Skip to main content

Jurnalistul Jason Rezaian şi alţi trei americani, eliberaţi de Iran într-un schimb de deţinuţi cu SUA

 
Jason Rezaian, Washington Post
Jason Rezaian, Washington Post

Iranul i-a eliberat ieri pe reporterul Jason Rezaian de la Washington Post (WP) şi pe alţi trei deţinuţi americani de origine iraniană, în contextul în care Teheranul anticipează o ridicare a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear, scrie Mediafax, care citează BBC News online.

Publicitate

Rezian, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat pentru spionaj, în Iran, anul trecut. Statele Unite au anunţat că oferă clemenţă unui număr de şapte iranieni încarceraţi.

Ceilalţi trei americani eliberaţi sunt Saeed Abedini, Amir Hekmati şi Nosratollah Khosravi-Roodsari. Un oficial american a declarat că un canal diplomatic a fost stabilit "cu obiectivul de a-i aduce pe cetăţenii americani acasă".

"Iranul s-a angajat, de asemenea, să continue să coopereze cu Statele Unite în vederea stabilirii locului unde se află Robert Levinson", a spus acest oficial. Potrivit agenţiei americane de ştiri The Associated Press, Levinson este un fost agent FBI, dat dispărut în Iran în 2007, în timp ce lucra pentru CIA într-o misiune neautorizată în domeniul informaţiilor.

Numele altor 14 iranieni căutaţi de către Statele Unite vor fi retrase de pe o listă cu persoane date în căutare prin Interpol, au anunţat Statele Unite şi Iranul.

Vestea eliberărilor a apărut după ce ministrul iranian de Externe Javad Zarif a preconizat că sancţiunile internaţionale impuse ţării sale urmează să fie ridicate sâmbătă.

Prin ridicarea sancţiunilor, active iraniene în valoare de miliarde de dolari urmează să fie deblocate, iar Teheranului i se va permite să-şi vândă din nou petrolul pe pieţe în întrega lume.

Jason Rezaian, un corespondent The Washington Post la Teheran, a fost reţinut în Iran timp de peste un an, înainte să fie condamnat în noiembrie. WP a respins acuzaţiile formulate împotriva acestuia ca absurde. Incertitudinea a planat timp de luni de zile, după ce a fost arestat în 2014, asupra acuzaţiilor formulate împotriva lui Jason Rezaian.

El a fost încarcerat la celebra închisoare Evin, după care a fost găsit vinovat, între altele, de spionaj, potrivit avocatului său. Ziarul său a dezminţit ferm aceste acuzaţii.

Preşedintele Barack Obama a declarat că nu va cunoaşte liniştea până când ziaristul nu va fi eliberat. Eliberarea sa a fost anunţată în cadrul a ceea ce Iranul a numit un schimb de deţinuţi - un indiciu că reporterul ar fi putut să fi fost folosit ca monedă de schimb, comentează Sebastian Usher, un editor de la BBC World Service.

Eliberarea lui Rezaian înainte ca sancţiunile impuse Iranului să fie ridicate vine să atenueze pata care a afectat relaţiile dintre Teheran şi Washington chiar în timpul detensionării acestora, în urma încheierii acordului în dosarul nuclear iranian, comentează BBC.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus