Skip to main content

Valentin Jucan, membru CNA, scrisoare deschisă după interviul cu Cesnavicius: „Nu veţi fi niciodată Adrian Sîrbu. Şi nu veţi atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el”

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Alexandru Jucan, membru CNA, reacţionează dur după interviul de pe HotNews cu Aleksandras Cesnavicius, şeful Pro TV, în care a fost adusă în discuţie şi prezenţa fetei agresate de la Vaslui, a cărei identitate a fost dezvăluită în emisiunea La Măruţă.

Publicitate

„Am înţeles că singura formă de abordare acceptabilă a publicului român este rating-ul, aducă bani cu orice preţ. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivalează cu o jignire, cu atât mai mult cu cât chiar dumneavoastră, în cadrul interviului, faceţi distincţie între "calitatea de om" şi cea de "manager". Aveţi grijă, vă rog, la proporţii. Încercaţi să fiţi mai mult OM”, a scris Valentin Jucan în documentul publicat pe pagina sa de Facebook.

Despre cazul fetei din Vaslui: „În ceea ce priveşte problema "Măruţă" aţi susţinut că totul a fost realizat "cu cele mai înalte standarde de jurnalism şi etică profesională". Este incredibilă această afirmaţie! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul în care insistaţi asupra faptului că existenţa acordurilor vă absolvă de orice vină este o dovadă de ipocrizie.”

Scrisoarea integrală, în continuare:

Domnului Alksandras Cesnavicius
Director ProTV
Domnule Cesnavicius,

Nu veţi fi niciodată Adrian Sîrbu. Şi nu veţi atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el sau modul în care a ştiut să fie părintele unei generaţii valoroase de jurnalişti.

Am citit ultimul interviu pe care l-aţi acordat reporterilor de la HotNews. Sincer, aţi demonstrat încă o dată, deşi nu mai era nevoie, că nu pricepeţi nimic din ceea ce doresc românii. În plus, am înţeles că singura formă de abordare acceptabilă a publicului român este rating-ul, aducă bani cu orice preţ. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivalează cu o jignire, cu atât mai mult cu cât chiar dumneavoastră, în cadrul interviului, faceţi distincţie între "calitatea de om" şi cea de "manager". Aveţi grijă, vă rog, la proporţii. Încercaţi să fiţi mai mult OM.

Despre calitatea programelor sau decenţă, nu aţi declarat nimic. Din contră. În ceea ce priveşte problema "Măruţă" aţi susţinut că totul a fost realizat "cu cele mai înalte standarde de jurnalism şi etică profesională". Este incredibilă această afirmaţie! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul în care insistaţi asupra faptului că existenţa acordurilor vă absolvă de orice vină este o dovadă de ipocrizie. Mai susţineţi că "la cererea victimei, aţi oferit o platformă publică de a vorbi". Chiar aşa, domnule Cesnavicius? Victima v-a solicitat sprijinul pentru a vorbi în faţa românilor? Nu este adevărat, domnule. Spuneţi un neadevăr! Nu v-a chemat nimeni. VOI AŢI MERS LA VASLUI. VOI AŢI INTRAT ÎN CURTEA ACELEI FAMILII. Nu v-a invitat nimeni! Românii, cu atât mai puţin, nu v-au solicitat să difuzaţi imaginea victimei. Am auzit depoziţia familiei în legătură cu adevăratele fapte petrecute. Adevărul este că nu v-aţi mulţumit să dezbateţi, justificat, modul în care se face justiţie în România sau starea societăţii din mediului rural. Nu, aţi vrut circ. Pentru bani. Aşa că aţi mers acolo. Şi mai ridicolă este comparaţia cazului de la Vaslui cu Madonna, Oprah Winfrey, Ashley Judd...
Nu este prima abatere. Probabil nu va fi nici ultima.

Tot în aceste zile am citit reacţia unui medic român în legătură cu modul în care se face presă în România. Se face referire chiar la ProTV. "(...) din păcate faceţi parte dintr-o breasla neprofesionala ce trăieşte din mizeria umana şi din desacrarea suferinţei umane. De prea multe ori am văzut cum postul pe care îl menţionaţi a profitat de durerea unor oameni şi cu brutalitate le-a sădit indoiala privind circumstanţele în care au pierdut persoane apropiate. Totul pentru puncte de rating. (...)" Acestea sunt afirmaţiile medicului respectiv, afirmaţii pe care le susţin şi eu.

Calitatea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului nu îmi permite să dau indicaţii în legătură cu conţinutul editorial. Este chiar ilegal. Acest lucru, de fapt, poate fi făcut de români, pentru că lor le sunt adresate programele pe care le realizaţi. Şi tot ei s-au arătat desgustaţi de modul în care aţi făcut "jurnalism de calitate" la Vaslui.
Sper, totuşi, că nu veţi încuraja astfel de formate de emisiuni. Sper că emisiuni ca "România, te iubesc" nu vor fi eliminate în favoarea celor de tipul "Măruţă", pentru bani.

Încerc să vă sugerez să puneţi mai mult accent pe moralitate şi pe a respecta românii. Ştiţi, cu mult timp înainte să visaţi, măcar, să fiţi şeful ProTV în România, postul pe care îl cârmuiţi acum era un reper, un simbol pentru români.
Domnule Cesnavicius, "Gândeşte liber"! Fincă dumneavoastră nu sunteţi ProTV. "Noi suntem ProTV"!

Valentin-Alexandru Jucan
Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului
generaţia ProTV

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    Valentin Jucan spune ceea ce majoritatea publicului ProTv o simte,dar care nu are voce,si anume ca pentru lituanian ProTv este o palarie mult prea mare si incercarea lui de a schimba preferintele publicului,spre ceea ce este in Cehia,Germania,nu merge si vine cu raspunsuri sablon!!!
    Unde este directia spre care este impinsa 'nava amiral a televiziunilor din Romania'?
    Vad o 'nava' batuta de valuri,care si-a pierdut busola si carma,iar haosul si improvizatia sunt la ordinea zilei in ProTv.
    Emisiuni,care au 1-2 eitii,dupa care sunt anulate sau reprogramate la ore la care doar mentenanta se uita,programe fara sare si piper,cu prezentatori expirati,ce rezista pe sticla doar culorii pielii,prezentatori,care nu vornesc bine romana si nimic nou in programele postului!
    Toate emisiunile de succes sunt de pe vremea lui Sarbu,Vocea,R.A.T.,Las Fierbinti,in rest doar emisiuni ce exploateaza conditia umana(Sunt vedeta...,Visuri la cheie)
    Singura emisiune cat de cat acceptabila a fost Ferma,dar la fel prost castingul si in primul rand emisiunea se face cu oameni obisnuiti,nu cu 'vedete',care deja au bani si se bucura de un statut social!
    Pleaca domnule Cesnavicius,ca targetul comercial nu inseamna Romania!!!
  • alex2 alex2
    Cea mai tare parte e chiar la final: "Fincă dumneavoastră nu sunteți ProTV" :))))) "Fincă"
  • Marcel Marcel
    E frustrat pentru ca isi spune parerea ?

    Diferenta dintre el si dumneavoastra este ca el se adreseaza cuiva iar dumneavoastra comentati nimic, adica va bagati ca musca'n lapte cu atac la persoana.

    Ceea ce a facut emisiunea lui Maruta este incalificabil dar cu siguranta ar fi existat altcineva daca nu era el. Asta nu il face mai putin vinovat!
  • Anisoara Anisoara
    Fata il cam tradeaza!
  • Expertul, Expertul,
    Jucan e tare frustrat! Pentru ca n-a reusit sa amendeze ilegal ProTV in cazul La Maruta, s-a apucat sa scrie scrisori deschise. jucan alexandru, esti penibil! Despre limbajul de la iadul bucatarilor, sau despre scenele de sex de la insula iubirii, emisiuni difuzate in Prime Time, accesibile copiilor, n-am auzit sa spui ceva!
  • Calexandru Calexandru
    Normal ca nu va fi niciodata Adrian Sarbu, pentru ca sunt persoane diferite.
  • mdea mdea
    desi are dreptate, rar, dar are, dl juncan are insa si neobisnuit de mult timp liber de "o tine intr-o scrisoare deschisa" de dimineata pana seara. zau, asta cand mai munceste sa isi justifice salariul dat de CNA ?
  • marian marian
    Florin ai mare dreptate tinta este distrugerea PRO ului sa ramana doar FELIX 1si toti acoliti lor in frunte cu acest maimutoi
  • Marcel Marcel
    Nu ma uit la Maruta dar ar fi interesant de stiut ce reclame au fost asociate cu acea emisiune.
    Reclama la prezervative sau telefoane inteligente pentru indivizii cu IQ peste medie ?
  • alex2 alex2
    Nu-mi dau seama daca Jucan asta chiar se crede expert in televiziune sau daca a fost o sluga absoluta a lui A.S. si moare de ciuda ca si-a pierdut stapanul si sursa de banuti.

    Cu ce drept se trezesc membri CNA sa evalueze directorii posturilor private? E ca si cum un portar nu te-ar lasa sa intri in cladirea unde lucrezi pentru ca nu ii pari suficient de calificat.
  • Mihai Mihai
    Jos palaria, Alexandru Jucan!!!!
  • marian marian
    Auzi da papagalul asta se baga toata ziua unde nu i fierbe oala , cu ce tupeu vorbeste el de pro tv . este ocaricatura cu toata cloaca de RETARDATI de la CNA, daca esti bun fa ti naibi televiziune pupincuristule,
  • Florin Florin
    Maruta e de pe vremea lui Sarbu. :)) Dar ce conteaza? Daca Protv e tinta, sa dam cand putem. Acum scuza e un interviu plictisitor si robotic, ceea ce ma face sa ma intreb la ce se va ajunge maine.

Trimite un comentariu

sus