Skip to main content

Membru al fostului Consiliu de Administraţie, TVR: Imposibilitatea transmiterii de breaking news-uri era cunoscută de mult timp

 
radu carp - sursa foto_evz
radu carp - sursa foto_evz

Radu Carp, membru al fostului Consiliu de Administraţie al SRTv, spune că imposibilitatea transmiterii de imagini de la evenimentele de tip breaking news de către TVR era cunoscută de multă vreme, acest mecanism fiind discutat în septembrie 2014, fiind însă respins de majoritatea PSD-UNPR din CA, scrie zf.ro, care citează un material al Mediafax.

Publicitate

"Am constatat încă din momentul producerii tragediei, din data de 30 octombrie, din clubul Colectiv, faptul că TVR nu a transmis imagini în direct, spre deosebire de alte televiziuni", spune Radu Carp, într-un punct de vedere remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX

Potrivit acestuia, demisiile anunţate ulterior şi scuzele Irinei Radu, directorul general interimar al TVR, "reprezintă o reacţie binevenită şi salutară".

"Problema fundamentală este că imposibilitatea transmiterii de imagini de la evenimentele de tip breaking news de către TVR era cunoscută de multă vreme. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în urmă cu un an, când TVR a transmis foarte târziu imagini de la protestele care au avut loc cu două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Nu este singura situaţie de acest gen", spune Radu Carp.

El precizează că s-a încercat rezolvarea acestei probleme în septembrie 2014, atunci când Stelian Tănase, fostul preşedinte-director general al TVR, "a supus la vot în Consiliul de Administraţie un mecanism care ar fi făcut posibilă activarea echipelor de pe teren şi transmiterea de imagini de la evenimente de tip breaking news în cel mai scurt timp".

"Acest mecanism a fost respins de majoritatea CA din acea perioadă, controlată de PSD - UNPR, cu argumentul că ar trebui astfel plătite ore suplimentare reporterilor de pe teren, ceea ce ar însemna renegocierea drepturilor salariale. Aceeaşi majoritate a respins proiectul pe motiv că publicul TVR ar vrea o televiziune generalistă, axată mai puţin pe ştiri. Această discuţie avea loc în context electoral, în momentul în care exista interesul ca TVR să nu transmită prea multe ştiri de natură politică, ci să se limiteze la divertisment. Salut din acest motiv iniţiativa doamnei Irina Radu de a pune în funcţiune acest mecanism şi de a încerca redefinirea misiunii TVR", spune Radu Carp.

Potrivit lui Radu Carp, dacă acest mecanism ar fi fost aprobat la vremea respectivă şi ar fi fost activat la momentul producerii tragediei din Colectiv, TVR ar fi reuşit de asemenea să se ridice la nivelul misiunii publice conferită de Constituţie şi legi.

"Autorităţile statului implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi spitalele ar fi putut să beneficieze imediat după producerea accidentului de acces la transmiterea de mesaje live către cetăţeni, posibilitate care ar fi uşurat fără îndoială operaţiunile de salvare de vieţi omeneşti. Din păcate, TVR nu a înţeles de această dată că are prin lege misiunea de a interveni în calitate de comunicator în situaţii de urgenţă", a mai declarat Radu Carp.

El a precizat că speră ca aceste tragice evenimente "să genereze o dezbatere publică pe marginea felului în care serviciile publice de radio şi televiziune se pot ridica la exigenţele misiunii publice pe care sunt chemate să o îndeplinească".

CONTEXT. TVR a prezentat, luni, scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, "insuficient şi neprofesionist", tragedia din clubul Colectiv.

De asemenea, ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă, directorul Departamentului Ştiri, Raluca Stroe Brumariu, şi directorul interimar de Programe, Gabriel Gherghescu, şi-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare, după cum a anunţat Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • doru manciu doru manciu
    Nenea asta nu se lasa. Se vrea sef la TVR. Numai la sefii ii sta gindul lui Carp. Un arivist.
  • Nerabdatorul Nerabdatorul
    Hai sictir.
  • titi titi
    Asa ceva?
    http://www.dcnews.ro/tvr-a-dat-petrecere-in-zi-de-doliu-i-avand-un-coleg-mort-la-club-colectiv-fotografii-care-spun-totul_488300.html
  • ștefan ștefan
    Radioul public au anunțat în programele de știri acel nefericit incident

Trimite un comentariu

sus