Skip to main content

Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak

 
Basescu
Basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu poate fi urmărit penal. Decizia a fost luată în această dimineaţă de magistraţii Judecătoriei sectorului 5, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Magistraţii au fost de acord cu redeschiderea dosarului în care fostul şef de stat a fost acuzat că şi-ar fi însuşit banii destinaţi răscumpărării jurnaliştilor răpiţi în Irak în 2005.

Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu şi conflict de interese, însă martorul denunţător-Corneliu Vadim Tudor-s-a stins între timp din viaţă. în acest moment, Băsescu nu este urmărit penal în acest dosar.

Judecătoria sectorului 5 şi-a luat un răgaz de câteva zile înainte să dea verdictul în acest dosar, care a debutat în 2009, atunci când senatorul Corneliu Vadim Tudor l-a reclamat la Parchetul General pe şeful statului, susţinând că acesta că şi-a însuşit o sumă de bani din resursele alocate răscumpărării jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Alt acuzat a fost Vasile Blaga, pe atunci şef la Interne.

O perioadă, în dosar nu s-a efectuat nicio investigaţie, deoarece Traian Băsescu s-a bucurat de imunitate prezidenţială. Atunci când nu a mai fost preşedintele României, procurorii Parchetului General au decis să redeschidă acest dosar pentru a face cercetări şi să afle dacă acuzaţiile lui Corneliu Vadim Tudor sunt întemeiate sau nu. Procedura spune foarte clar că reconfirmarea deschiderii dosarului de urmărire penală nu poate fi făcută decât cu ajutorul instanţei de judecată, în cazul de faţă Judecătoria Sectorului 5.

Parchetul a constata că în cursul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu, dosarul a fost soluţionat cu NUP, or cercetările trebuiau doar suspendate, spun procurorii. în privinţă lui Vasile Blaga s-a dat aceeaşi soluţie-neînceperea urmartirii penale-care a rămas definitivă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus