Skip to main content

Cazul Oana Stancu - Tăpălagă şi legea. Ce prevăd reglementările CNA: "să respecte interesul superior al minorului"

 
Cazul Oana Stancu - Tăpălagă şi legea. Ce prevăd reglementările CNA: "să respecte interesul superior al minorului"

Ce poate face Consiliul Naţional al Audiovizualului în cazul atacului Oanei Stancu la Dan Tăpălagă printr-o scrisoare adresată fiicei minore a acestuia? Ce spune legea şi codul de reglementare a conţinutului audiovizual?

Publicitate

Legislaţia audiovizuală are o serie de prevederi legate de protecţia minorului. Un post de televiziune "are obligaţia să respecte interesul superior al minorului", spun reglementările audiovizuale.

Potrivit Codului audiovizual adoptat de CNA, "minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi de familie."

"Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare", mai spun regulile audioviuzuale citate pe Facebook de Gelu Trandafir, fost membru al forului care reglementează audiovizualul autohton.

Articole din legislaţia audiovizuală legate de protecţia minorilor, postate de Gelu Trandafir, fost membru CNA:

ART. 30 - Codul audiovizualului Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată (...)

ART. 32

(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.

ART. 33

(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

(2) Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale.

(3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (3) situaţiile în care sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii: a) existenţa unui interes public justificat; b) existenţa unei legături semnificative şi clare între viaţa privată şi de familie a persoanei şi interesul public justificat.

ART. 2 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte principiul interesului superior al minorului.

ART. 3

(1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale.

(2) Condiţiile de participare a minorului la un program audiovizual trebuie să ţină seama de sensibilitatea şi vulnerabilitatea specifice vârstei, în general, şi de personalitatea minorului, în particular.

(3) Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile.

(4) În producţiile audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinţi, rude, reprezentanţi legali, avocaţi sau alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lui, în scopul de a obţine pentru ei avantaje de orice fel sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.

Art. 3. - Legea audiovizualului

(1) Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului.

Art. 10. - Legea audiovizualului

(1) Consiliul National al Audiovizualului, denumit in continuare Consiliu, este autoritate publica autonoma sub control parlamentar si garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale.

(3) In calitate de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale Consiliul are obligatia sa asigure: a) respectarea exprimarii pluraliste de idei si de opinii in cadrul continutului serviciilor de programe transmise de radiodifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei; (...) e) protejarea demnitatii umane si protejarea minorilor;

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • tbancu tbancu
    Petrisor, dupa cum sigur iti amintesti, a transpirat in spatiul public cum B1 sau Romania Tv a primit finantare dirijata de SRI. Tu, in momente cheie ai prestat la B1... tot anti A3
    Voi, cei din propaganda, se vede de pe luna ordinul primit
  • Ted Ted
    Nicio grija, o sa vina judecatorul impartial Cristea care ne va explica cum nu s-a produs nicio incalcare a legii si deciziilor CNA, ba din contra, ceea ce a facut Oana Stancu a fost in interesul copilului caruia i s-a adresat.
    Juncan v-a propune o sanctiune drastica, Cristea v-a propune aceeasi suma, dar nu ca amenda, ci ca prima pentru Oana Stancu, ceilalti judecatori iubitori de pace vor decide ca e cel mai bine sa amane discutia... Dupa ce se vor fi odihnit destul, vor supune la vot si Oana Stancu va primi o mustrare scrisa pentru ca nu i s-a adresat civilizat cu "Draga Domnisoara ...".
    Avocatul Poporului si adjunctul sau, Avocatul Copilului, sunt prea ocupati sa cerceteze daca dreptul la libera exprimare al Antenelor este lezat de cererea ANAF, asa ca nici macar nu vor apuca sa se autosesizeze si sa cerceteze cazul.
    Poporul primeste exact ce a votat (majoritatea) !
  • maria maria
    cna-ul condus de *** aia pesedista nu va face nimic impotriva ***
  • Florin Florin
    Sunt convins ca CNA nu va nimic. Poate o amenda de 10000 lei :)).
    Ar fi utila (paginademedia.ro poate ajuta aici) o lista a tuturor companiilor care cumpara spatiu pe posturile trustului Intact, pentru a boicota produsele acestor companii.

Trimite un comentariu

sus