Skip to main content

Glume de autobază. Radio ZU, amendat cu 10.000 de lei pentru limbajul lui Buzdugan la matinal

 
Campanie Radio Zu
Campanie Radio Zu

AUTOBAZA ZU. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amendeze postul Radio ZU cu 10.000 de lei pentru limbaj obscen pentru o ediţie a matinalului Morning ZU din 27 mai. Forul a analizat mai multe mai multe reclamaţii legate de Radio ZU, însă a considerat că a fost încălcată legislaţia audiovizuală în cazul unei ediţii a Morning ZU.

Publicitate

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, pentru încălcarea art 39 cu 2 din legea audivoizualului, respectiv, art 18 b, din Codul de Reglementare şi a fost votată de şase dintre cei nouă membri prezenţi în şedinţa de astăzi.

Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu au fost pentru, în timp ce Laura Georgescu, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda, au votat împotrivă. Lorand Turos nu se afla în sală la momentul votului.

În ediţia amendată, Buzdugan a încercat o glumă, însă limbajul a fost unul nepotrivit pentru un post de radio. Mai exact, Buzdugan a jucat „rolul” unui profesor cu accent oltenesc care povesteşte cum a încercat să se întâlnească cu o domnişoară pe care a agăţat-o pe Facebook şi căreia îi dăduse întâlnire în parc. Perfectul simplu "fu" folosit de olteni, alături de parcurile "T1", "T2" sau "T3" sau de substantivul "tuş" au avut ca rezultat o exprimare vulgară, pe care CNA a penalaizat-o

"Gluma" lui Buzdugan:

„După care, fu T2, fu T3, fu T4, fu T5, fu T6, adică aşa le-am denumit, este variabilă la matematică, la T1, T2; „ Domnişoara a zis: Bă, unde fusăi? Băi, fusăi în T4. Fu T4, da’ eu fusăi în T6. Uite aşa nu ne-am întâlnit ”.

Daniel Buzdugan (în rolul unui profesor de matematică): Fusă da’ retrasă, da, da, da. Am avut o problemă în comună aicea, eu am vrut să-l votez pă domnu’ primar, actualul care a pus tuşul.

Morar: Aşa.

Daniel Buzdugan (în rolul unui profesor de matematică): Numa’ că nu fu tuş când … ă … suficient. Nu fu tuş suficient în ziua respectivă la secţia de votare am făcut şi precizare la Biroul Electoral Central. Domne’ aduceţi tuş la noi în comună că n-avem lumea cu ce să pună ştampila. 

Într-o altă scenă, Daniel Buzdugan joacă din nou rolul unui profesor de matematică din localitate care, referindu-se la începerea unei lucrări de reabilitare, foloseşte în exprimare perfectul simplu - „începu”, al verbului „a începe” şi anume:  „Şi a venit să … Începu la a mea; „Ăştia cu reabilitările, începu la a mea”; Şi vecinul nu le-a cumpărat şi de ce, că de ce, de ce  începu la a ta, că de, de ce nu începu la a mea? A zis că dacă tu ţi-ai fi cumpărat materialele ... Că de ce începu la a mea, că nu ştiu ce că la el .... ”; Să nu se supere vecinul, că începu la a mea”.

Daniel Ionaşcu, reprezentantul Antenei Group în faţa CNA: „Chestiunea cu profesorul de matematică apreciez că este un pamflet şi cel mai lucru care se poate întâpla unui om este lipsa de reacţie umoristică, lipsa umorului (...) În altă ordine de idei, un pamflet nu se poate sub nicio formă considera ca o abatere de la lege, fiindcă este un pamflet, faptul că Buzdugan era un profesor de matematică certifică ideea pamfletului”.

LEGISLAŢIE.

39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective

ART. 18 din Codul de reglementare în audiovizual
Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    Felicitări ca ati amendat nesimtirea!
  • Vicentiu Vicentiu
    Daniel, ai un fix cu Playboy?
  • Mirc Mirc
    Doar si pentru lipsa oricarei urme de umor si pentru tentativele nereusite prezentate drept amuzament radiofonic si tot merita amenzi dupa amenzi.
  • ciocan ciocan
    Buzdugan e ala care are facebookul plin de pilde religioase si rugaciuni ? Un ipocrit!
  • alina alina
    Revista Playboy tocmai a renuntat la pozele nud pentru ca ORICINE le poate gasi pe net. Dumneavoastra v-ati gasit sa amendati o gluma cu FU T3? Pe bune, in ce timp ati ramas?

    Domnule Petrisor, aveti ceva cu persoanele care lucreaza intr-o autobaza? Chiar daca citati (desi nu reiese asta din text) o vorba zisa azi la CNA, titlul tot nu este corect
  • alina alina
    :))) Asta e limbaj obscen? Nenea Herjeu sunteti simpatic! Ar trebui sa mergeti intr-o pauza la o scoala primara; E 2015. Nici copiii de scoala generala nu mai rad la glumele cu FU T4. Pe bune, acum, in ce timp ati ramas? Revista Playboy tocmai a renuntat la fotografiile cu nuduri pentru ca ORICINE le poate gasi pe net. Si dumneavoastra amendati un FU T3?
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    Cele doua emisiuni mentionate au fost amendate pe 29 septembrie, cu 10.000 (dupa o alta, din 3 septembrie, de 30.000), respectiv 50.000 de lei. Amenzile nefiind primele de anul acesta pentru cele doua.
  • geo geo
    Bre nenea CNAului, ai terminat de analizat toate emisiunile WoW Biz și Capatos...și te-ai găsit pe cine să sancționezi...și pentru ce, pentru presupuse ”scene de sex, limbaj sau comportament obscen”...

Trimite un comentariu

sus