Skip to main content

DUPĂ PATRU LUNI. Antena 3, amendată cu 15.000 de lei pentru programul în care Julio Iglesias Jr. a fost pus să spună "Jos Băsescu", dar și pentru o emisiune prezentată de Mircea Badea

 
DUPĂ PATRU LUNI. Antena 3, amendată cu 15.000 de lei pentru programul în care Julio Iglesias Jr. a fost pus să spună "Jos Băsescu", dar și pentru o emisiune prezentată de Mircea Badea
julio_iglesias_jr_mihai gadea

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de astăzi să sancţioneze postul Antena 3 cu 15.000 de lei pentru emisiunea Sinteza zilei din 14 mai în care Julio Iglesias Jr. a fost pus să spună "Jos Băsescu!". Programul amendat de CNA a fost difuzat de Antena 3 la mijlocul lunii mai.

Publicitate

În sancţionarea postului de ştiri, CNA a luat în calcul şi emisiunea În gura presei din 5 aprilie, în care Mircea Badea l-a jignit pe Cătălin Prisăcariu.

Amenda CNA vine la peste patru luni de la momentul cu Iglesias. Invitat în studioul Antenei 3 la un interviu în cadrul emisiunii Sinteza zilei, Mihai Gâdea a vrut să-l învețe pe cântăreț câteva cuvinte în limba română. „Pot să te învăț ceva în română?”, l-a întrebat Gâdea pe Julio Iglesias Jr. Cântărețul a aprobat așa că Gâdea i-a și spus prime cuvinte: „Antena 3 e aici”, sintagmă repetată imediat de Julio Iglesias. „Jos Băsescu”, a continua Gâdea. „Jos Băsescu”, a repetat Iglesias, în râsetele celor din public.

La momentul respectiv, CNA a fost sesizat atât de telespectatori, cât și de reprezentantul artistului. Mihai Gâdea explica, pe Facebook, de ce l-a pus pe Julio Iglesis jr. să spună “Jos Băsescu”: “Am folosit două strigături din folclorul urban”, formule “devenite folclor”.

Incidentul de la Sinteza zilei a fost analizat de CNA săptămâna trecută. Avocatul postului a spus că Julio Iglesias Jr. este vinovat că a ajuns să spună "Jos Băsescu", la îndemnul lui Mihai Gâdea: „Atunci când te numești așa cum s-a numit domnul și vii și faci furori mondial și te prezinți într-o emisiune în halul ăsta, ți-o meriți”, a spus avocatul Antenei 3, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Articolele de lege încălcate de emisiunea Sinteza zilei Antena3

  • Codul audiovizualului, Art. 30. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • Codul audiovizualului, Art. 32 cu 1. Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Pe lângă cazul Iglesias, Antena 3 a fost amendată și pentru o altă emisiune a postului, mai veche, prezentată pe 5 aprilie de Mircea Badea. În programul respectiv, Mircea Badea l-a jignit pe Cătălin Prisăcariu:"De fiecare dată cînd o japiţă băsistă, sinistră se zvârcoleşte în chinuri, ne bucurăm! Yes! L-a dat afară pe jegos! (...) Este un fel de formă de viaţă, una dintre cele mai insalubre, mai puturoase în sensul că pute prin ecran. (...) L-a dat afară de la B1 pe Cătălin Prisecacariu. (...) Un rahat mai puţin în acelaşi labe...1", a spus Mircea Badea.

Articolul din Codul audiovizualului încălcat în emisiunea În gura presei

  • Art. 40 cu 3. Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Postul Antena 3 a fost sancţionat cu 15.000 de lei la propunerea membrului CNA Radu Herjeu. Propunerea de sancţionare a primit şase voturi "pentru" (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu) şi două "împotrivă" (Răsvan Popescu şi Monica Gubernat).

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu