Skip to main content

Eminescu şi presa scrisă. Adevărul, cele mai multe pagini acordate poetului naţional. Jurnalul Naţional, o ştire de două propoziţii

 
Eminescu şi presa scrisă. Adevărul, cele mai multe pagini acordate poetului naţional. Jurnalul Naţional, o ştire de două propoziţii

Sărbătorirea a celor 166 e ani de la naşterea lui Mihai Eminescu nu s-a aflat printre subiectele preferate ale presei de astăzi. Adevărul este cotidianul care a acordat cele mai multe pagini zilei poetului naţional. În schimb, Jurnalul Naţional a oferit subiectului Eminescu un spaţiu editorial extrem de mic, pe ultima pagină.

Publicitate

Evenimentul zilei a publicat o ştire de dimensiuni reduse despre o slujbă de comemorare a poetului şi un editorial scris de Sever Voinescu.

România liberă are pe prima pagină o trimitere în pagina 5 la materialul "Unde au dispărut 'Caietele lui Eminescu'.

Ziarul Adevărul a publicat în paginile 36 şi 37 un interviu cu Ioana Bot, profesoară la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care alături de Cătălin Cioabă a îngrijit volumul "Versuri din manuscrise". Materialul este intitulat "E cazul să îl citim pe Eminescu, pe bune". În pagina 41, criticul literar Daniel Cristea-Enache a scris un articol cu titlul "Munca lui Eminescu".

"Se vorbeşte şi se scrie frecvent despre Eminescu în rama unei admiraţii pe care marele poet o merită din plin, însă, din păcate, şi demagocia bună să obţină voturi şi fonduri s-a servit copios de imaginea sa. Eminescu merită mai puţin discursurile găunoase şi elogiile clişeizate, sintagmele ce diminuează ori exclud spiritul critic, ditirambii care ajung să exprime nu amplitudinea personalităţii lui şi genialitatea sa poetică, ci un calcul de oportunitate", scrie Daniel Cristea-Enache.

Jurnalul Naţional a scris pe ultima pagină o ştire de două propoziţii despre o slujbă de pomenire care va avea loc, azi, la Cimitirul Bellu, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Din editorialul semnat de Sever Voinescu în paginile EVZ

"'Ne-am obişnuit să spunem că Eminescu este un geniu. Cu aceasta nu spunem nimic chibzuit şi spunem, în schimb, două lucruri proaste: că Eminescu este, în fond, dincolo de orice explicaţie; că noi, oamenii de rând suntem în definitiv dincolo de orice răspundere - scria Constantin Noica'. (...) Cel puţin pentru generaţia mea, Eminescu este o mare poticneală culturală. Când ne-a ajuns sub ochi primul vers scris de poetul Eminescu, în minţile noastre exista, deja, mitul Eminescu. (...) Cumva în prelungirea gândului nicasian, simt că nu-l metabolizăm corect", a scris Voinescu într-un material de opinie intitulat "Eminescu, azi".

România liberă scrie că la şapte ani după publicarea ediţiei integrale a caietelor poetului Mihai Eminescu, manuscrisele sunt de negăsit în formulă completă în bibliotecile importante din ţară.

"Facsimilizate cu scopul de deveni un instrument util de lucru, unele dintre cele mai importante manuscrise ale literaturii române zac nefolosite, din 2009, în depozitul Bibliotecii Academiei", notează RL.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus