Skip to main content

Umor cu iz penal. Buzdugan şi Morar, urmăriţi penal pentru că ar fi folosit fără citare glumele unui blogger

 
Umor cu iz penal. Buzdugan şi Morar, urmăriţi penal pentru că ar fi folosit fără citare glumele unui blogger
N-au pus sursa nici în glumă: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, urmăriţi penal pentru o posibilă încălcare a legii privind drepturile de autor. Cei doi realizatori ai matinalului Morning ZU ar fi folosit fără citare glumele de pe groparu.ro. Judecătorii au admis cererea făcută de blogger-ul clujean Radu Valentin Băzăvan, care îi acuză că i-au furat poantele, scrie Click.ro.
Publicitate
Dosarul, care fusese clasat anul trecut, va fi trimis procurorilor pentru a se începe urmărirea cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 139 ind. 8 şi art. 140 alin. 1 lit. d şi f din Legea 8/1996, care prevede drepturile de autor.

„S-a început oficial urmărirea penală şi au calitatea de suspecţi. Se fac cercetări în continuare”, a precizat, pentru Click!, avocatul lui Băzăvan, Cosmin Suciu.
Ce s-a întâmplat. În urmă cu mai bine de patru ani, cei doi realizatori au preluat în cadrul emisiunii lor o postare de pe blogul groparu.ro fără a cita sursa. Este vorba despre „Sloganele judeţelor din România” (articol AICI)
La momentul respectiv a făcut plângere penală pentru încălcarea drepturilor de autor, însă a fost clasată, după cum a povestit blogerul în luna octombrie. Ulterior, avocatul lui Băzăvan a făcut o plângere împotriva ordonanţei de clasare.
Decizia a fost dată la începutul acestei săptămâni de Judecătoria Sectorului 1 şi este definitivă: „Desfiinţează ordonanţa cu nr. 862/P/2012 emisă la data de 23.03.2015 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi trimite cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 139 ind. 8 şi art. 140 alin. 1 lit. d şi f din Lg. 8/1996. În temeiul art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, arată decizia Judecătoriei.

LEGISLAŢIA INVOCATĂ:

Art. 139^8 Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Art. 140 (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:

d) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

f) realizarea de opere derivate;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andreea Andreea
    Ponta e criticat ca a plagiat, Oprea ca are doctorate obtinute prin furt. De astia doi vad ca nu se dezice nimeni. Nu am auzit pe nimeni sa-i refuze pt ca fura idei ca altii un doctorat.Au emisiune la radio,la tv,prezinta evenimente. E ca si cum ar face Ponta emisiuni la radio. Moralitate indoielnica. Unu spune rugaciuni periodic pe facebook,iar altu pune poze musai cu o revista sau ziar deschis la pagina de cultura. Fanii lor sint aia furati,dar nu isi dau seama. La fel ca alegatorii in politica. Ipocrizie fara seaman pt un portofel plin.
  • zuru zuru
    De maine vor cita din operele lui Voiculescu ca ala nu se supara. Si a scris si mult la puscarie.E ca un schimb de experienta intre furaciosi. Le mai da 15 la suta in plus si impreuna cu baiatu ala cu rime o sa scoata si o carte de poezii. Cu rime din alea trece-rece,bun-strabun etc. Mai canta si hai liberare si trece ziua. Uite asa mai afla lumea ca nu e usor sa fii amuzant. Amuzant insa e ca ei isi vad de treaba lor si mai castiga si bani din asta. Procesul lor cu 21 e incheiat ca si acolo au tras o teapa. Ce farsa,nene !
  • zuru zuru
    De maine vor cita din operele lui Voiculescu ca ala nu se supara. Si a scris si mult la puscarie.E ca un schimb de experienta intre furaciosi. Le mai da 15 la suta in plus si impreuna cu baiatu ala cu rime o sa scoata si o carte de poezii. Cu rime din alea trece-rece,bun-strabun etc. Uite asa mai afla lumea ca nu e usor sa fii amuzant. Amuzant insa e ca ei isi vad de treaba lor si mai castiga si bani din asta. Procesul lor cu 21 e incheiat ca si acolo au tras o teapa. Ce farsa,nene !

Trimite un comentariu

sus