Skip to main content

Adrian Năstase scrie pe blog că finanţarea CNA nu se mai justifică: „S-ar face, de altfel, şi o importantă economie la buget. Părerea mea...”. Un membru CNA îi răspunde

 
Adrian Nastase B1
Adrian Nastase B1

Fostul premier Adrian Năstase atacă Consiliul Naţional al Audiovizualului într-o scrisoare publică, postată pe blogul personal. „Stimati membri ai CNA, consider că finantarea, in continuare, a institutiei pe care o conduceti nu se mai justifică. S-ar face, de altfel, si o importantă economie la buget.  Părerea mea…”, îşi începe textul Adrian Năstase.

Publicitate

„Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată in 2002, in vremea când eram prim-ministru. Retin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare in conditiile apărării demnitătii umane. In momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar in perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentantii partidelor in Consiliu isi numără reciproc minutele de publicitate politică.”, mai menţionează acesta, precizând că în rest este „liber la injurături, golănie, mitocănie,  „vacante mari” si „fierbinti” care sunt sancţionate cu „amenzi simbolice”.

Fostul premier aminteşte şi despre emisiunile tip pamflet, dând exemplu emisiunea Lumea lui Banciu în care realizatorul a folosit apelative precum: „vită incăltată”, „bou absolut al politicii românesti”, „păpucar”, „mamelar”, „zdreantă umană”, „dobitoc”, „vita de Năstase”, „boul de Năstase”, cu indemnul optimist – „oale si ulcele, asta asteptăm de la tine”.

„In ceea ce mă priveste, acest limbaj nu mă mai afectează. De patru ani, il suport si eu si familia mea. Dar acest limbaj este folosit pe un post public. De patru ani. In fiecare seară. In legătură cu numeroase persoane publice. Cu efectele inerente. Este vorba cumva de „exprimarea pluralistă de idei si de opinii”, stabilită, ca obiectiv, de legea audiovizualului? Eu nu cred.”, mai spune Năstase.

De cealaltă parte, Valentin Jucan, membru CNA, îi răspunde la rândul său tot printr-o scrisoare publică. „Îmi este silă, domnule Năstase, că abia acum reacţionaţi public la decadenţa din audiovizual”, îi scrie acesta.  „Vă împărtăşesc întru totul nemulţumirea.”, mai adaugă acesta.

Din scrisoarea lui Valentin Jucan:

Sunt cel mai tânăr membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Această remarcă o exprim deoarece doresc să ştiţi că nu doresc să îmi urăsc viitorul pe care îl am în această ţară.

Am primit, cu o anumită satisfacţie, scrisoarea deschisă pe care aţi adresat-o forului pe care îl reprezint şi eu. Vă împărtăşesc întru totul nemulţumirea. Satisfacţia, e drept, mânată de un sentiment caustic, o am deoarece cuvintele pe care le-aţi exprimat reprezintă suma viciilor pe care le-aţi lăsat moştenire generaţiei mele, o generaţie pe care, acum, marii bărbaţi politici ai ţării o numesc "ratată". Sunt oarecum mulţumit că una dintre creaţiile dumneavoastră, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-aţi condus, a ajuns atât de neputincios încât să vă deranjeze chiar şi pe dumneavoastră.

Nu contest, împreună cu fostul preşedinte CNA, Ralu Filip, aveţi meritul de a fi pus bazele unei instituţii moderne, care să asigure protecţia moralităţii, decenţei şi respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, aţi permis să se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniţi din zona politică pe care aţi stăpânit-o, zonă reprezentată majoritar în Consiliu chiar şi în prezent, este apariţia unei maşinării care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcţie de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii. Îmi este silă, domnule Năstase, că abia acum reacţionaţi public la decadenţa din audiovizual. Probabil, acum nu vă mai este de folos. Ştiu că în ultima perioadă anumite probleme v-au cam prins într-un program destul de încărcat, aşa că îmi permit să vă reamintesc cum, în perioada guvernării dumneavoastră, în luna decembrie a anului 2003 Ino Ardelean, unul dintre gazetarii care s-au ocupat de PSD Timiş, era bătut în plină stradă.

Aflaţi, domnule Năstase, că acei bravi membri CNA pogorâţi din zona Kiseleff, consideră că "nemernic", "mercenară-i mă-ta", "găozarule", "creatură împuţită", "târâtură portocalie", e.t.c., sunt simple opinii, cel mult scăpări la nervi, evident din cauza altora. Uneori acceptă şi acordarea de sancţiuni. Modice, e drept, să nu deranjeze prea mult. Şi cum nu este de ajuns, desfrâul verbal este completat şi de zilnica activitate, devenită deja de tip patologic, atacul justiţiei, care bagă în şedinţă, la fel de des, Consiliul Superior al Magistraturii.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dan Andrei Dan Andrei
    Daca il credem pe Adrian Nastase, nici el nu se mai justifica ca personaj politic, asa ca, ar face bine sa restituie banii din toate dosarele in care a prejudiciat activitatea statului roman prin ispravi de neuitat.
    Din acei bani, se pot achita lefuri inclusiv pentru destui miopi din CNA....
  • Marius Marius
    CNA-ul ar trebui, in principiu, sa fie acea institutie care sa poata curatii mediul audiovizualului de toate abjectiile umane care-l populeaza, tot asa cum DNA-ul a inceput sa o faca deja in mediul politic si de afaceri. Dar ca sa fie o institutie credibila, CNA-ul ar trebui sa se reformeze si el si sa scape de imaginea asta de institutie controlata politic. Ideea unei noi legi a audiovizualului nu e rea, dar necesita dezbatere publica si acordul trusturilor media.

Trimite un comentariu

sus