Skip to main content

Ambasada Israelului: Am aflat cu îngrijorare despre numirea Oanei Stănciulescu la TVR

 
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

ACTUALIZARE: Europarlamentarul Cristian Preda îi acuză pe liberali că, prin susţinerea Oanei Stănciulescu - pe care o caracterizează drept ''o antisemită notorie'' - pentru un post în CA al TVR, au un comportament ''demn de PRM''.

Publicitate

Ambasada Statului Israel la Bucureşti a transmis, ieri, o reacţie oficială cu privire la numirea în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR a Oana Stănciulescu, punctând că jurnalista a pus la îndoială existenţa Holocaustului, scrie News.ro.

”Ambasada Statului Israel la Bucureşti a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcţie-cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experienţă, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite şi simpatii vădite faţă de Mişcarea Legionară. Amintim că, prin afirmaţiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existenţa Holocaustului şi s-a identificat cu lideri ai Mişcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România”, se arată în reacţia oficială a ambasadei cu privire la numirea Oanei Stănciulescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

Reprezentanţa diplomatică apreciază că decizia de numire a Oanei Stănciulescu poate avea impact negativ în ceea ce priveşte promovarea valorilor democraţiei.

”Dorim să atragem atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte prezentarea obiectivă a faptelor istorice şi promovarea valorilor democraţiei, cu precădere asupra noilor generaţii, vulnerabile în faţa unor eventuale dezinformări”, se mai spune în scrisoarea transmisă.

Reacţia europarlamentarului Cristian Preda cu privire la numirea Oanei Stancu în CA al TVR

''Susţinerea în CA al TVR a unei antisemite notorii - Oana Stănciulescu - e demnă de PRM, nu de un partid care se revendică de la liberalism. Ambasada Israelului la Bucureşti a descris-o foarte precis: o negaţionistă a Holocaustului'', afirmă Cristian Preda ţntr-o postare pe contul de Facebook.

CONTEXT. În urma unor afirmaţii făcute în anul 2015, jurnalista Oana Stănciulescu a fost acuzată de neolegionarism şi promovarea ideilor de extremă dreapta. Oana Stănciulescu a fost propusă de Partidul Naţional Liberal pentru a face parte din Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Jurnalista este acum membru în CA al televiziunii publice, după ce Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului au avizat, marţi, favorabil toţi candidaţii Consiliului de Administraţie al TVR, iar plenul Parlamentului a validat, în aceeaşi zi, cu 312 voturi ”pentru” şi 21 ”împotrivă” toţi cei 13 candidaţi. Votul a fost precedat de o dispută legată de candidatura Oanei Stănciulescu, acuzată de deputatul minorităţii evreieşti Aurel Vainer că s-a opus legii prin care este interzisă omagierea personalităţilor mişcării legionare.

Scriitorul Norman Manea, regizoarea Gianina Cărbunariu şi istoricul Georg Herbstritt s-au numărat printre cei 47 de semnatari ai unei scrisori de protest faţă de desemnarea Oanei Stănciulescu ca membră în Consiliul de Administraţie TVR.

”Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată”, se arată, între altele, în scrisoarea adresată, pe 17 martie, copreşedinţilor Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

Pe 23 martie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” critica desemnarea Oanei Stanciulescu în consiliu, deoarece este ”incompatibilă cu asumarea şi promovarea memoriei victimelor Holocaustului din România”.

În comunicatul transmis, reprezentanţii institutului îşi arată şi îngrijorarea faţă de tolerarea ”cu uşurinţă” a unor astfel de opinii sau atitudini, care, prin poziţia dobândită într-o instituţie publică, pot deveni normă sau discurs acceptabil.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Amadeus Amadeus
    De ce oare se insista ca aceasta persoana ale carei opinii sunt, cel putin, discutabile sa ocupe o functie de demnitate publica? De ce oare se doreste ca PNL-ul sa isi agate o tinichea de coada? Eu nu inteleg de ce se face atata caz pentru un.........post la stat? Daca aceasta jurnalista este un om dedicat muncii sale, de ce nu o poate face in privat si acolo sa isi expuna parerea fara nicio opreliste? E foame de baaani, e foame de baaani, baetzi? Atata timp cat o institutie de stat si parlamentul Romaniei accepta asemenea personaje, cel putin, controversate sa ocupe functii de demnitate publica mi se pare un inceput de sfarsit....sper doar sa fiu eu prapastios si nimic altcumva.
  • tom tom
    Ce aveti domnilor cu doamna ?
  • Iulian Iulian
    ***
  • gradinaru petru gradinaru petru
    chiar ambasadele astea nu stiu rolul lor, ce tot se baga in treburile interne ale tarii, mai bine ar transfera infractorii roamani pe care-i ascunde.
  • Cristi Cristi
    ”Dorim să atragem atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte prezentarea obiectivă a faptelor istorice şi promovarea valorilor democraţiei, cu precădere asupra noilor generaţii, vulnerabile în faţa unor eventuale dezinformări”.
    Da' de "adevarul istoric" asta, ce opinie aveti? Cine dezinformeaza?
    https://www.youtube.com/watch?v=au2EdDnITCU&ab_channel=AhnenerbeEspa%C3%B1a
  • Cristi Cristi
    http://www.eliewieseltattoo.com/the-evidence/the-tattoo/where-is-elies-tattoo/
  • Vaxile Xilofon Vaxile Xilofon
    ***
  • Florin Salam Florin Salam
    Eu am aflat cu surprindere ca ambasada Israelului, tzara care protejeaza infractori gen Maria Vlas, indrazneste sa deschida gura in Romania.
  • Mircea Mircea
    Mama ce frasuiala pentru tipa asta ..dar pina la urma ar fi intrresant de stiu citi tortionar si criminali din lagarele anilor de inceput ai comunismului in Romania traesc in tara sfinta si citi dintre ei au avut sau au functii publice si la citi dintre ei s-a opus ambasada Romaniei si cu ce efecte ?
  • Iulian Iulian
    Cezar Preda care e la rândul lui naționalist și mai nou antimusulman ca doar urmează alegerile și cam atât îl duce mintea.

    Asta nu înseamnă că duduia nu e antisemita ci doar ca nu Cezar ar trebui sa își dea cu părerea
  • Sergiu Sergiu
    Jos cenzura !!!
  • Sergiu Sergiu
    Sa-i *** Tampax-ul ,homunculilor !
  • Ion Ion
    OANA PREŞEDINTE!!!
  • mishulescu mishulescu
    Nu am urmarit foarte des emisiunile Oanei ,din cauza orei si zilei de difuzare, si nu intelegeam ce au oamenii cu ea si mai ales de ce a plecat de la Antena 3. Acuma incep sa ma luminez :) . N-am prins subiecte in care sa aud opinii antisemite, pro legionare etc. Nasol, imi placea de ea ca jurnalist de investigatii.
  • john doe john doe
    Praf.sunteti praf.si *** sa si vada de treaba lor .

Trimite un comentariu

sus