Skip to main content

Sorin Grindeanu: Televiziunea digitală a început să mişte abia în ultimul an, în stilul nostru clasic

 
Televizor
Televizor

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat că, timp de nouă ani şi jumătate, "nu prea s-a întâmplat nimic cu tranziţia" de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în stilul clasic al românilor, şi "abia în ultimul an au început să se mişte lucrurile", relatează Mediafax.

Publicitate

Sorin Grindeanu, ministru pentru Societatea Informaţională, a făcut aceste afirmaţii la International Digital Forum, care este organizat, marţi, la Bucureşti, de către Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.

El a vorbit despre mai multe proiecte şi iniţiative legislative din domeniul telecomunicaţiilor, dar şi despre tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.

"Vreo nouă ani jumate - în stilul nostru clasic şi nici nu caut vinovaţi - nu prea s-a întâmplat nimic cu tranziţia de la analogic la digital. Ceea ce trebuia să fie aplicat din 2006, conform convenţiei de la Geneva, a început să mişte în ultimul an, ca de obicei la noi. Şi nici începutul la noi nu a fost prea fericit. Dacă în iarnă, când începusem munca la minister, exista o licitaţie în desfăşurare, care îşi tot amâna termenul, în momentul în care s-a întâmplat acest termen limită, n-a venit nimeni (...) Asta mi-a ridicat inclusiv anumite semne de întrebare (...) S-a lucrat foarte mult în acea perioadă (...) În acest moment, mare parte din etapele necesare unei licitaţii au fost parcurse (...) Sper că după ce se termină din punct de vedere legal toţi aceşti paşi, contestaţii, tot ceea ce ţine de specificul din ţara noastră, să se înceapă treaba", a spus Sorin Grindeanu.

Trecerea la televiziunea digitală terestră trebuie finalizată, la nivelul întregii ţări, pe 31 decembrie 2016, conform celor mai recente reglementări legislative în acest sens.

El a precizat că în acest moment, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom a început deja lucrul, la Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi fiind făcute upgradări tehnologice. "Asta înseamnă că 20% din piaţă este acoperită", a mai spus Grindeanu.

"Intenţia noastră este să continuăm cu o nouă licitaţie. Până la sfârşitul acestui an vom consulta public caietul de sarcini, iar începând de anul viitor vom face o nouă licitaţie", a spus Bogdan Iana, directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), precizând că prin noua licitaţie se va încerca acordarea a două multiplexuri naţionale, 27 regionale şi 18 locale, care nu au fost acordate până în prezent. "La licitaţia de anul viitor sper să avem clienţi", a mai spus Iana.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Daaa,vin clientii de terestru imediat.In plus domn ministru e penibil,vina neacordarii frecventelor e a ministrilor politici,inclusiv psd din care face parte si el,asa ca "ciocu' mic".

Trimite un comentariu

sus