Skip to main content

Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru două emisiuni. Într-una, Rareş Bogdan a spus că „există proşti în PSD, există incompetenţi în PSD, există corupţi în PSD şi există proşti, idioţi, cretini şi corupţi în PNL”

 
Rares Bogdan
Rares Bogdan

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze Realitatea TV cu o amendă de 20.000 de lei pentru o ediţie a emisiunii Jocuri de putere din 11 mai şi o Ediţie specială din 12 iunie.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat astăzi trei emisiuni ale Realitatea TV, însă a considerat că doar două încalcă legislaţia audiovizuală. Afirmaţiile care au „încălcat” legea audiovizualului au fost critici ale lui Rareş Bogdan la adresa partidelor PSD şi PNL, dar şi afirmaţiile jurnalistului Cornel Ivanciuc, de la Caţavencii. Sancţiunea a fost propusă de Radu Călin Cristea, membru CNA, şi votată de şapte membri: Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu. Pe de altă parte, Dorina Rusu şi Florin Gabrea au votat "împotrivă". Cei doi propusesere alte sancţiuni. Florin Gabrea, o amendă de 30.000 de lei, în care era inclus şi un interviu al lui Rareş Bogdan cu Florin Călinescu. Acesta din urmă a făcut diferite afirmaţii la adresa homosexualilor, considerate discriminatorii de unii membri. Şi Dorina Rusu a propus o amendă de 20.000 de lei, în care dorea să se ţină cont de emisiunea cu Florin Călinescu.

Cornel Ivanciuc, invitat în emisiunea Ediţie Specială din 12 iunie, a spus despre Victor Ponta: „omul acesta este atât de naiv sau de dobitoc”,  „Îi linge aura lui Putin. I-o linge din spate”.

În plus, Oreste Teodorescu a afirmat că „Domnul Ponta rămâne pe o listă a ruşinii în lumea civilizată”.

Pe de altă parte, în emisiunea din 11 mai, Rareş Bogdan a afirmat: „Încet şi sigur, îmi dau seama că în realitate nu există diferenţe mari între partidele din România. Proştii sunt peste tot. Există proşti în PSD, există incompetenţi în PSD, există corupţi în PSD şi există proşti, idioţi, cretini şi corupţi în PNL. Adică, până la urmă, cred că şansele de a schimba România cu actuala clasă politică se apropie încet şi sigur de zero. Partidele sunt incapabile să reformeze.”

Articolele considerate a fi încălcate:

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 #M3
(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 ART. 67

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

ART. 65

 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate;

 .

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jo Jo
    Rares asta e penibil de felul sau, dar totusi sa iei amenda cand spui ca e plina lumea de prosti, lucru care cred ca e dovedit si stiintific, mi se pare de un si mai mare ridicol. E ca si cum omul ar fi spus ca "apa e uda". Ce caricaturi!

    Iar aia a lui Oreste m-a dat pe spate. Sunt lucrari academice cu formulari mai jignitoare. WTF??
  • dănuţu dănuţu
    şi ce n-are dreptate rareş bogdan ăsta? nu l-am urmărit nici odată şi nici n-am să-l urmăresc nici de acum încolo dar are dreptate întotalitate. n-aţi văzut că-i caută DNA înfiecare zi.
  • Iulia Bunea Iulia Bunea
    Radu Calin Cristea. Voi adauga in text.
  • Gusa Gusa
    Ce jelanie va fi deseară...ce o sa se mai întindă limbrici.. l
  • Gusa Gusa
    Ce jelanie va fi deseară...ce o sa se mai întindă limbrici.. l
  • Thor Thor
    Cine a propus amenda? Că suspectez pe cineva...

Trimite un comentariu

sus