Skip to main content

Organizaţiile media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni şi cer retragerea ordonanţei de urgenţă

 
Televizor
Televizor

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Conventia Organizatiilor de Media critică ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a decis să ofere televiziunilor un ajutor de stat de 15 milioane de euro, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016.

Publicitate

Acestea solicită Executivului să reconsidere această opţiune, luând în calcul alte modalităţi de a sprijini producţia editorială şi informarea publicului.

„Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 şi anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce priveşte intenţiile Guvernului şi erodează de la bun început credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare.”, se arată în comunicatul semnat de cele trei organizaţii de media.

„Solicităm, de asemenea, Guvernului să facă publice studiile care justifică această decizie şi caracterul ei de urgenţă. Credem că o atare măsură, cu uriaş potenţial anti-concurenţial, ar trebui să se aplice doar în condiţii de maximă transparenţă.”, au mai arătat acestea.

„Considerăm că informarea şi educarea publicului sunt obiective majore şi legitime. Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, în această direcţie este bine-venit, în condiţiile în care accentul cade pe produsul editorial şi pe destinatarul său de drept, publicul, nu pe operatorii economici care îl comercializează. Credem, de aceea, că sprijinul guvernamental ar trebui să acopere producţia editorială, indiferent de tipul mijlocului de informare (presă scrisă, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie să poată fi accesate de orice creator, în cadrul unui proces transparent şi competitiv.”, se arată în comunicatul semnat de cele trei organizaţii.

În final, cele trei organizaţii solicită ca Guvernului să retragă Ordonanţa de urgenţă privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual şi „să iniţieze consultări cu toţi actorii interesaţi în dezvoltarea unor metode alternative, în afara oricăror suspiciuni de influenţe politice, de sprijin pentru producţia de materiale de informare, educare şi culturale de interes public.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abdu rehab abdu rehab
    sunt de acord. sa ramana in Faliment posturi precum, antena 1, antena 3, euforia, realitatea, romania tv, tvr, si multe alte televiziuni care nu pot plati Amenzi si datorii. acest asa zis "ajutor" e CERSIT pe Bani Publici, si multe din Canalele astea care cer Bani sunt in "must-carry". si acest "must-carry" inseamna ca sunt Transmise pe gratis si nu pot cere Bani in nici un fel anume. deci daca vor Bani, sa iasa din "must-carry" cum a facut si PROTV sa ceara Bani de la cine vor ei si sa vedem cine mai ramane si cine nu. daca eu eram Seful CNA, as fi retras Licenta la fiecare Televiziune care nu a platit Amenzi si datorii, la fel cum sa intamplat si cu otv. sa se descurce singuri si sa nu cerseasca la nimeni daca au dreptul sa creada ca sunt mari si tari.
  • paul S paul S
    Dar pe astia cine-i finanteaza, cu organizatiile lor?
    Statul roman?
    CIA?
    Soros?

Trimite un comentariu

sus