimi, te rog aşează-te!

Mimi Necula: Mulţumesc. O să ai hârtia mea pe masă!

Cătălin Sava: Măi, Mimi!

Mimi Necula: Pa!”

„Fără să pună la îndoială onestitatea opiniilor dnei Mihaela Drăgan şi respectându-i sensibilitatea şi convingerile pentru care militează, comisia respinge conotaţiile profund negative pe care domnia sa le atribuie, cu argumente neconvingătore, unor sugestii profesionale justificate jurnalistic şi îndreptăţite din punct de vedere al ierarhiei editoriale.”, au mai concluzionat printre altele

Comisia de Etică, despre apelativul „ţigan”: „Comisia dezaprobă fără echivoc folosirea cuvântului ţigan”

Referitor la comentariile făcute în regia tehnică a studioului 4 cu ocazia înregistrării din 4 februarie, comisia dezaprobă fără echivoc folosirea cuvântului „ţigan” , chiar dacă referirile angajaţilor TVR au fost făcute într-un spaţiu de lucru cu accesul strict restricţionat şi nu într-o emisiune de televiziune sau într-un un loc public.

Totuşi, având în vedere că sensul comentariilor la adresa invitatei şi a moderatoarei a fost în mod evident admirativ, comisia înţelege să facă apel la articolul 10 din Regulamentul de organizare şi funcţionare, care-i oferă posibilitatea ca în analizele sale să ia „ în consideraţie, ca circumstanţă atenuantă, cu maximă prudenţă, încălcări ale Statutului dovedite a fi comise în mod involuntar”.

Recomandări
„Comisia de etică şi arbitraj le solicită jurnaliştilor implicaţi în acest caz, ca şi personalului de specialitate şi conducerii TVR, să aibă în vedere următoarele recomandări”, se arată în documentul Comisiei:

  • Alegerea colaboratorilor externi care urmează să apară în emisiuni prin procedura de tip casting, care presupune competiţie şi o bază de selecţie mai mare;
  • Introducerea în procedurile de lucru a obligativităţii încheierii unei „Note verbale de negociere” prealabile definitivării oricărui contract de colaborare care să prevadă onorariul convenit de părţi şi denumirea generică a prestaţiei;
  • Dna Mimi Necula să-şi prezinte scuze în mod public pentru cuvintele jignitoare adresate doamnei Mihaela Drăgan în data de 3 martie;
  • Evitarea termenului „ţigan” nu doar în producţiile publicistice, ci şi în comunicarea de orice fel din interiorul TVR;
  • Evitarea oricăror comentarii care pot fi interpretate ca lipsite de respect la adresa colegilor sau a invitaţilor în TVR, inclusiv în spaţiile de lucru cu acces restricţionat.
  • Concluziile şi recomandările Comisiei de etică şi arbitraj privind cazul analizat vor fi trimise autorilor sesizărilor, celorlalte persoane implicate şi Comitetului director al SRTv

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Pila Livia Pila
    Cum cine? Comisia de etica prin magnificul pix al si mai magnificului deontololog Grusca.
  • Diana Diana
    Cine s-a ocupat de transcrierea convorbirii: unul dintre împricinați, comisia de etică sau altcineva? Nu de alta, dar e plină de greșeli...
  • ciprian marinescu ciprian marinescu
    oare de ce nu s-a sesizat Comisia de etica si nu a sesizat justitia in legatura cu presiunea si santajul la care s-a dedat numit Dragan Mihaela? Chiar iti poti permite orice doar fiindca esti rom? Doar fiindca esti discriminat pozitiv?
  • Mm Mm
    TVR trebuie ras si luat totul de la zero, nu are rost sa ne mai complicam cu luptele interne si externe ale dinozaurilor si lipitorilor de acolo.In plus sa vezi in privat cum e,nu sta nimeni sa le planga de mila astora.
  • titi dinca titi dinca
    putem face abstractie de persoanele implicate. ceea ce atrage atentia este tendinta de dereglementare a relatiilor de munca din TVR. sub pretextul crizei sunt readuse in primul plan relatiile feudale prezentate in filmul AFERIM.

    VEZI https://stiri9media.wordpress.com/2015/05/20/au-aparut-primele-concluzii-speciale-in-scandalul-tvr-mihaela-dragan/
  • Mm Mm
    ' C***t de emisiune era emisiunea ta „Hai să fiu român!” '
    Aaa,pai vedeti sa nu o faceti tiganca cumva,dar ea ii poate face de c***t pe romani cu tot cu emisiunile lor.
  • Doina Marinescu Doina Marinescu
    Cind sef al Comisiei de etica e Horia Grusca, oportunist sadea, te poti astepta la orice. Rusine, Grusca! Rusine, Dragan Mihaela!
  • Adi Adi
    Chiar asa ,,tiganie,, se intampla la TVR? Cat de jos a putut sa cada aceasta institutie!!
  • Livia Pila Livia Pila
    1. In primul rind, doamna Mihaela Dragan nu este ralizatoare, nu a fost si sper ca nici nu va fi. A fost doar o colaboratoare cu sarcini de moderatoare. Mult prea mult si asa pentru sansa imensa ce i s-a dat.
    2. Sansa pe care a speculat-o necinstit incercind sa forteze o angajare.
    3. Cu ce drept si-a permis doamna Dragan sa inregistreze discutiile? Nu cumva spre a santaja, a provoca discutii in jurul sau, a dobindi o celebritate nemeritata in numele gindirii politic corecte? Mai peste tot unde a fost doamna Dragan a provocat scandal. Fapte ce i-au adus ei, dar si etniei din care face parte numai deservicii. Nu crede doamna Dragan ca firesc ar fi sa fi isi ceara scuze publice ca a facut mult zgomot pentru nimic, aducind grave prejudicii TVR si angajatilor onesti cu care a lucrat.
    4. Doamnei Dragan i s-a oferit o suma mai mult decit convenabila pentru munca de MODERATOARE. 4 emisiuni pe luna nu inseamna mai mult de 20 de ore de munca efectiva. Cit voia sa primeasca doamna Dragan? Cine e ea, in fond?
    Sincer, eu m-am cam saturat de nenumaratele pretentii ale unei etnii care striga prea des ca i se face rau fara a face nici cel mai mic efort sa se integreze in societate. Scandalul provocat de doamna Dragan arata care e de fapt realitatea.

Trimite un comentariu

sus