Skip to main content

CNA nicio sancţiune pentru Antene în cazul imaginilor cu faţa desfigurată a unui copil în accidentul de la Colectiv

 
CNA nicio sancţiune pentru Antene în cazul imaginilor cu faţa desfigurată a unui copil în accidentul de la Colectiv

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis că imaginile difuzate la Antena 1 şi Antena Stars cu un tânăr rănit în tragedia de la Colectiv nu încalcă legislaţia audiovziuală. După mai bine de o oră de discuţii în contradictoriu despre imaginile în cauză, niciun membru CNA nu a propus vreo sancţiune.

Publicitate

CNA a analizat astăzi o serie de emisiuni de la Antena 1, Antena 3 şi Antena Stars ca urmare a unor sesizări pe cazul Colectiv. Cel mai mult s-a discutat despre interviul difuzat de Antena Stars şi preluat ulterior la Antena 1 de Acces Direct cu un tânăr minor rănit în accidentul de la Colectiv, din 30 octombrie. Tânărul a apărut în anumite imagini cu faţa blurată, însă în altele nu.

„Nu am o problemă cu faptul că au fost dat interviul pe post, însă am am o problemă cu imaginile neblurate cu Mihai.”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Herjeu a fost susţinut şi de Dorina Rusu, membru CNA: „Fiind nişte minori şi mai ales orele la care sunt difuzate aceste emisiuni, mai ales imaginile neblurate, cred că exagerează. Mi se pare că au fost exploataţi copiii aceştia”.

Pe de altă parte, Lorand Turoş a considerat că nu era cazul ca imaginile să fie blurate din moment ce interlocutorul a acceptat să apară pe post. „Care este rolul blurării? Ca noi, telespectatorii, să nu putem identifica persoana respectivă. Aceste pesoane nu au putut fi identificate. Pentru că sunt de nerecunoscut. Dacă e blurat sau dacă nu e blurat, e acelaşi lucru.”, şi-a argumentat Turoş poziţia.

„Noi am dat sancţiune pentru că un cal bătut nu a fost blurat. Nu trebuia blurat ca să nu fie recunoscut, ci pentru că informaţiile pot afecta emoţional.”, i-a replicat Radu Herjeu.

Lorand Turoş – Noi nu putem să interzicem când există un acord.

Radu Herjeu – Din punctul meu de vedere, blurarea nu e ca să ascunzi identitatea persoanei. Noi îi punem să blureze şi cătuşele, şi un mort, chiar dacă e cu spatele. Nu îi e interzis lui Mihai să apară la televizor, dar a-i arăta faţa desfigurată nu este în regulă.

Radu Călin Cristea, membru CNA: Eu sunt în acord total cu Lorand Turos. Aici este vorba despre un drept pe care şi-l doreşte respectat chiar minorul. Îşi doreşte să apară într-o înfăţişare care nu conisderă că-l reprezintă într-un mod degradant. Articolele privind protecţia minorului sunt interpretate foarte mecanic. E nevoie de o potenţare a emoţiei care în contextul potrivit are şi o valoare umană. Văzând acea imagine neblurată cred că minorii aveau şi ceva de înţeles. Cred că foarte mulţi au învăţat ceva din acel dezastru de la Colectiv. În acest context e o mică componentă educativă care are forţa ei de impact.

Radu Herjeu, membru CNA – Problema mea nu e că trebuie amendată sau sancţionată televiziunea. Problema mea e că ne putem trezi cu astfel de situaţii la orice accident. Problema mea este că de mâine ne trezim că se pun orice imagine oricât de dure ar fi sub varii motive. Problema mea este a minorului de 10 ani care la ora 4 se uită la Acces Direct şi vede o faţă tumefiată.

Radu Călin Cristea – Şi ce face minorul acela? Ce păţeşte?

Radu Herjeu – Îl poate afecta emoţional.

Forul audiovizual avea pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi mai multe monitorizări pe cazul Colectiv însă nu sa reuşit să analizeze decât reclamaţiile pentru posturile Antena 1, Antena Stars şi Antena 3.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • catalin catalin
    Era de asteptat. Antelele sunt sub obladuirea mamei Laura Georgescu. Ce credeati ca s-a schimbat atitudinea?Dar cand vor fi amendate KANAL D si NATIONAL TV?
  • Iulian Iulian
    Paginademedia este trista ca Antena nu a luat amenda? Atat de trista incat nu a scris corect stirea. Inainte sa publicati ceva, recititi si apoi postati.

Trimite un comentariu

sus