Skip to main content

LISTA MUST CARRY. 30 de canale comerciale în lista posturilor libere la retransmisie. Au intrat eStrada şi Telestar

 
Televizor
Televizor

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat la cunoştinţă noua listă a posturilor libere la retransmisie pe anul 2016, urmând ca aceasta să fie publicată pe site-ul instituţiei. Posturile sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.

Publicitate

Faţă de anul trecut, pe lista posturilor libere la retransmisie au intrat eStrada TV, deţinut de "terapeutul" Stelian Fulga, şi Telestar, al sopranei Gabriela Cegolea.

Potrivit băncii tehnice a CNA, postul generalist Telestar a avut o audienţă medie în 2015 de circa 29 de telespectatori.

Operatorii de cablu au obligaţia, conform legii, să-şi actualizeze grilele de programe care să includă posturi libere la retransmisie în termen de 30 de zile de la data publicării listei must-carry pe site-ul CNA, fapt care se va întâmpla astăzi.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry:

1. Antena 1

2. Kanal D

3. Antena 3

4. Romania Tv

5. Naţional TV

6. Prima TV

7. Antena Stars

8. B1 TV

9. Realitatea TV

10. Digi24

11. Favorit TV

12. Taraf TV

13. Euforia Lifestyle TV

14. Kiss TV

15. ZU TV

16. Trinitas Tv

17. U Tv

18. Naţional 24 Plus

19. Music Channel

20. TV H

21. Neptun TV

22. Speranta Tv

23. Nasul Tv

24. H!t Music Channel

25. Inedit Tv

26. Alfa Omega Tv

27.Travel Mix

28. Credo TV

29. eStrada TV

30. TeleStar

La lista celor 28 de televiziuni comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi regionalele postului public, dar şi TV5 şi Moldova 1.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Lista must-carry pe 2015 poate fi consultată pe Paginademedia.ro, AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • claudiu claudiu
    Companiile de cablu sa fie obligate sa introduca doar primele 10 televiziuni din lista de must carry iar restul sa le bage doar daca vrea respectivul operator de cablu si nu sa fie obligat sa le introduca pe toate 30 mi se pare absurd
  • geo geo
    Anul trecut erau 28 de posturi in „must carry” iar acum sunt 30.
    Probabil vor trece de 30, anul viitor. Ar fi interesant de aflat care este audienta celor 2 noi televiziuni intrate in lista „must carry” , că cea a Travel Mix-ului, de exemplu, o știm cu toții cît este de mică.
  • Robert Dincă Robert Dincă
    Mulţumim pentru promptitudinea cu care aţi editat informaţia.
  • Adi Adi
    Asta da rusine! Cum sa fie in Romania 30 de posturi in must carry? Sa inteleg ca cablistii ne baga pe gat estrada, telestar sau Credotv, doar pentru ca sunt obligati de acest must carry?Doamne in ce lume traim! Aici sa faca ceva CNA!
  • Daniel Daniel
    Daca este adevarat ca doar cu 29 de telespectatori au intrat in must-carry va anunt de pe acuma ca anul asta imi fac televiziune ca vad ca merge treaba si trebuie sa ma grabesc pana nu se modifica legea.

    Doamne in ce tara minunata traim.
  • Robert Dincă Robert Dincă
    Din câte ştiu TVR News a căzut victimă constrângerilor bugetare şi şi-a încetat emisia la 1 august 2015. I-a rămas fantoma în lista programelor ,,must carry''?

Trimite un comentariu

sus