Skip to main content

Doina Gradea, amintiri din Pro TV: postul, lansat în 1995 cu un eveniment cu peste 1.000 de invitaţi. Cum a părăsit postul cuplul Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu

 
andreea esca 1995
andreea esca 1995

Doina Gradea, fosta asistentă personală a lui Adrian Sârbu la Pro TV şi fost şef la Pro TV Internaţional, povesteşte într-un nou episod pe platforma oaresuntunporc.ro despre momentul lansării Pro TV în 1995, despre presiunile asupra postului din timpul guvernării lui Năstase, dar şi despre modul în care Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu au părăsit postul de televiziune.

Publicitate

Adrian Sârbu a fost cel care a ales data de lansare 1 Decembrie, ziua naţională a României, precum şi locul de lansare, Casa Poporului, povesteşte Doina Gradea: „Adrian Sarbu a fost cel care a decis in 1995 lansarea oficiala a PRO TV pe 1 Decembrie. Pentru ca ne stabilisem ca tinta sa fim asset national, cel mai puternic brand media. Si sa ne identificam cu Romania, cu romanii.”

Despre presiunile asupra postului: 

„Dupa alegerile din 2000, cand Ion Iliescu a revenit la Presedintia Romaniei si Adrian Nastase devenea prim ministru, am simtit din plin ce a insemnat sa fim PRO schimbare in 1996 cand CDR a castigat alegerile, iar Emil Constantinescu devenea presedinte. In 1996, PRO TV a promovat o campanie puternica de sustinere a schimbarii, doar eram generatia PRO care nu mai voia persoane ce aveau legatura cu trecutul comunist dinainte de 1989.

Dupa 2000, cand cei invinsi in 1996 au revenit la putere, asta ne-a costat mult. Timp, nervi, energie:

„Imediat dupa instalarea noului Guvern au inceput sicanele. Ne-am trezit cu toate controalele posibile: Garda Financiara, Ministerul Muncii, Politia Economica. Cateva luni de zile singura preocupare a unora dintre noi a fost sa stam la dispozitia autoritatilor de atunci, sa le dam documente peste documente, declaratii, si sa acceptam acele presiuni cu gandul ca trec si dupa asta ne vedem din nou de treburile noastre.”

Momentul plecării Andrei Zaharescu si Andreea Berecleanu

Cuplul Andrei Zaharescu – Andreea Berecleanu, care prezenta jurnalul de dimineata „se “implicasera” prea tare in continutul programului, transformandu-l in "talcioc personal", asa incat depasisera cu mult limitele jurnalismului si profesionalismului impus cu rigoare de companie si care puteau afecta imaginea PRO TV”. „Si-au recunoscut greseala, au plecat in conditiile oferite de noi si si-au vazut mai departe de viata lor.”
Am avut si altfel de incidente, cand directorului statiei de la Chisinau – un om deosebit si puternic de altfel - i-a explodat masina in fata casei. Nu eram doriti la Chisinau, le stateam ca un ghimpe celor din Guvernul moldovean de la inceputul anilor 2000. Insa am avut rabdare, am facut toate demersurile oficiale si PRO TV Chisinau ramasese la un moment dat singurul post TV in limba romana.

Despre începuturile Pro TV:

  • „Am fost "acuzati” de unii pana si de faptul ca “am furat” Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie.
    Adrian Sarbu a fost cel care a decis in 1995 lansarea oficiala a PRO TV pe 1 Decembrie. Pentru ca ne stabilisem ca tinta sa fim asset national, cel mai puternic brand media. Si sa ne identificam cu Romania, cu romanii.”
  • „Evenimentul lansarii PRO TV a avut loc la Palatul Parlamentului de astazi, fosta Casa a Poporului, in cea mai mare sala, si a avut cica 1000 de invitati – personalitati din Romania, oameni de afaceri, politicieni, dar si din strainatate. Dupa discutii indelungate si vizionari de diverse sali si palate, Adrian Sarbu a decis: Casa Poporului! Nici o alta locatie! Acolo am lansat PRO TV. Intr-o zi de 1 Decembrie, ziua Nationala, pe un ger aprig, cu mari emotii.”
  • „Era primul meu proiect serios si parca mult prea mare pentru mine. Ma simteam mica-mica in imensa Casa a Poporului si pe langa cele 1000 de personalitati care scriau istoria Romaniei si istorie mondiala. Oameni ca Ronald Lauder, Leonard Fertig, Ion Tiriac, Adrian Sârbu, şefii unor companii media renumite din lume, directori de ziare de prestigiu din lume si noi, cei care trebuia sa fim pe masura acestui eveniment.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bozoncea Bozoncea
    Cat de actual e cantecul ala, Mahala,mahala,....
  • Raul Raul
    Am citit si marfa livrata de Gradea cu Florin Calinescu, in care il ridica in slavi pe matrozul afacerist. Insul nu a facut nimic special in afara unor maimutareli si diloguri cu mult tupeu. Daca intrati pe youtube si vedeti acum niste scheciuri de-ale lui va luati cu mainile de cap!
  • protoist protoist
    Ba, Doina, de ce nu spui pe sleau ca Zaharescu-era la emisiunea de dimineata- cerea bani pentru aparitia in emisiune a diversilor invitati si taia chitante false, personale. Isi baga banu' in buzunar cu un tupeu greu de imaginat la acea vreme, de-aia s-a si dus la Antena 1, acolo asa se proceda ca modus vivendi. Ca Sarbu a fost baiat salon, si in loc il dea pe mana politiei i-a spus sa plece rapid, e una, ca Berecleanu a plecat ca era nevasta-sa e treaba ei. Ulterior s-a dovedit ca si ea a facut o greseala. :-)
  • ștefan ștefan
    Păi acelea trebuie povestite Iuliane de cei care au lucrat la acele televiziuni.
  • Adi Adi
    Daca cei de pe vremuri erau PROsti, bine ca au venit desteptii cei noi cu emisiunile lor de mare succes! Eu cand vad grafica verde cu mov de la Vorbeste lumea singura, inchid teveul, ma violeaza vizual! La Lectii de viata v-ati uitat careva?! Cum sa mai faci "episoade noi" cand cele vechi te-au bagat in audiente de tot rasul?! Nici PROstii nu mai sunt ce-au fost odata! Macar aveau sclipiri geniale, oricate mizerii au facut si in trecut! Aveau un crez al lor care i-a dus foarte departe! Acum, nu mai au nicio identitate, nicio directie si se vede in tot ce fac! Daca nu mai e Creierul, romanii n-au stiut sa gestioneze situatia cand au venit noii sefi! In loc sa se alieze, s-au lasat cotropiti de mediocri! Isi merita soarta!
  • shoguna shoguna
    doamna asta nu-si depaseste conditia de secretara: barfa e la ordinea zilei ! plus ca e mandra ca si-a ignorat familia .oare o mai are ?
  • V. V.
    A povestit si de domnul Iliescu. Daca citeai articolul complet, filosof erai.
  • Adrian Adrian
    Femeia chiar are probleme de memorie. Grave. Andreea Bereclenu a plecat dupa ce a prezentat ani de zile jurnalul de la 17. Acea mizerie cu violuri si mortaciuni. Nici nu imi amintesc sa fi prezentat jurnalul de dimineata. Acolo nici nu era jurnal. Era Calinescu, Zaharescu etc.A mai confundat lucrurile si cu Teo si Badea. Mai bine sa ne spuna cum l-a furat Sarbu pe Tiriac. Asta nu o stie?
  • Vasile Vasile
    Sa povestesca si cum invitatul-cheie de la lansare a fost Iliescu. Dar stai, asta strica toata povestea generatiei PROstii si castigi.

    Sa poveateasca si cum i-a iertat Nastase de taxele neplătite.
  • Florin Florin
    eu tin minte ca Andreea Berecleanu a plecat de la stirile de 17, mult dupa Andrei Zaharescu, asa ca nu i-ar strica doamnei sa isi verifice amintirile.
  • Iulian Iulian
    Neinteresant. Astept si stirea cu: "Amintiri din Antena1 / Amintiri de PrimaTV / Amintiri din canal de"

Trimite un comentariu

sus