Skip to main content

Iniţiativa care vrea introducerea „Minutului de ştiinţă”, aviz negativ de la CNA. „Nu putem să intervenim în felul în care televiziunile îşi fac programele”

 
CNA
CNA
Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat aviz negativ proiectului de lege iniţiat de 75 de senatori şi deputaţi, care ar obliga posturile de radio şi televiziune să introducă în jurnalele de ştiri un minut de informaţie ştiinţifică. În expunerea de motive a documentului se invocă faptul că România este pe primele locuri la analfabetism ştiinţific. „Nu putem să intervenim în felul în care televiziunile îşi fac programele”, a explicat Dorina Rusu, membru CNA, în şedinţa forului audiovizual de astăzi. De menţionat că avizul CNA este doar consultativ.
Publicitate

Radu Călin Cristea, membru CNA: „Avem o prevedere foarte clară în lege, prin care CNA nu poate să aibă nicio imixtiune în politica editorială a niciunui radiodifuzor. Prin urmare orice iniţativă de acest gen, şi anume obligativitatea radiodifuzorilor de a insera un minut de nu ştiu ce este în afara legii. E o necunoaştere clară a Legii audiovizuale din partea oficialilor. Le răspundem pur şi simplu că nu putem să ne încălcăm propria lege în condiţiile date.”

Radu Herjeu, membru CNA: „Mie îmi e teamă că se vor da numai ştiri despre telefoane mobile şi despre tablete. Că asta înseamnă tehnologie pentru oamenii care lucrează în zona respectivă.”

Dorina Rusu, membru CNA: „E adevărat că există, cum spune domnul Cernea, că există un deficit cognitiv ştiinţific la nivelul populaţiei. E adevărat că 42% dintre români cred că soarele se învârte în jurul pământului. Dar nu ştiu dacă lucrurile astea se pot schimba prin programe de tipul acesta. Cred că lucrurile acestea se pot schimba printr-un program de educaţie riguros. Noi nu putem să intervenim în felul în care televiziunile îşi fac programele”

Ce prevede iniţiativa legislativă: „Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri. Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri."

Iniţiativa completează Legea audiovizualului şi prin introducerea unui principiu referitor la obligaţia mass-media de a transmite cu acurateţe informaţii privind ştiinţa şi tehnologia, pe lângă cele politice, sociale sau divertisment.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus