Skip to main content

VIDEO. Povestea lui Dragoş Pătraru: “La 18 ani, am fost refuzat de Florin Călinescu. M-a marcat”. Mergeam şi plângeam. Cum a vândut ziare în liceu şi a luat premii în Franţa pentru actorie

 

PaginademediaTV. “Mergeam şi plângeam. Ploua. Nici nu ştiam pe unde merg”, a povestit Dragoş Pătraru, în premieră la PaginademediaTV. Avea 18 ani, dorea să intre în echipa Chestiunea zilei şi fusese refuzat de Florin Călinescu.

Publicitate

Un refuz care l-a marcat, a povestit Dragoş Pătraru. “Am plâns jumătate de zi”, îşi aminteşte Pătraru. “Călinescu habar nu avea cine sunt. Probabil primea 1.000 de cretini ca mine. Dar m-a ambiţionat.”

Realizatorul emisiunii Starea Naţiei, de la TVR 1, a povestit pentru Paginademedia.ro cum a vândut ziare câţiva ani, dar şi despre cum a luat cursuri de actorie, în liceu.

“La un festival în Franţa am luat şi premiul pentru cel mai bun actor, diploma a stat ani buni la Liceul Nichita Stănescu, din Ploieşti.”

Episodul Florin Călinescu, povestit de Pătraru în exclusivitate la Paginademedia.ro:

"Am fost la Teatrul Giuleşti, unde filma Florin Călinescu emisiunea Chestiunea Zilei. L-am aşteptat să iasă de la filmări. I-am zis ca vreau să intru în echipă, fac orice.

Eu am făcut foarte mult teatru în liceu, cu o trupă de teatru. Am fost în Franţa, am fost în ţară cu spectacole, ştiam despre teatru foarte multe lucruri, stăteam la repetiţii ore întregi cu actorii de la Teatrul de păpuşi şi cu cei de la Teatrul Toma Caragiu. De acolo am plecat pe ideea asta, pentru că profesoara mea de teatru, actriţă, doamna Olga Dumitrescu ... eu făceam multe prostii, luam totul în joacă şi l-a o repetiţie s-a enervat şi mi-a luat capul între palme şi mi-a zis “bă, ai o tonă de talent, tâmpitule, potoleşte-te şi ăsta e drumul pe care trebuie să mergi, dar nu te mai prosti cu tot felul de tâmpenii”. Şi am ascultat-o atunci. Şi îi mulţumesc pentru asta.

Am zis să ma duc şi eu direct la guru, că aveam de atunci ideea să fac ceva pe genul ăsta, late night show. Călinescu m-a intrebat ce ştii să faci? În echipă nu te bag, dar ce ştii să faci ? Am jucat teatru, i-am răspuns. Altceva, limbi straine?” “Da, franceză, Avem nevoie, te băgăm să traduci filme. Eu nu voiam să traduc, eu voiam să ajung pe post, aveam 18 ani. Să fac ceva, să car măcar o tavă prin platou, să apar pe acolo. Asta a fost aventura că nu a vrut să mă bage atunci în echipă la Chestiunea zilei.

Mergeam şi plângeam, nici nu ştiam unde merg, nu ştiam nimic în Bucureşti, săream peste liniile de tramvai să nu mă curentez. Mi-am promis că o să-i arăt omului! Nu m-am dus să-i spun niciodată, habar n-are cine sunt, ce am făcut. Probabil primea 1.000 de cretini ca mine zilnic. Am şi zis că o să îi povestesc odată, dar nu am apucat.

Atunci mi-am promis două lucruri.

1. Că dacă o să ajung într-o asemenea poziţie n-o să refuz niciodată un om care vine şi spune că vrea să facă ceva. În toate discuţiile pe care le-am avut, cu studenţii la jurnalism, cu oameni cu care am fost coleg la Universitatea Bucureşti unde am făcut Comunicare şi Relaţii Publice, la Litere şi un masterat tot acolo, unde am făcut lucrarea asta cu infotainment-ul, tuturor le-am zis Veniti, demonstraţi ce puteti şi dacă vă ridicaţi la un anumit nivel şi pot să vă ajut oricum, o s-o fac. Mi-am promis că niciodată n-am să rsping un om fără să văd ce poate.

2. Am promis că după ce o să realizez lucrurile pe care acum le-am realizat, deşi eu cred că sunt foarte multe lucruri pe care le vom demonstra în continuare, (noi am făcut la emisiune un plan pe cel puţin 10-15 sezoane) voi merge la Florin Călinescu să-i spun că "asta am facut-o pentru că atunci m-ai respins". Dar n-am ajuns să-i spun asta. Am fost la un pas când România TV a transmis meciul Grecia-România pentru că s-a făcut atunci o emisiune şi am moderat-o eu în studiou şi Letiţia, care îl cunoştea foarte bine pe domnul Florin Călinescu, l-a sunat să vină la emisiune şi el a zis că vine, că e ok, că s-a uitat la emisiunea aia a mea. Asta e ceea ce am auzit eu în telefon şi am vorbit cu dânsul la telefon atunci şi n-a mai putut să ajungă la emisiune. M-a sunat şi mi-a zis că îi pare rău că nu poate ajunge la emisiune. Asta se întâmpla în 2012. Dacă ar fi venit la emisiune i-aşi fi zis, aşa n-am avut niciodată ocazia să-i spun, dar totuşi îi mulţumesc că m-a ambiţionat foarte tare, am plâns jumătate de zi.

Cred că i-aş povesti că a fost o experienţă în viaţa mea, a fost un om care, prin tot ce a facut în Pro TV, m-a inspirat foarte tare şi că am „furat” foarte multe din atitudinea critică, şi acele sketch-uri. Am încercat să iau multe lucruri din ce a făcut Florin Călinescu. N-am înţeles de ce n-a continuat, înţeleg acum. Să faci o emisiune în fiecare seară cum a avut el la Pro TV, te ajunge din urmă.

Ar mai juca teatru azi?

“Îmi pare rău că n-am mai făcut teatru pentru că pe mine m-a ajutat foarte mult, pe scenă e un sentiment extraordinar. Copil fiind, să apari pe scenă.... Eu când am fost în Franţa şi am văzut o sală din aia plină, eram copil, eram clasa a zecea, nu ieşisem din ţară în viaţa mea. Erau vreo o mie de oameni în sală. Era un festival la care veniseră vrep 20 de ţări, unde eu am luat titlul pentru cel mai bun actor, am avut o groază de lucruri care au fost afişate la liceu, la Nichita Stănescu, în Ploieşti. Pe scenă e un sentiment extraordinar, pe mine m-a ajutat foarte mult. Asta cu teatru s-ar putea face în continuare. Dacă are cineva ceva să-mi dea să joc, n-am niciun fel de problemă.”

Interviul video a fost filmat în studioul Mindopoly.

VIDEO. Întâlnirea cu Florin Călinescu, povestită de Dragoş Pătraru în exclusivitate la interviurile PaginademediaTV :

Dragoş Pătraru: Am vândut ziare îl liceu. La început mi-a fost ruşine. Am şi adormit la o oră de chimie

Primul contact direct cu presa al lui Dragoş Pătraru a fost în liceu. A vândut ziare câţiva ani, şi-a amintit realizatorul TV la Interviurile PaginademediaTV.

Dragoş Pătraru:

"La 15-16 ani, era un chioşc de ziare vizavi de blocul nostru. Eu aveam nevoie de bani, voiam să ies la un suc. M-am gândit să vând ziare înainte să plec la şcoală, între 5.00 şi 7.00. Oricum, eu ştiam de la 14 ani, de când m-am înscris la liceu, la filologie, că voiam să mă fac jurnalist. M-am dus singur cu bicicleta şi m-am înscris la filologie.

Am mers la chioşcul şi i-am zis celui care vindea la chioşc, care era un om extraordinar, că vreau să vând ziare. Angaja vânzători volanţi în anii ăia. Mă sculam la 5.00 şi mergeam cu ziarele. La început mi-era ruşine, că mă cunoaştea lumea. Până am ajuns să strig titluri din ziare în gura mare, pe la gară, pe la cinema. Cert e că în două săptămâni, vindeam 300 de ziare EVZ pe zi. Eram plătit cu 6% din ce vindeam, am făcut treaba asta destul de mult timp.

După un timp m-a lăsat noaptea să stau în chioşcul de ziare, pentru că era non-stop. Mi-aduc aminte că am adormit la o oră de chimie. Ştiu că m-a văzut profesoara, iar o colegă i-a spus, «lăsaţi-l, că lucrează».

Vreo doi ani am stat noaptea. Citeam de la Infractoarea până la Dilema şi EVZ, citeam tot ce se scria şi am început, de distracţie, să fac corectură pe ziarele apărute. Noaptea vânam greşelile din ziare. Eram foarte mândru. Şi gândeşte-te că, la vremea aia, ziarele se respectau, aveau departament de corectură, scăpau destul de puţine greşeli.

Am început să scriu articole fără să le public undeva şi atunci am zis că asta trebuie să fie drumul meu.
Până la 18 ani am vândut ziare. După BAC, am zis hai să fac rost de bani şi am fost să dau un concurs la ziarul Prahova. Concurs de limba română."

În 1998, a plecat la Radio Contact, unde "mi s-au dat de trei ori mai mulţi bani. Aveam 550.000 de lei la ziarul Prahova în anul în anul 1997 şi în ’98 aveam la Radio Contact un milion opt sute de mii. Era de trei ori mai mare salariul."

În 1997, avea şi o emisiune la Antena 1 Ploieşti. A deschis apoi un ziar de sport – Fairplay de Prahova, iar apoi publicaţia locală Altphel.

Interviul video a fost filmat în studioul Mindopoly

VIDEO. Dragoş Pătraru, începuturile în presă: vindeam ziare la 15-16 ani

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gore Gore
    E mare tipul ! Bravo lui ! Putina bascalie merita din plin cei despre care vorbeste, incepand cu geto-dacul Klaus Werner, cel cu accent de Hollywood. :)
  • Gore Gore
    E mare tipul ! Bravo lui ! Putina bascalie merita din plin cei despre care vorbeste, incepand cu geto-dacul Klaus Werner, cel cu accent de Hollywood. :)
  • Andrei Adrian Trifan Andrei Adrian Trifan
    Dacă și de data asta Starea Nației este strânsă de gât, este clar ca lumina zilei că cuiva, ghici cui ? nu-i convine . O fi "statul paralel ? Stat din care fac parte ... știți voi cine.
  • Prodan Niculae Prodan Niculae
    Azi esti cel mai bun !!!!!!!!
    Cand ai emisiunea sambata sau duminica si la ce ora ( exceptie cele de L- J )
    Cu mult respect. Succes in continuare ?
    Prodan
  • Rodica Rodica
    Păcat că s-a ajuns în această țară, în sec. XXI, bășcălia să facă un rating atât de mare... Păcat, mare păcat că din istoria neamului nu s-a învățat mai nimic.
    Când au venit comuniștii la putere s-a confiscat tot, când s-a făcut revolta în 89 credeam că primul lucru care se va face va fi retrocedarea, restituirea bunurilor confiscate de comuniști dar surpriza a constat în faptul că Iliescu a avut grijă să restituie aurul *** retrocedările au rămas un subiect tabu... Pe bunurile oamenilor au pus mâna niște șnapani care n-aveau interes să le restituie, Concluzie: revolta din 89 trebuia să ia tot ce se confiscase, să dea jos toate progeniturile comuniste, să pună în posturi cheie oameni cu rădăcini sănătoase care nu au avut de-a face cu sistemul comunist. Așadar ne merităm soarta... ne lamentăm vizionând emisiuni ca „Starea Nației”. Un om are curajul, încă mai are curajul să spună lucrurilor pe nume... Poate cu ajutorul lui se vor mai deștepta din somn cei care dorm și care acceptă tacit umilința... Baftă lui Dragoș Pătraru și echipei sale.
  • RCS-RDS unde esti? RCS-RDS unde esti?
    Din ciclul "sa moara si capra vecinului" comentariile sunt perfecte. Pacat ca doar francezii au vazut cine este "Patratel" - si asta cand inca nu era adult :) Sau poate comentariile apartin postacilor de partid (sa nu pomenim de servicii ca ne-o furam) ? Felicitari, Domnule Dragos Patraru. Rar mi-a fost dat sa spun unui roman care a ramas in Romania, Domnule - cu D mare. Cred ca degetele de la cele doua maini sunt prea multe pentru a-i pomeni pe toti. Oricum, pentru mine ramaneti "Patratel" - ca sa fim in tonul Emisiunii :). Abia astept sa reveniti din 1 august (parca la Digi 24). Sper sa pot urmari Digi 24 si de pe internet, cum puteam urmari Starea Natiei la TVR1 (desi era singura emisiune pe care o urmaream la TVR si doar de vreo doua luni, ca nu stiam de ea). Daca nu voi putea urmari Digi 24 pe net, voi cauta emisiunile direct pe site-ul Patratelului: bafta staff-ului IT de la Digi24. Aviz amatorilor.

    Azi a fost ultima zi in care am mai urmarit o emisiune la TVR. De maine... si deja e maine, revenim la ce-a fost: uitasem de existenta TVR... sau mai corect - nu ma mai interesa TVR. Indiferenta este mai dureroasa decat o injuratura. La acest nivel au adus politicienii nivelul TVR: inexistent in viata romanilor... pentru ca romanii si-au dat seama ca toate emisiunile sunt "trucate" politic intr-un fel sau altul si au anulat in bloc toate emisiunile si toate posturile TVR. Daca vreodata cineva va putea ridica TVR din mocirla in care se sufoca, acela sigur e Patratel. Si cu emisiunea lui, si cu pozitia unui post de director executiv cu puteri depline in TVR. Dar, cum spunea cineva: vise, taica, vise... asa ca ... ne vom trezi la Digi 24. Mi-a lasat impresia ca ar fi nepartinitoare in ce priveste stirile... ramane sa vedem cum va fi emisiunea lui Patratel :)
  • Dan Dumitriu Dan Dumitriu
    Ce se intampla cu PIATA AMZEI?Chiar nu vede nimeni?Pacat de constructiile facute degeaba!
  • Pusa Pusa
    Chiar el a recunoscut ca nu el isi face singur textele, chiar daca mai scrie si el la Catavencii. Emisiunea e buna, dar pacat ca e partinitoare (cam cum era Cristoiu cand il adora pe Nastase). Daca impartialitatea ar prinde la jurnalisti am fi norocosi, dar nu e deloc asa.
  • MIHAI 2 MIHAI 2
    Televiziunea Romana are o multime de emisiuni minunate si de realizatori exceptionali. Poporul este insa rau si se uita la alte posturi. Noroc cu abordarea comunista conform careia Regia Huilei si Televiziunea Romana nu sunt lasate niciodata sa falimenteze fiind hranite de la Buget ! Oricum este mai onorabil asa , pe fatza , transparent , decat sa supravietuiasca cu bani de la Mafie sau de la structuri cu ochi albastri precum DIGI, Realitatea TV si B1Tv.
  • Teo Teo
    Mie mi se pare că-l chinuie talentul pe acest om!
  • Florin Salar Florin Salar
    In perioada aia Jana Gheorghiu ii "descoperea" pe *** Mircea Badea sau pe progenitura aprozaristului-shef, Oana Zavoranu. Iar Florin Calinescu nu era nici el de capul lui, ***; i*** Talentul nu e niciodata suficient.
  • baubau baubau
    "l-a o repetitie" ? pe bune?
  • Petro. Petro.
    Frumoasa poveste Dragos, pentru mine esti mult mai bun decat Calinescu te imbratisez .
  • Vladimir Vladimir
    Domnule Patraru sunteti un om extraordinar, cu o emisiune geniala! Este SINGURUL show pe care il urmaream la tv, acum astept sa upload-ati emisiunile intregi pe net mereu, deoarece mi s-a ars televizorul...
    Rating cat mai mare!!!
    P.s: Renuntati la ideea cu Toma Caragiu/copiat, o tara intreaga va iubeste domnule Patraru! Don’t you forget!
  • vio vio
    "Citeam de la Infractoarea până la Dilema și EVZ și am început, de distracție, să fac corectura pe ziarele apărute. Noaptea vânam greșelile din ziare. Eram foarte mândru."
    Ai putea stimate domn,sa faci niste corecturi chiar si in cazul de fata.

Trimite un comentariu

sus