Skip to main content

Convenţia Organizatiilor de Media: o parte a presei a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre Club Colectiv

 
tragedie Colectiv
tragedie Colectiv

Convenţia Organizaţiilor de Media a constatat că la amplificarea efectelor tragediei din clubul Colectiv a contribuit şi o parte a presei, care a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre acest eveniment. Unde a greşit presa, în continuare.

Publicitate

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizaţii media din România, îşi exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, şi pentru familiile, prietenii şi apropiaţii acestora, într-o poziţie publică.

Concluziile unei analize a Convenţiei Organizaţiilor de Media

  • În urma analizei de presă realizate de membrii COM s-a constatat un număr îngrijorător de abateri de la lege şi de la dentologia jurnalistică.
  • La scurt timp după izbucnirea incendiului din clubul Colectiv au fost difuzate - atât de către canalele media profesioniste, cât şi în reţelele de socializare - imagini cu puternic impact emoţional, neblurate.
  • Au existat multiple situaţii în care unele instituţii de presă au pus accent pe elementele morbide, pe durerea rudelor şi au prezentat evenimentele într-o notă lipsită de respect şi de empatie faţă de suferinţele celor implicaţi.
  • Alţi comunicatori publici au lansat în spaţiul public, fără să verifice informaţia şi fără să consulte şi părţile implicate/ acuzate, verdicte şi judecăţi de valoare care au pus într-o lumină proastă fie victimele şi apropiaţii acestora, fie persoane sau instituţii care au contribuit la operaţiunile de salvare.
  • Au existat redacţii care au încălcat recomandările CNA privind mediatizarea funeraliilor victimelor din incendiu.
  • Alţi comunicatori publici au mediatizat puncte de vedere ale unor persoane care pretindeau că aveau puteri paranormale, care alimentau conspiraţii morbide, fără bază factuală (de exemplu: că numărul victimelor a fost mult mai mare, dar a fost ţinut ascuns).

"Considerăm că astfel de abateri comise de angajaţi media din plan local şi naţional sunt de natură să distorsioneze dezbaterea publică şi să decredibilizeze imaginea breslei în ansamblul ei. Mai mult, transmit publicului mesajul că astfel de practici sunt acceptabile şi, ca atare, pot fi reproduse şi în reţelele de socializare", se arată în poziţia Convenţiei Organizaţiilor de Media.

Ce recomandă COM?

Convenţia Organizaţiilor de Media recomandă insistent tuturor jurnaliştilor şi comunicatorilor publici să respecte Codul Deontologic Unic al Jurnalistului şi să ţină cont de ghidul de bune practici pentru mediatizarea situaţiilor traumatice.

Despre Convenţia Organizaţiilor Media

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) s-a înfiinţat în 2002, din dorinţa de a oferi mai multă vizibilitate şi putere de negociere profesioniştilor din mass-media. COM este o coaliţie informală de asociaţii de jurnalişti, de alţi profesionişti din mass-media, sindicate şi organizaţii patronale care au identificat linii de acţiune comune pentru consolidarea sectorului mass-media din România şi promovarea intereselor de grup ale breslei. Coordonarea COM şi secretariatul tehnic au fost asigurate de CJI şi ActiveWatch.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus