Skip to main content

Tăriceanu: Propunerea pentru Orbean la şefia TVR e ilegală

 
Tăriceanu: Propunerea pentru Orbean la şefia TVR e ilegală

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, astăzi, că, potrivit legii de fucţionare a televiziunii publice, preşedintele director general al TVR este propus de comisiile parlamentare de cultură, şi nu de Consiliul de Administraţie, astfel că alegerea de către CA a lui George Orbean, din partea Executivului, pentru această funcţie, nu este legală, relatează News.ro.

Publicitate

”Atrag atenţia că desemnarea preşedintelui director general de către CA nu respectă prevederile legale. Legea 41 de funcţionare a TVR spune clar că preşedintele este desemnat de comisiile parlamentare, nu de Consiliul de Administraţie” a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ”este o scăpare a comisiilor şi a Consiliului de Administraţie al TVR, care nu a avut curiozitatea de a citi legea, şi s-au hazardat, s-au retras şi au făcut o desemnare care nu este legală, pentru că legea spune cu totul altceva”.

”Voi deschide subiectul cu celelalte partide, pentru că trebuie făcută corecţia”, a mai spus Tăriceanu.

George Orbean a fost ales, în urmă cu o săptămână, de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu un mandat de patru ani, Orbean având şapte voturi favorabile, faţă de cele şase primite de Irina Radu.

Orbean a fost propus de Guvern şi a fost ales cu 7 voturi din 13 de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR.

Irina Radu, propunerea PSD pentru şefia CA, a primit 6 voturi favorabile. Tot atunci, Orbean a fost audiat de Comisiile reunite de cultură care au emis aviz negativ, cu 18 voturi ”împotrivă” şi 15 ”pentru”. Nici la plenul reunit al celor două Camere de marţea trecută, nici la cel de miercuri, programat special pentru a vota noul preşedinte al CA al TVR, parlamentarii nu au asigurat cvorumul de şedinţă pentru a-l vota pe Orbean.

Plenul reunit al celor două Camere a fost reprogramat, pentru a treia oară, pentru astăzi de la ora 18.00.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alex alex
    Art.19 (7) Preşedintele Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune, se numeşte de către Parlament, în şedinţa comuna, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere şi de vot prevăzute în acest articol. În vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, în termen de 7 zile, candidatul recomandat de către membrii titulari ai consiliilor de administraţie. Audierea candidatului se face de către comisii, în prezenţa membrilor consiliului de administraţie respectiv.
  • vaisteaualui vaisteaualui
    Poate ii spune cineva acestui Don J(u)an de Popa Nan ca habar nu are ce vorbește. Legea spune că PDG este nominalizat de comisie, care însă trebuie să țină cont de hotararea CA al TVR. Ca să-l pafrazam pe amicul lui,Basescu, comisia de cultura are rolul notarului, nu poate nominaliza decât ce-i propune CAul.
  • Iuli Iuli
    Am o intrebare.. De ce un puscarias primeste peste 100 de lei in inchisoare, iar un copil primeste alocatia de 84 de lei ?? A stai.. din cauza hotilor ca ASTA din parlament, parlament de cacao

Trimite un comentariu

sus