Skip to main content

Proiect PSD: Funcţia de preşedinte şi cea de director general al TVR vor fi separate

 
TVR
TVR

Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin (PSD), a depus un proiect de lege care prevede separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general al TVR, dar şi alocarea de fonduri pentru transmiterea competiţiilor sportive, scrie Mediafax.

Publicitate

”Principala intervenţie legislativă constă în separarea celor două funcţii: cea de preşedinte al consiliului de administraţie de cea de director general. Directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management şi, în cursul mandatului său de conducere, bine definit, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societăţii în faţa consiliului de administraţie. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcţie, prin votul consiliului de administraţie, înaintea de expirarea mandatului”, se arată în expunerea de motive a proiectului propus de Severin.

În actuala formă a legii, conducerea TVR este asigurată preşedintele director-general, care este şi preşedinte al consiliului de administraţie, numit prin votul Parlamentului.

De asemenea, în proiectul de lege propus de Georgică Severin este prevăzut că TVR va putea primi fonduri pentru achiziţionarea marilor competiţii.

"Din fondurile alocate de la bugetul de stat prin legea bugetară anuală se pot finanţa şi achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale, stabilite conform legii", se arată în proiectul de lege.

Din noul proiect de lege

  • În varianta senatorului PSD, funcţia de director general va fi ocupată fără a avea nevoie de avizul Parlamentului.
  • Mandatul directorului general este, potrivit iniţiativei, de patru ani, iar criteriile de participare, selecţie şi evaluare ale candidaţilor pentru funcţia de director general vor fi stabilite de către consiliul de administraţie.
  • Directorul general nu va fi membru al consiliului de administraţie.
  • El poate participa la şedinţe, însă nu are drept de vot.
  • De asemenea, în noul proiect de lege se prevede şi nivelul de salarizare al directorului general.

”Salariul brut lunar al directorului general se stabileşte prin contractul de management. Salariul este alcătuit dintr-o indemnizaţie la nivelul celei de secretar de stat, la care se adaugă un spor de până la 75% din aceasta, în funcţie de complexitatea proiectului de management”, se mai arată în proiectul de lege. Printre atribuţiile directorului general se numără conducerea operativă a societăţii, dar şi conducerea lucrărilor comitetului director. De asemenea, directorul general ”supune spre aprobare consiliului de administraţie strategia de dezvoltare a SRR, respectiv, a SRTV, precum şi structura generală a programelor, astfel cum a fost elaborată de comitetul director, şi coordonează implementarea acestora”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Lucia Hossu Longin nu ar trebui sa mai aiba acces in TVR. A fost membra in vreo doua CA-uri, a facut nebunii, a votat desfiintarea TVR Cultural, si-a promovat odrasla in functie de directoras, si-a vazut doar de interesele proprii. Plus ca a facut comert cu VHS-uri cu Memorialul durerii. Eu zic ca e bine sa stea acasa si sa se odihneasca. S-a facut destul ca lucreaza. Dar nu s-a facut ca ia bani. A luat cu toptanul
  • silvia silvia
    Adica cu Antena 3, nu? Se ocupa, n-ati vazut? Daca pana si Lucia Hossu Longin e mult mai preocupata de cum sa punem corturi in jurul; Antenei si cum sa iesim in strada, inseamna ca la TVR CHIAR NU SUNT PROBLEME, ce naiba?
  • Horea Horea
    "Georgică Severin (PSD), a depus un proiect de lege care prevede separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general al TVR, dar şi alocarea de fonduri pentru transmiterea competiţiilor sportive"

    Doar de atat esti in stare Georgica?
    Cu celelalte probleme, mult mai GRAVE, cum ramane?

Trimite un comentariu

sus