Skip to main content

EVZ, acuzat de cenzură: “nu a publicat un editorial care i-ar fi adus atingere generalului Oprea". Dan Andronic: De cenzură se poate plânge un angajat al EVZ, ceea ce nu a fost cazul. UPDATE: Adevărul a scos paragrafele referitoare la EVZ

 
Daniela Ratiu EVZ
Daniela Ratiu EVZ

UPDATE 2. Simona Ionescu, redactor-şef EVZ, scrie într-un material de ce nu a publicat textul Danielei Raţiu: “Când am spus că nu-i public textul despre Gabriel Oprea fiindcă nu a mai transmis către redacţie nimic de câteva luni, fără nicio explicaţie pentru absenţă sau măcar un anunţ că va scrie mai rar, brusc am devenit cel mai toxic şef de ziar.” Poziţia, în articol.

Publicitate

UPDATE. Adevărul a scos de pe site textul în care Daniela Raţiu acuza EVZ de cenzură (în care se regăseau citatele de mai jos), lăsând doar articolul semnat de aceasta, dar refuzat de EVZ. Explicaţia Adevărul:„Adevărul“ a decis să nu publice şi preambulul acestui editorial, în care autoarea reclama cenzura la care textul ar fi fost supus din partea unui alt site, cu care colabora. „Adevărul“ preia acest text, însă nu doreşte implicarea în neînţelegerile dintre terţi.

Un publicist comentator acuză Evenimentul zilei că nu a publicat un text care i-ar fi adus atingere generalului Gabriel Oprea. Despre ce este vorba?

“EVZ a considerat că nu poate publica un editorial care i-ar fi adus atingere generalului Oprea. Cenzuarea unei opinii în anul de graţie 2015 este dovada că bulina roşie s-a înnegrit. Este în doliu”, scrie Daniela Raţiu în ziarul Adevărul.

“Am publicat în ultimii trei ani editorial la rubrica „Vocile Dreptei” pe evz.ro până acum, când un text nu a mai apărut în Evenimentul zilei pentru că nu s-a încadrat în linia ziarului. Conducerea a decis că generalul nu poate fi lovit nici măcar cu o floare”, notează ea.

"În schimb, citim zi de zi, elucubraţiile Marii Teorii Binomul DNA-SRI, în schimb asistăm în fiecare zi la acuzaţiile că unii jurnalişti sunt acoperiţi/descoperiţi, alţii evident decât cei de la EVZ. Ceea ce este cu adevărat trist este faptul că jurnaliştii oneşti de la EVZ sunt prinşi în acest joc al Conducerii actuale care s-a predat politicienilor care folosesc bâta EVZ de câte ori au nevoie."

Daniela Raţiu explică de ce a ales să publice textul refuzat de EVZ în ziarul Adevărul:

"Precizez că acest intro la articolul „cenzurat” nu este o răfuială între Adevărul şi EVZ, dar consider că aceste mici detalii compun tabloul mare al presei care a ajuns foarte jos. Pentru cei care, cel puţin în ultimii 15 ani au lucrat în media, felul în care arată astăzi presa schimonosită este o durere şi un eşec al nostru, al tuturor jurnaliştilor. Micile tăceri, micile compromisuri, micile frici, marile tunuri, toate acestea sunt, de fapt, Marea Complicitate. Pentru mine, a tăcea în legătură cu acest „mic” episod este sinonim cu acceptarea mizeriei. Jurnaliştii oneşti sunt şi la EVZ şi în alte redacţii, ceea ce strică astăzi presa este tăcerea şi complicitatea."

Dan Andronic: “S-a renunţat la colaboratorii ocazionali”

Dan Andronic, proprietarul Evenimentul zilei, spune că publicaţia “a luat decizia editorială de a renunţa la colaboratorii ocazionali care trimiteau texte o dată la două-trei luni”. Dan Andronic, pentru Paginademedia.ro:

"Nu ştiu despre ce este vorba exact în cazul de faţă, pentru că eram plecat. Însă, ca principiu, de mai mult timp s-a luat decizia editorială de a renunţa la colaboratorii ocazionali care trimiteau texte o dată la două-trei luni şi să insistăm pe membrii echipei de editorialişti din redacţiei – Ion Cristoiu, Simona Ionescu, Mirel Curea, Mircea Marian, Mălin Bot etc.

De altfel, în ultima perioadă am încercat să aduc în postura de colaboratori permanenţi foşti ziarişti de marcă ai EVZ – Mirel Curea, Marcela Feraru, Robert Turcescu, Cora Munteanu, Iulian Chifu.

De cenzură se poate plânge un angajat al EVZ, ceea ce nu a fost cazul până în prezent şi nici nu va fi."

Textul semnat de Daniela Raţiu, în Adevărul.

UPDATE. Adevărul a scos de pe site textul în care Daniela Raţiu acuza EVZ de cenzură, lăsând doar articolul semnat de aceasta, dar refuzat de EVZ. Explicaţia Adevărul:„Adevărul“ a decis să nu publice şi preambulul acestui editorial, în care autoarea reclama cenzura la care textul ar fi fost supus din partea unui alt site, cu care colabora. „Adevărul“ preia acest text, însă nu doreşte implicarea în neînţelegerile dintre terţi.

Simona Ionescu: “I-am publicat Danielei Raţiu tot felul de opinii, deloc blânde, şi la adresa lui Oprea, şi a Elenei Udrea, Ponta, Dragnea şi alţi stângişti, dar şi a preşedintelui Iohannis

Simona Ionescu, redactor-şev Evenimentul zilei, scrie pe site-ul publicaţiei despre cazul Daniela Raţiu:

“De trei ani de când sunt la cârma acestui ziar, i-am publicat Danielei Raţiu, la rubrica Vocile Dreptei de pe evz.ro, tot felul de opinii, deloc blânde, şi la adresa lui Oprea, şi a Elenei Udrea, Ponta, Dragnea şi alţi stângişti, dar şi a preşedintelui Iohannis”, spune redactor-ul-şef EVZ.

Simona Ionescu:

"În urmă cu două zile, când am spus că nu-i public textul despre Gabriel Oprea fiindcă nu a mai transmis către redacţie nimic de câteva luni, fără nicio explicaţie pentru absenţă sau măcar un anunţ că va scrie mai rar, brusc am devenit cel mai toxic şef de ziar.

Vorbesc de mine fiindcă eu am luat decizia asta, ca redactor şef, fără ca Dan Andronic, director şi proprietar, să aibă habar. (…) Iar lucrul acesta l-a aflat şi Daniela Raţiu. Nu s-a gândit însă niciun moment, ca ziarist ce a fost, ca să-mi trimită un mail şi să ceară explicaţii. Aşa cum nu s-a gândit să mă anunţe vreodată că nu va mai trimite texte periodic.

Ar fi trebuit să ştie care sunt regulile într-o redacţie şi care-i responsabilitatea unui redactor şef, căci a fost corespondenta EVZ în perioada când la conducerea ziarului erau Cornel Nistorescu şi Dan Turturică.

A preferat însă, ca scriitoare, să-şi închipuie că toată lumea e împotriva ei şi, mai ales, că EVZ s-a predat politicienilor de care ea vrea să scape ţara. Şi a ales să vrese un hârdău cu acuzaţii urât mirositoare la adresa ziarului care a făcut-o cunoscută în toată ţara într-o nouă casă, la ziarul concurent, Adevărul. De unde, când nu-i va conveni că nu i s-a corectat un titlu sau nu i s-a specificat lângă nume ”scriitoare şi jurnalistă”, sau că nu i s-a publicat deîndată textul, va pleca acuzându-l pe Cristi Burci că are probleme pe la DNA cu CFR-ul."

Textul semnat de Simona Ionescu, pe site-ul EVZ.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cristi cristi
    Bai Petrache, citeste ce a declarat si directorul: "colaboratorii ocazionali care trimiteau texte o dată la două-trei luni"! Asa se lucra la ei, erau acceptate textele trimise de colaboratori o data la 3 luni! S-a nimerit sa se renunte la astfel de colaborari tocmai la un text despre Oprea! Cam mare coincidenta! Tot respectul pentru Patraru, este (probabil) singurul care mai comenteaza ceva despre generalul in izmene. Un articol despre Oprea a fost sters de pe site-ul marelui ziarist Marius Tuca. Chiar si Badea, care s-a luat ani in sir de toti politicienii de la toate partidele, inclusiv de Oprea si UNPR, a renuntat de la un timp sa spuna ceva despre respectivul, dar in continuare se ia de Ponta, Yohannis, Blaga si ale lor partide.
  • Petrache Petrache
    Ba e o explicatie. A luat o decizie administrativa. Nu mai lucrezi la noi, te-ai auto exclus.
  • geo geo
    Explicatiile Simonei Ionescu sunt, mai degrabă, inexplicații.
    Asta nu este o justificare - am spus că nu-i public textul despre Gabriel Oprea fiindcă nu a mai transmis către redacție nimic de câteva luni, fără nicio explicație pentru absență sau măcar un anunț că va scrie mai rar...

Trimite un comentariu

sus