Skip to main content

Dosarul din gala Bute, ţinut departe de presă. Răspunsul pentru cei care solicită studierea dosarului: „justificaţi interesul legitim”

 
elena udrea
elena udrea

Dosarul Elenei Udrea din Gala Bute nu este încă disponibil pentru presă. Jurnaliştii care au făcut cerere pentru studierea dosarelor, aşa cum se întâmplă la orice dosar, au primit un singur răspuns: „Justificaţi interesul legitim!”.

Publicitate

Situaţia este povestită pe blog de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a primit un răspuns asemănător. „În aceeaşi zi am răspuns, justificînd prin art.92 alin.(2) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti şi prin Hotărârea Plenului CSM nr. 277/2006 „Ghid de bune practici”. Dar am adăugat, respectuos, următoarea observaţie: avem sentimentul că ni se cere să ne justificăm un drept elementar, acela al accesului public la un dosar public.”, scrie Tolontan. „De atunci, nici un semn.”, mai adaugă jurnalistul.

Aproape 10 cereri de la jurnalişti au avut aceeaşi soartă. Câţiva ziarişti au povestit pentru paginademedia.ro că au depus o solicitare de consultare a dosarului, dar răspunsul a fost asemănător cu cel primit de Gazeta Sporturilor.

Tolontan:

„De cîteva zile, în spaţiul public a apărut un maldăr de documente din dosar procurate de Antena 3, dar nu din instanţă. E meritul lor că au făcut rost de emailuri, informaţiile de acolo sînt de mare interes public. ”Ce/cum vrei” e noaptea presei. Problema e însă că toată lumea ar trebui să aibă încă de săptămîna trecută acces la probele din dosar. Şi la cele favorabile Acuzării, dar şi la cele favorabile Apărării. Un proces deschis este condiţia unui proces echitabil al celor acuzaţi. Nimic nu e secret şi nu se secretizează dacă e public.”

Articolul integral, pe Tolo.ro. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Tara asta continua sa ne uimeasca.Cum sa nu poti avea acces la ceva "public" ? Probabil vom afla si de ce se intampla asta, ori sunt informatii foarte grele acolo ori s-a dat acces doar pentru A3 ,pe pile, ca sa faca audienta.

Trimite un comentariu

sus