Skip to main content

Dacian Cioloş, despre situaţia financiară a TVR: Ştergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat

 
Dacian Cioloş, despre situaţia financiară a TVR: Ştergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat

ACTUALIZARE. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, propune modificarea legislaţiei astfel încât Televiziunea Română să poată intra în insolvenţă. "Sa vedem cum modificam legislatia astfel incat sa iesim din impas", a declarat Tăriceanu, astăzi, în Parlament.

Publicitate

Premierul Dacian Cioloş, prezent la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului, a declarat că ştergerea datoriilor TVR nu e posibilă din punct de vedere legal pentru că ar fi considerată ajutor de stat.

"Pur si simplu stergerea datoriilor n-ar rezolva problema pentru ca s-ar acumula altele. Stergerea datoriilor nu e posibila pentru ca ar fi considerata ajutor de stat", a declarat Cioloş, în Parlament.

Premierul a mai spus că întâlnirea de astăzi trebuie să se încheie cu o decizie.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a spus că trebuie urgent găsită o soluţie la situaţia TVR.

"Televiziunea este într-o stare de faliment nedeclarat, iar directorul interimar al TVR a spus că este în situaţia de a intra în incapcitate de plată. Ar trebui să discutăm şi chestiunea cu taxa. Trebuie urgent găsită o soluţie la această situatie. Prima problema e că nu se pot plăti salariile pe 29 februarie", a spus preşedintele Senatului.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile purtate în Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pe subiectul situaţiei financiare a Televiziunii Române.

Irina Radu, preşedinte director interimar al TVR:

"Noi nu putem să facem promisiuni de care nu ne putem ţine. Nu putem noi să facem propunerea cum să fie stopate aceste executări silite. Dacă soluţia unei administrări speciale o punem pe masa o să spuneţi că eu cer insolvenţa, iar eu nu pot să cer insolvenţa, trebuie să stopăm aceste executări silite ca să ne putem continua activitatea. Trebuie să fim responsabili, nu doar să cerem bani. Dacă ne privim în oglindă recunoaştem că avem cea mai mică taxă din Europa, poate înca nu e momentul să o creştem. Propunem modificări legilsative să eliminăm această depunere de declaraţie de nedeţinere de televizor, care să se facă anual. Nu cred că este momentul sa solicităm mărirea spaţiului de publicitate. Sunt peste un milion şi ceva de scutiţi. În şase ani TVR a colectat de la publicul său 360 de milioane de euro. A plătit taxe în valoare de 100 de milionae de euro. Nu aşteptăm laude, aşteptăm continuarea unui sprijin. Despre audienţă mi-e jenă să vorbesc."

Premierul Dacian Ciolos:

"Am primit o scrisoare din partea conducerii televiziunii care vine cu nişte propuneri. Astazi trebuie să ne gândim aplicat, să plecăm de aici cu o decizie. Trebuie să găsim nişte soluţii pe termn scurt pentru a stopa această situaţie, când televiziunea acumulează datorii. Dacă până în luna martie nu se iau nişte decizii, televiziunea va intra în incapabilitate de plată. Apoi, trebuie să găsim măsuri pe termen lung pentru ca pe viitor televiziunea să nu mai ajungă într-o astfel de situaţie. Pur şi simplu ştergerea datoriilor n-ar rezolva problema pentru ca s-ar acumula altele. Stergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat.

Riscăm să găsim o problemă pentru un decedat. Nu sunt bani prevăzuţi în buget pentru a ajuta TVR-ul. Cred că ar trebui să avem în discuţii soluţii imediate."

Călin Popescu Tăriceanu:

"Televiziunea este într-o stare de faliment nedeclarat, iar directorul interimar al TVR a spus că este în situaţia de a intra în incapcitate de plată. Ar trebui să discutăm şi chestiunea cu taxa. Prima problema e că nu se pot plăti salariile pe 29 februarie."

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR:

"Fără o restructurare foarte dură nu se poate merge mai departe cu TVR. Comasarea cu radioul nu este o soluţie. O finanţare de la bugetul de stat este o soluţie. Acest lucru nu înseamnă un control politic, nu înseamnă că angajaţii TVR devin funcţionari publici. Daca nu găsim o soluţie pentru datoria către bugetul de stat cred că degeaba discutăm astăzi."

Irina Radu:

"Dacă ar fi publicitate 12 minute în loc de 8 minute pe oră ar însemna un plus de 3 mil. de euro pe an."

Dacian Cioloş:

"Noi am venit cu o analiză legată de ce s-ar putea face, pentru că în momentul de faţă s-a discutat de lărgirea bazei de colectare a taxei, noi le putem lua, dar nu o să rezolvăm problema imediată. În măsura în care veţi ajunge la o concluzie şi deciziile pe care le luaţi, Guvernul poate veni cu măsurile pe care le consideră fezabile. Ceea ce nu putem face înainte de iulie este să dăm bani televiziunii în plus. Rectificarea bugetară nu o putem face în 5 minute. Trebuie să vedem care sunt soluţiile pentru a relansa activitatea la TVR. Guvernul vrea să se implice în măsura în care poate să o facă, dar Parlamentul are o responsabilitate mai mare."

Georgica Severin:

"Consiliile de Administraţie nu sunt altceva decât nişte instrumente ale politicului. Din 2010 încoace toţi directorii generali au fost numiţi de cele două partide care s-au unificat. Televiziunea trebuie salvată pentru că este un serviciu public garantat prin Constituţie."

Anga Dragu, ministrul de Finanţe:

"Vom reveni cu nişte precizări tehnici pe marginea propunerilor făcute aici."

Călin Popescu Tăriceanu:

"Ţineţi la distanţă televiziunea de influenţa politică, cu o cât mai mică finanţare de la bugetul de stat. Lăsaţi-i să fie jucători pe piaţă, lasaţi-i să încaseze şi taxa, să difuzeze şi publicitate."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • unu' care plătește taxa unu' care plătește taxa
    În TVR toată lumea se face ca muncește. O emisiune se face cu triplu necesar de oameni fata de televiziunile comerciale. Sunt prea multi angajați și costuri supraevaluate. Angajații TVR au distrus piața pt ca accepta tarife mici la joburile extra pe care le fac pt alte televiziuni sau case de producție.
  • abdu rehab abdu rehab
    tvr se grabeste sa se duca in groapa pana mai are niste milogi care mai vor sa stea printre noi, ca sa aiba cine sa planga dupa.
  • cox cox
    Dincolo de ura generala pentru televiziunea publica, chiar nu se intreaba nimeni cum s-a ajuns la o datorie de 170 de milioane. doar nu credeti ca au plecat salariatii simpli cu banii acasa. salariile medii in tvr nu prea sar de 3000 de lei. chiar nu se intreaba nimeni de ce iei la parlament nu au fost primiti si sindicalistii? tvr a fosr reprezentata doar de membrii Consiliului Director, adica fix aia care au furat institutia pana au bagat-o in faliment.
  • Silvia Silvia
    Horea, ce zice rau Iulian? RAI este serviciul public al Italiei. A, si e impreuna cu radioul. Ca si BBC dealtfel. Dar tu, ca TVR-ist, ar trebui sa stii asta.
  • Alex Alex
    Televiziunea publica nu e administrat de catre stat? Cum adica sa nu preasca de la cel care o administreaza?
  • Horea Horea
    De ce nu inchide cineva gura lui Iulian (cel de mai jos)?
    Pentru ca traim intr-un stat de drept!
  • Iulian Iulian
    De ce nu se inchide TVR? Sau macar sa fie o televiziune cum este RAI si Italia
  • Maria Maria
    Povesti!
    Trebuie, trebuie, trebuie, ...

Trimite un comentariu

sus