Skip to main content

Pro TV, amendat cu 50.000 de lei pentru declaraţiile lui George Roncea de la Vorbeşte lumea cu privire la Colectiv

 
Roncea Pro TV
Roncea Pro TV

Pro TV a fost amendat cu 50.000 de lei de CNA pentru declaraţiile lui Geroge Roncea cu privire la tragedia din clubul Colectiv făcute în ediţia din 4 noiembrie a emisiunii Vorbeşte lumea. Reamintim că derapajul a fost semnalat de paginademedia.ro încă de la momentul respectiv (pe larg, AICI)

Publicitate

George Roncea a spus că tragedia din clubul Colectiv a fost provocată intenţionat, a folosit un limbaj injurios şi a instigat la violenţă, au considerat membrii CNA.

Valentin Jucan a susţinut că Pro TV a greşit într-o măsură asemănătoare cu Kanal D, care a fost amendat cu 150.000 de lei, motiv pentru care a propus o sancţiune de 100.000 de lei pentru Vorbeşte lumea. Propunerea lui Jucan nu a întrunit însă numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

VOT CNA. Sancţiunea de 50.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu şi a primit şase voturi pentru (Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu şi Dorina Rusu) şi două voturi împotrivă (Valentin Jucan şi Monica Gubernat).

Titluri şi fragmente din emisiune

În timpul emisiunii pe ecran au fost afişate următoarele titluri şi texte: ”Dezastrul din clubul Colectiv a fost premeditat?”; ”George Roncea a afirmat că tragedia din clubul Colectiv a fost provocată intenţionat”; George Roncea: scânteile artificiilor nu cad direct peste buretele stâlpului şi nu a luat foc deloc. Nu se aprinde nimic”; Toată teoria lansată de autorităţi se dovedeşte falsă. Clubul nu a luat foc la piesa ”The day we die”.

Limbajul injurios al lui George Roncea

Pe parcursul emisiunii, invitatul George Roncea a folosit următoarele exprimări: „Căcaţii”, „rahaţii”; „haita asta nenorocită”, „căcat pe varză”, „boul acesta”.

Moderatorul Gabriel Coveşeanu, a intervenit pentru folosirea unui limbaj adecvat: „Te rog, vreau să păstrăm un limbaj adecvat”, „Aş vrea să avem grijă, să avem grijă, te rog, la limbaj!”

Din emisiunea Vorbeşte lumea:

George Roncea: Am zis, dacă un jandarm ridică mâna şi bate copiii, să moară ţac şi pac, venim după ei şi vă dăm foc la toţi!

Gabriel Coveşeanu: Bun. Nu are sens să instigăm la violenţă!

George Roncea: Are sens! Ba da, are sens!

Gabriel Coveşeanu: Nu are sens să instigăm la violenţă, pentru că, n-au fost…

George Roncea: Nu e violenţă, le dăm doar în gură! Violenţă înseamnă altceva: Violenţă înseamnă că le dai foc, cum au dat ei foc la copii! Aia e violenţă..

Ce articole de lege a încălcat Pro TV

  • Art.3 cu 2 din Legea audiovizualului. Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
  • Art 64 cu 1b din Codul audiovizualului. În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
  • Art 40 cu 3 din Codul audiovizualului. Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
  • Art. 18 cu litera a din Codul audiovizualului. Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat;
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • TM TM
    Intrebarea este: ce caută Roncea, recunoscut pentru viziuni extremiste, din categoria Noua Dreaptă, adică fasciste, ce caută la o emisiune la orice televiziune????
  • marian marian
    toate televiziunile primesc amenzi in afara HAZNALE ,iar Iuliane emai buna aceasta emisiune decat mireasa pentru prosti
  • F F
    interesant. amenda este meritata, dar nu stiu cum voteaza CNA cuantumul amenzilor. pe baza articolului 64, exista televiziuni de stiri care pot fi amendate zilnic.
  • roncila roncila
    Roncea, treaz, ca de obicei, no?
  • Iulian Iulian
    Ce audienta face PROstia asta de emisiune?

Trimite un comentariu

sus