Skip to main content

Jurnalista Simona Tache, dată în judecată de ziarul Bursa pentru preluarea unor fotografii dintr-un calendar

 
Simona Tache_Bursa
Simona Tache_Bursa

Simona Tache_Bursa

Publicitate

Jurnalista Simona Tache a fost dată în judecată de compania care editează ziarul Bursa după ce aceasta a publicat într-o postare pe blog câteva fotografii ale unor calendare apărute la publicaţia economică.

Simona Tache a publicat în luna februarie pe blogul său, simonatache.ro, o postare ironică legată de calendarele lansate anual de ziarul Bursa, în care apar tinere îmbrăcate sumar, cu titlul: Calendarul Bursa din toate timpurile, pentru că trebuie să râdeţi şi voi. Fotografiile sunt făcute chiar de către proprietarul ziarului Bursa, Florian Goldstein - Make.

Jurnalista a primit chiar la vremea respectivă şi o notificare din partea societăţii Media Ring, prin care i se cerea să scoată respectivele fotografii de pe blog pentru că încălca legea drepturilor de autor (pe larg, AICI).

„Este de-a dreptul paradoxal faptul că o publicaţie face presiuni asupra unui jurnalist şi blogger, încercând să-l împiedice să-şi spună părerea despre un produs al ei. Un patron de presă hărţuieşte prin terţi şi prin intermediul avocaţilor un jurnalist şi blogger care nu a făcut decât să atragă atenţia, printr-o satiră, asupra contrastului dintre seriozitatea prezumată a revistei Bursa şi penibilul la care sunt expuse angajatele acesteia, fotografiate “sexy”, în nişte ipostaze mai mult decât hilare, timp de 14 ani.”, a scris Simona Tache la vremea respectivă pe blogul ei

„Domnule Make (înţeleg că aşa vă numiţi), vă mărturisesc sincer că mi se pare mai mult decât jenantă situaţia. Adică, în timp ce, în Franţa, nişte jurnalişti au fost împuşcaţi în cap pentru un gest cu o miză foarte mare, în România, un autor de blog e ameninţat cu un proces, pentru nişte poze piţiponceşti??? Sesizaţi ridicolul şi micimea mizei? Eu le sesizez”, a mai subliniat aceasta.

După refuzul ei de a scoate fotografiile de pe blog, a venit şi citaţia. Aceasta a fost acţionată în instanţă pentru de Meta Ring, societatea care editează Bursa.

Povestea integrală, AICI şi AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dan Andres Dan Andres
    Eu am lucrat o scurta perioada la acest ziar in 2013. Prima reactie pe care am avut-o fata de calendare a fost de pura jena. Insa povestea din spatele calendarelor nu se incheie aici. Florian Goldstein e un asa mare iubitor de femei asa incat in fiecare an de ziua femeilor le ofera ciocolate si o sugestiv o banana (asta e traditia acolo). Tin sa precizez ca nu am fost martorului vreunei agresiuni sexuale din partea lui Florian Golstein, insa atitutinea lui fata de angajate este deplasata si umilitoare.
  • Postache si Mache Postache si Mache
    Este doar un truc ordinar prin care Mache vrea sa inchida gura oricui ar comenta critic mizeriile lui de calendare kitchoase care umilesc jurnalistele de la Bursa. Dreptul de autor incearca sa-i puna pumnul in gura dreptului la libera exprimare. Instanta va decide care e mai puternic, insa daca ii va da dreptate lui Mache va fi un precedent extreeeeeem de grav si de periculos pentru toata lumea. Inclusiv pentru Bursa.
  • Daniel Daniel
    Ganditi-va ce ar face Petrisor Obaie daca as publica pe un alt site continut de pe acest site, nu ar face scandal ca ii fur munca? Nu mai vorbiti prostii cei de la ziar au dreptate si asta o sa se vada in instanta.

    Unde mai punem ca jurnalista monetizeaza acel articol pai cum sa furi continut si sa mai si faci bani cu el?
  • Daniel Daniel
    Daca eu public intr-un ziar/blog continut de pe blogul jurnalistei Tache nu tot furt se numeste? Auzi tu hartuire hai ca e tare.
  • Treaba multa Treaba multa
    Si-a pus Mache ala sau cum il cheama postacii la treaba. O sa fie de munca, pana vor contrabalansa sutele de comentarii de pe Facebook si blogul lu' Tache, care spun ca e o mizerie procesul asta. Succes.
  • Mm Mm
    Apropo,doua poze se vad si aici pe site,ma intreb daca au drepturi de autor sau vor fi dati in judecata pentru ca le-au postat.
  • Mm Mm
    Si care era diferenta dintre link sau postate?Un ziar publica niste poze,le face PUBLICE, cineva atrage atentia asupra kitch-ului,si voi o dati cu drepturi de autor.Dumnezeule,pe ce lume traim!
  • dou dou
    Foarte bine. Drepturile de autor sunt drepturi de autor. Simona Tache castiga bani cu blocul pe care publica poze ce nu ii apartin si pt care nu a cerut macar voie. E normal!
  • Marian Marian
    Foarte corect.Socheza sau nu, pozele apartin publicatiei respective.Doamna S.T. putea sa foloseasca doar link-ul la calendare de pe site-ul bursa.ro
  • Cristi Cristi
    Taci ca esti prost! - de la Morometii pentru tine, mihai
  • micul Titulescu micul Titulescu
    mihaitza, citeste ce spune "tzoapa" pe blogul ei despre subiect. Adica asculta si opinia ei.
    Apoi intreaba si un avocat, preferabil nu de la "Deleanu & shit", sau mai cauta pe net despre proprietatea intelectuala.
  • Calmare Calmare
    Make, ia ceva de calmare, ca o sa pierzi jalnic.
  • mihai mihai
    mai exact de ce se socheaza? si de ce sa piarda procesul? ca au facut niste poze si altcineva le-a folosit pe propriul site refuzand sa le dea jos? pai atunci ce mai inseamna dreptul de autor? practic dreptul asupra ceva ce e al tau. hai sa luam orice poza facuta de oricine pe net si sa facem ce vrem cu ea. cand ne roaga sa o stergem ca e a lui...sa-i dam cu tifla "haidi bre ca e libertate de expresie". Tzoapa asta o sa ia maine o bicicleta de pe strada, ca deh...e libera sa se dea cu bicicleta. Ah, ca nu e a ei...asta este. Cine e proprietarul bicicletei sa ii ingradeasca ei dreptul de a se da cu bicicleta lui?
  • Mm Mm
    Vor pierde si sper sa isi faca si reclama negativa cu ocazia asta.Oricine vede pozele acelea se socheaza.

Trimite un comentariu

sus