Skip to main content

RECHIZITORIU. Fost membru CNA: Am primit un telefon de la Viorel Hrebenciuc, care m-a rugat să o votez pe Laura Georgescu în funcţia de preşedinte”

 
Cristina Trepcea
Cristina Trepcea

Cristina Trepcea, fost membru CNA şi martor în dosarul în care Laura Georgescu a fost trimisă în judecată, a detaliat procurorilor DNA câteva întâmplări din activitatea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Trepcea a povestit cum a primit un telefon de la Viorel Hrebenciuc, rugând-o să o voteze pe Georgescu pentru funcţia de preşedinte al CNA.

Totodată, Trepcea aminteşte şi de momentul când laura Georgescu a şters două articole dintr-o decizie a Consiliului, înainte ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial (articolele şterse interziceau jocurile de Bingo n. red). În acest context, s-a făcut o plângere penală împotriva şefei CNA, însă a primit neînceperea urmăririi penale. „Îmi amintesc că aceasta afirma pe holurile CNA-ului că nu va păţi nimic deoarece Viorel Hrebenciuc a asigurat-o că va primi NUP, ceea ce spre surprinderea mea s-a şi întâmplat”, a povestit Trepcea.

Paginademedia prezintă în continuare câteva fragmente din declaraţiile Cristinei Trepcea, prezentate în rechizitoriul trimis instanţei, în dosarul Giga TV - sesizări false. Reamintim că DNA i-a trimis în judecată pe Laura Georgescu, preşedintele CNA, pe Narcisa Iorga, fost membru, pe Viorel Hrebenciuc şi pe pe Gheorghe Ştefan.

DESPRE ALEGEREA PREŞEDINTELUI CNA. „În contextul arătat mai sus, al procedurilor premergătoare numirii preşedintelui CNA, am primit un telefon de la Viorel Hrebenciuc care, mi-a transmis că are rugămintea să o votez pe Laura Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pe Răsvan Popescu în funcţia de vicepreşedinte. I-am răspuns că mă voi gândi la rugămintea sa deoarece propunerea pentru Laura Georgescu nu mi se pare oportună, acesta venind din alt mediu decât cel al presei şi nu avea experienţă în audiovizual.

Cert este că, s-au organizat repede alegerile pentru funcţia de preşedinte, iar singura candidată a fost Laura Georgescu, votată în unanimitate deoarece şi ceilalţi membri ai CNA erau influenţaţi de factorul politic. Deşi la momentul depunerii candidaturii Laura Georgescu trebuia să-şi depună o platformă privind intenţiile manageriale, nu a făcut acest lucru şi cu toate acestea a fost votată întrucât a afirmat că va prezenta platforma anul viitor."

DESPRE MODIFICAREA CODULUI AUDIOVIZUAL. „În acest context, eu am insistat pe anumite modificări prin care să se protejeze demnitatea umană şi am formulat un text în acest sens.

Două zile mai târziu am aflat cu surprindere că cele două texte ce fuseseră votate în unanimitate pentru votarea Codului audiovizual, nu apăreau în textul publicat la Monitorul Oficial, fiind scoase şi introdus un nou text care făcea referire, din câte îmi amintesc, la seriale.

Am întrebat-o pe Laura Georgescu de ce au fost scoase textele referitoare la demnitatea umană şi jocurile de noroc, iar aceasta mi-a spus că ceea ce au votat membrii CNA nu era în regulă şi mi-a confirmat că ea a fost cea care a luat decizia eliminării celor două texte. I-am reproşat încă de la acel moment Laurei Georgescu că ceea ce a făcut nu este corect, că este abuziv şi ilegal."

"Mai mult, i-am sesizat şi pe ceilalţi colegi în legătură cu aceste aspecte şi că votul lor fusese anulat prin decizia Laurei Georgescu. Am întocmit la acel moment un document intern semnat doar de o parte din membrii CNA prin care i se solicita Laurei Georgescu să retragă de la Monitorul Oficial textul pe care îl modificase abuziv.

Ulterior am aflat că Laura Georgescu a modificat respectivele texte referitoare la demnitatea umană şi jocurile de noroc deoarece se întâlnise cu Alexandrescu de la Antena 1 care avea un interes direct să nu se introducă asemenea texte restrictive întrucât i-ar fi afectat în mod direct emisiunile Acces Direct şi emisiunea de Bingo."

"Întrucât Laura Georgescu nu a retras textul pe care îl modificase abuziv, s-a făcut o plângere penală împotriva acesteia.

Îmi amintesc în acest context al cercetărilor efectuate faţă de Laura Georgescu în baza acestei plângeri penale că, aceasta a exercitat presiuni directe asupra directorului juridic Mateianu Cati ca să întocmească un punct de vedere care să o disculpe pe Laura Georgescu, punct de vedere ce trebuia trimis la organele de poliţie. D-na Mateianu nu a acceptat să facă punctul de vedere în sensul celor solicitate de Laura Georgescu şi, deoarece presiunile din partea acesteia erau foarte mari a decis să plece din CNA."

"Tot în acest context al cercetărilor penale faţă de Laura Georgescu  îmi amintesc că aceasta afirma pe holurile CNA-ului că nu va păţi nimic deoarece Viorel Hrebenciuc a asigurat-o că va primi NUP, ceea ce spre surprinderea mea s-a şi întâmplat."

URMA SĂ MĂ DECREDIBILIZEZE. "Pe fondul apropierii momentului când îmi expira mandatul şi se punea problema reînnoirii acestuia (am fost membru CNA din 2002, având două mandate) Laura Georgescu şi-a intensificat demersurile prin care urma să mă decredibilizeze, inducând ideea că nu pot fi considerată de încredere pentru decidenţii politici.

Am încercat să-i explic decidenţilor politici cu care am comunicat la acel moment că, reînnoirea mandatului meu este justificată având în vedere experienţa în mass-media şi expertiza în audiovizual, iar orice altă apreciere de ordin subiectiv gen „nu sunt de încredere pentru anumită parte a mediului politic”, promovat de Laura Georgescu, nu ar trebui să conteze. Ideea transmisă de mine era că trebuie să conteze doar profesionalismul şi integritatea."

"Îmi amintesc că în acea perioadă, am aflat din două surse sigure că, urmare a celor sugerate de Laura Georgescu, Victor Ponta considera că nu sunt o persoană de încredere.

Pentru a lămuri această situaţie, am vorbit cu Adrian Năstase şi cu membrii din Comisia de cultură şi de asemenea, i-am scris lui Victor Ponta un e-mai în care i-am explicat considerentele mele pentru care eu doresc încă un mandat.

Reacţiile din partea celor cu care am discutat au fost dezamăgitoare, Adrian Năstase lăsându-mi de înţeles că părerea lui nu contează, iar Victor Ponta mi-a răspuns, tot prin e-mail, că nu este cel care decide, ceea ce m-a surprins deoarece propunerea trebuia făcută cu acordul şefului de partid.

Laura Georgescu s-a folosit şi de următoarea situaţie pentru a-şi „demonstra afirmaţiile în sensul că nu sunt de încredere” deoarece la ultima şedinţă din campania electorală am fost printre cei care am votat sancţionarea folosirii şi implicit oprirea de la difuzare a sloganului „USL trăieşte”, în condiţiile în care USL nu mai exista din punct de vedere politic de mai multe luni. În acest context Laura Georgescu şi Monica Gubernat cunosc că au sunat la decidenţi din PSD cărora le-au prezentat exemplu meu în mod negativ deşi eu votasem conform conştiinţei şi realităţii, având în vedere obligaţia CNA de a sancţiona abaterile de la adevăr difuzate în audiovizual."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    Si ce nu le convine astora de la CNA, nu inteleg.. Voturile se dau dupa rugaminte sau dupa cum ti se pare omul ca este potrivit in functie?

Trimite un comentariu

sus