Skip to main content

Tolo, supărat pe Digi24: aţi făcut din necitare o regulă

 
tolontan 2
tolontan 2

„Ne pare rău că în această dimineaţă nu găsiţi aici şi în ziar o ştire. O ştire din care să faceţi un subiect pe care să îl rulaţi apoi toată ziua pe Digi24, fără ca să citaţi sursa.”, a scris Tolontan astăzi pe blogul său într-o scrisoare amplă adresată jurnaliştilor de la Digi24.

Publicitate

„Toţi uităm sau avem momentele de răutate, invidie şi rătăcire. Dar nu am remarcat ca altcineva din presă să facă din necitare o regulă. Una e să greşeşti necitînd şi alta e să citezi din greşeală.”, le-a mai scris jurnalistul.

Motivul? Digi24 a preluat sistematic dezvăluiri ale Gazetei Sporturilor fără a menţiona sursa. Totul a culminat cu ancheta publicată ieri de Gazetă legat de primarul Neculai Onţanu, de la Sectorul 2, care ar fi semnat două autorizaţii de construcţie pentru Arena Naţională, cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare.

Subiectul a fost preluat de Digi24 şi prezentat aproape în fiecare jurnal al postului, dar fără citare. Doar Liana Alexandru a menţionat că dezvăluirile îi aparţin lui Tolontan, a precizat jurnalistul.

„Aşa se întîmplă cu o netulburată consecvenţă. Ştim că nu aveţi nimic special cu noi. Pur şi simplu, pe postul la care lucraţi nu se rostesc şi nu se afişează numele altor televiziuni, ziare, siteuri sau radiouri din România.”, mai adaugă Tolontan.

Jurnalistul precizează că restul televiziunilor au menţionat sursa în cazul dezvăluirilor despre Onţanu: „Despre B1, Realitatea sau Evenimentul zilei am relatat că primeau indicaţii de la Elena Udrea. Sigur că nu le sînt pe plac şi au dreptate să le fiu, dar citează.”

„Nu vi se pare ironic că tocmai voi, despre care nu doar eu, ci şi majoritatea presei, am scris repetat că sînteţi mai echilibraţi, să ignoraţi presa din jur”, se întreabă jurnalistul.

Din scrisoarea lui Tolontan:

„Rareori, nume de oameni mai scapă, că se infiltrează şi situaţiile neprevăzute plus voinţa prezentatorului din direct, aşa cum a făcut ieri Liana Alexandru. Apoi, la montatul ştirii, numele dispar, iar numele de instituţii de presă nu apar niciodată. Decît să ocultaţi instituţia şi să citaţi omul, mai bine renunţaţi vă rog!”

„Pentru Digi 24, sursa instituţională nu există. Uneori există Washington Post, dar nu Adevărul sau hotnews. Din relatările voastre, omul dispare, iar ziarul, siteul sau blogul nu există.”

În locul lor, rămîne regula propriei virtuţi, justificată în termeni confucianişti: ”Sîntem prea mari, noi cei de la posturile RCS-RDS, prea buni şi prea mulţi ca să nu producem toate ştirile. Chiar ceea ce nu producem ne aparţine”.

„Ne pare rău că în această dimineaţă nu găsiţi aici şi în ziar o ştire. O ştire din care să faceţi un subiect pe care să îl rulaţi apoi toată ziua pe Digi24, fără ca să citaţi sursa.”

Unii dintre voi aţi lucrat acolo, aşa că vă amintiţi că această filozofie autarhică a fost dictată de conducerea trustului Pro şi a sfîrşit din autoglorificare în autopietrificare. De fapt, voi nu veniţi doar de la Pro. Voi veniţi din toate colţurile necăjite şi suferinde ale presei. Sîntem, în bună măsură, la fel.

„Şi noi greşim. Greşim necitînd cu suficientă atenţie ştirile celorlalţi, uneori chiar pe cele ale voastre. Puteţi face, desigur, o colecţie cu ştirile voastre necitate de noi. Toţi uităm sau avem momentele de răutate, invidie şi rătăcire. Dar nu am remarcat ca altcineva din presă să facă din necitare o regulă. Una e să greşeşti necitînd şi alta e să citezi din greşeală.”

Am văzut cum s-a întins ieri subiectul cu adeverinţele semnate de primarul Onţanu. Televiziunile l-au citat, atribuindu-l Gazetei sau blogului. Realitatea, Antena 3, B1, România TV, TVR. Televiziunile acestea partizane, unele în insolvenţă, majoritatea la limita banilor şi toate criticate. Pînă şi Antena 3 a citat sursa.

Despre B1, Realitatea sau Evenimentul zilei am relatat că primeau indicaţii de la Elena Udrea. Sigur că nu le sînt pe plac şi au dreptate să le fiu, dar citează.

Voi l-aţi îndepărtat pe Sorin Kosz, unul dintre şefii site-urilor Digi, pentru că numele îi apărea în cîteva mail-uri pe care le-am relatat din Gala Bute. Dormisem pe holurile unui ziar de provincie cu omul acesta acum 15 ani. Astăzi, el n-a mai fost suficient de pur pentru voi. Acum, pe bune: care e diferenţa între a primi indicaţii de la oamenii Elenei Udrea pentru a ascunde ziare şi aceea de a primi interdicţii de la propriii şefi ca să citezi din oricine altcineva?

Nu vi se pare ironic că tocmai voi, despre care nu doar eu, ci şi majoritatea presei, am scris repetat că sînteţi mai echilibraţi, să ignoraţi presa din jur?!

Dragi colegi de la Digi24, Cu unii dintre voi am lucrat. Cu alţii, nu, dar aveţi experienţă de presă cel puţin egală, iar în unele situaţii mai mare decît a mea. Aţi reuşit subiecte grele, aveţi decenii de muncă, aveţi realizări importante în această profesie în care ni se pare că nu rămîne nimic azi din ceea ce am făcut ieri. Dar nu e aşa. Şi ştiţi foarte bine că a cita nu e un act de curtoazie profesională, un hatîr, un ceremonial de reverenţă colegială.

A cita nu e o poveste între noi, jurnaliştii, ci un gest de informare a publicului. Citez ca să spun de unde ştiu şi ca oamenii să zică ”Aha, asta a descoperit-o un ziar, o fi ceva sau o fi nimic!”. O lume în care nu existăm unii pentru alţii, ca jurnalişti, nu e o nici o nenorocire.

Dar noi nu redăm, de regulă, ideile noastre, ci încercăm să transmitem mai departe faptele, informaţiile, viziunile şi părerile altora. Lumea în care nu ne cităm e o lume în care nu circulă ideile. O iluzie desigur, pentru că ele circulă oricum. Încă o dată, scuze că azi nu găsiţi nimic aici! Unele lucruri durează pînă le găseşti.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Razvan Razvan
    http://www.paginademedia.ro/2015/11/derapaj-antena-3-a-preluat-interviul-lui-ciolos-de-la-digi-24-fara-a-preciza-sursa-imaginea-taiata-astfel-incat-sa-nu-se-vada-sigla
  • Santos Dumont Santos Dumont
    Tolontane, dar cand scriai ca vine Tatulici la Digi, ca pleaca Prelipceanu, toate zvonulicile nefondate si neverificate, cu alea cum e? Acum brusc pozezi in marele om etic si profesionist? La tine e ok, la altii nu mai e?
  • teleVizoman teleVizoman
    Tolo, de la aroganta lui Prelipceanu sau infatuarea enorm de bine platita a lui Gauran la ce sa te astepti? Audienta lor infima este egala cu lipsa de respect pentru jurnalistii adevarati. Toate subiectele Digi sunt furate din publicatii locale, siteuri sau televiziuni carora li se fura munca. Subiecte rasuflate de zile bune sunt livrate drept prospaturi de niste reporteri puturosi si editori agramati.
  • Teodorescu Teodorescu
    Este doar un simptom. Nu e primul. Televiziunile românești sunt disperate. Este greu să menții ani de zile o realitate falsă paralelă cu țara în care trăiești, să menții pe sticlă numai partide care nu au nici o legătură cu România, pentru ca numai acestea trebuie să fie in Parlament și să ții în invizibil realitatea. Personalizarea știrilor nu folosește deloc impunerii acestei viziuni false. Singura surpriză este uimirea voastră. Parcă nu știți unde trăiți.
  • sariti postaci sa aparati binomul sariti postaci sa aparati binomul
    pffff..pana si digi si-a angajat postaci...sau sunt tinerii frumosi si liberi care ,fara argumente, urasc de-a valma antenele, gsp si tot ce tie de un trust de presa nealiniat binomului DNA-SRI-SIE. cei mai usor de manipulat sunt frumosi tineri si liberi.
  • Trolo Trolo
    Ce sa mai zic cand GSP a furat o exclusivitate de la Digi 24 cum ca niste fotbalisti din liga 1 sunt in vizorul procurorilor pentru pariuri ilegale, cu tot cu exclusiv. Nesimtiti astia de la Digi.
  • andreea popa andreea popa
    Am vazut stirea de cateva ori la Digi24. De fiecare data incepea cu precizarea ca este o ancheta a jurnalistului Catalin Tolontan. Chiar si pe site se spune asta. Eu nu inteleg unde e necitarea?
  • parerea mea parerea mea
    Tolo ar trebui sa fie suparat pentru ca l-a lasat vederea. Altfel ar fi observat ca cele 2 documente pe care le-a publicat si de la care a inceput discutia au 2 numere diferite 427/28B si 427/ 28 B ' (B prim).
    Stim cu totii de marile nereguli de la Arena Nationala, incepand cu valoarea si termanind cu gazonul mereu uscat plantat de fratele lui Oprisan, dar numarul autorizatiei nu are legtura cu ele.
    In rest, ca angajat al trustului Intact, cel mai mare hot de continut/idei de pe piata media cu expunere nationala, este culmea ipocriziei sa te revolti cand altii fac exact acelasi lucru ca patronii tai.
  • Tolo de la GSP Tolo de la GSP
    Tolontan publica pe blog ancheta. Digi citeaza tolo.ro. Tolontan stie asta. Tolontat e suparat ca Digi n-a citat GSP. Tolontan e atat de suparat si ajunge singur la concluzia ca Digi nu citeaza nicio sursa. Tolontan devine jenant.
  • Mm Mm
    "Impartialii" sunt si aroganti.Nu prea au de ce, dupa alegeri nu vor mai conta nici atat pe piata de televiziune fiind total neinteresanti si cu audienta infima.
  • basist basist
    Dar de Antena 3 care a taiat la montaj sigla Digi 24 si nici nu a precizat sursa a unei emisiuni in care era invitat Johanis de ce nu scrie?
  • digy becaly digy becaly
    Digi 24 este cea mai buna televiziune de stiri. Echidistanta si corecta.
  • mihai mihai
    Hmm..imparatul e gol? asta ne spune Tolontan? O "palma" care va lasa urme adanci in redactia Digi. Bravo!

Trimite un comentariu

sus