Skip to main content

UPDATE. Canalul e şi pe UPC. RCS a pus în grilă un canal unguresc de sport, care dă şi meciuri din Liga Campionilor. Pe România, Dolce are drepturile exclusive.

 
Captură publicată de HD Satelite. Potrivit site-ului, a fost surprinsă la un abonat din zona Olteniei
Captură publicată de HD Satelite. Potrivit site-ului, a fost surprinsă la un abonat din zona Olteniei

UPDATE. Televiziunea M4 Sport, din Ungaria, a intrat şi la UPC. UPC are această televiziune în pachetul Panonia, cel dedicat minorităţilor, pachet din care mai fac parte şi alte canale ungureşti.

Publicitate

Post nou în reţeaua RCS. Canalul are în grilă meciuri de fotbal fără licenţă de difuzare în România. Detalii, în continuare:

Noua televiziune care a intrat în reţeaua RCS este M4 Sport, din Ungaria. Canalul a fost pus în locul MTV, care a ieşit din grila operatorului, potrivit HD Satelit. Ce este însă interesant este că televiziunea din Ungaria deţine drepturi de televizare pentru o serie de competiţii sportive, printre care UEFA Champions League. Drepturile pentru România sunt însă deţinute în exclusivitate de DolceSport şi, pentru o opţiune, de Pro TV.

Potrivit reprezentanţilor companiei RCS, televiziunea de sport a intrat în pachetul digital al cablistului, oferit minorităţilor. Ei spun că acest pachet este disponibil în zonele cu minorităţi, precum Braşov, Harghita sau Covasna.

Potrivit monitorizărilor Paginademedia.ro, dar şi sesizărilor cititorilor, postul M4 era disponibil, cel puţin ieri şi azi, şi pentru abonaţii RCS din Bucureşti. Captura de la finalul articolului a fost realizată de Paginademedia.ro la un abonat TV din sectorul 1, în jurul orei 19.00.

Potrivit site-ului HD Satelit, care ilustrează informaţia cu capturi de pe TV, M4 Sport a difuzat deja, miercuri seara, o partidă de fotbal din UEFA Champions League - Zenit - Benfica - deşi canalul nu deţine drepturile pentru România. În mod normal, potrivit specialiştilor consultaţi de Paginademedia.ro, în timpul difuzării competiţiilor pentru care nu deţine drepturi, un post TV trebuie să codeze emisia.

Televiziunea M4 Sport este deţinută de MTVA, o asociere a serviciilor media publice de televiziune şi radio din Ungaria, ce a fost lansată în vara anului trecut.

Paginademedia.ro a adresat companiei RCS&RDS întrebări legate de modul în care se va face transmisia postului TV atunci când sunt meciurile de Champions League, însă până la ora publicării acestui articol nu a primit un răspuns.

LA INDIGO. Un caz asemănător s-a întâmplat tot cablistului RCS&RDS în 2013, când difuza pe teritoriul României varianta ungurească a canalului Digi Sport, care avea drepturi pentru Premier League pentru ţări din regiune, dar nu şi pentru România. În aceeaşi perioadă, drepturile exclusive pentru România ale campionatului englezesc erau la Eurosport. Ulterior, postul a fost codat.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Redmax Redmax
    Aseara am vrut sa intru dar nu mai e la rds, am dat rescanare la cablu digital si adio, nene. Pe 122 unde era M4 e acum look tv, si nici in alta parte nu mai exista.
  • Tvluxmallorca Tvluxmallorca
    Salutari,stie cineva care sint canallel de tv prin satelit de la digitv unguresti ?
    Incluse cele care se pot schimba limba din telecomanda
  • petrescu sorin petrescu sorin
    pecand m4 Europa si pe rcs rds
  • Mm Mm
    Tatu are perfecta dreptate, ca societate care furnizeaza servicii de televiziune pe teritoriul Romaniei trebuie sa respecti drepturile de transmisie achizitionate de televiziuni, nu bagi tu ce vrei , din ce tara vrei si in ce limba vrei. Ca aia au trimis o notificare la CNA e o hartie si atat, asa trebuie sa faca daca vor sa ii lase pe cablistii din Ro sa ii retransmita. In plus s-au si spalat pe maini afirmand ca programele lor pot fi preluate in totalitate insa "care pot fi retransmise în mod legal în afara teritoriului Ungariei" .Adica descurcati-va cu ce transmiteti de la noi si nu poate fi difuzat inafara Ungariei, o spun chiar ei. Cei de la Digi stiu exact cum e cu drepturile sportive, nu sunt prosti, au facut-o intentionat ca pe ei nu prea ii atinge nimeni in tara asta, au "pile".
  • tatu tatu
    @Thor
    Speta ta nu este deloc comparabila. Una este televiziunea prin satelit si alta televiziunea prin cablu, dth sau iptv.

    Orice televiziune pentru a emite pe teritoriul unei tari, adica sa fie prezenta in pachetul unui furnizor de televiziune (cablu, dth sau iptv), trebuie sa primeasca licenta de la CNA si sa respecte drepturile de difuzare ale programelor sale (adica in momentul cand cumpara un film sau o competitie sportiva sa se asigure ca are drepturi de difuzare si pentru tara respectiva).

    In schimb, o televiziune poate sa emita free pe satelit si sa nu ceara licenta de emisie pe alte tari, dar el va putea fi receptionat doar de catre cei care au antene individuale sau dth orientat catre satelitul respectiv. Tocmai pentru faptul ca televiziunea emite free pe satelit va genera costuri de achizitie mai mari pentru programele sale.
  • Borda Borda
    Ca de obicei unele informatii sunt eronate sau rastalmacite si nu inteleg din ce motiv. CNA a fost deja anuntat inca din ianuarie pentru posturile MTVA evident M4 inclus deci poate fi retransmis legal. Ungurii au platit separat pentru drepturile de retrannsmisie in Romania tocmai pentru ca comunitatea maghiara sa se poata bucura de acest canal de sport. Pentru ca acest lucru sa fie posibil ungurii chiar sunt de acord ca si la ei sa fie transmise unele canale de sport, deci un fel de schimb, dar vad ca aceste informatii lipsesc din articolul dvs. De asemenea ati uitat sa specificati ca exista 2 versiuni: versiunea Europe care este in grila UPC si Nextgen evident criptata in timpul anumitor competitii si versiunea integrala care este la RDS. Ati uitat sa mentionati si acest comunicat CNA: în data de 10.01.2016 societatea Sprijin pentru media şi Gestionare a activelor patrimoniale din Ungaria (MTVA, Budapesta) a transmis Autorizaţia Generală Temporară pentru retransmisia simultană, neschimbată şi integrală pe teritoriul României a canalelor M1, M2, M4, Duna, Duna World, înregistrată la CNA cu nr. 1800/22.02.2016. Prin aceasta, a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului din România că în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2016, MTVA autorizează temporar operatorii de satelit, de reţele de televiziune prin internet (IPTV) şi furnizorii de servicii media prin cablu, care desfăşoară în mod legal activitatea în România, să retransmită publicului, simultan, neschimbat şi integral, conţinutul serviciilor publice de televiziune din Ungaria, menţionate mai sus, care pot fi retransmise în mod legal în afara teritoriului Ungariei. Autorizaţia rămâne în vigoare cu efecte depline până în data de 30 aprilie 2016.
  • Thor Thor
    @Mm, nu încurc niciun borcan, tocmai fiindcă nu am dat cu parul, cum ar trebui să nu dai nici tu. Am spus doar că e o situație discutabilă și am făcut trimitere la o speță.

    RCS-RDS retransmite M4 în baza unui acord între părți perfect valabil. Nu se încalcă nicio reglementare legală aici, atâta timp cât există aprobarea CNA cu privire la grila de cablu. Deci nu e ceva „pe nașpa” (cum se întâmplă în cazul micilor societăți de la țară) și nici un șmen cum a fost în cazul Digi Sport HU pentru a vedea Premier League. Dacă unui terț nu îi convine situația și își simte afectat un drept sau un interes legitim, e liber să conteste acel acord în justiție. Iar dacă M4 are drepturi doar pentru teritoriul Ungariei și își distribuie produsul și pe alte teritorii (eventual fără a difuza un carton în timpul meciurilor), e problema lor și ei sunt cei care riscă.

    Faptul că ZDF plătește mai mult pentru a transmite FTA e adevărat. Dar și Mediaset a plătit enorm pentru a avea exclusivitate pe teritoriul Italiei (lucru important în lupta sa cu Sky) și acum îi este afectată investiția pentru că orice abonat Sky are acces gratuit la ZDF. iar UEFA a zis clar că nu are ce să facă, chiar dacă Mediaset plătește 700 de milioane/3 ani pentru această exclusivitate teritorială. Deci singura cale e acțiunea în justiție și de acolo mai vedem. Nici acolo nu e sigur că se va da câștig de cauză, iar aici fac trimitere la cazul barului din Anglia care difuza meciuri din Premier League pe un abonament al unui DTH grecesc, evident mult mai ieftin decât Sky UK.

    Deci eu zic că singurii care au calitatea să conteste această situație sunt cei de la Telekom (și eventual Pro TV). Dar ceva îmi spune că nu o vor face. Telekom și RCS-RDS se înțeleg prea bine în ultima vreme, lucru care va fi și mai evident în următoarea perioadă. Și am remarcat că între marile companii există un minim respect reciproc, nu se umblă cu „pâra”: Digi Sport HU a fost vreo 4 ani în grilă, până când s-a sesizat un jurnalist de la *** care nu avea ce scrie în perioada aia și atunci RCS-RDS a preferat să-l scoată pentru a nu ieși scandal. Nu a fost scos la presiunea Eurosport sau a concurenței. De asemenea, Sport Klub HU a fost în grila UPC mulți ani, cu Serie A și Ligue 1, iar RCS-RDS nu s-a arătat deranjat. Iar actualul Telekom chiar făcea RECLAMĂ pe postul Dolce Info la cursele Moto GP, care puteau fi urmărite pe M1 (la vremea aia apărea Digi Sport, care avea drepturile Moto GP pentru România).

    Deci companiile nu sunt deranjate de aceste mici „artificii” (unele legale, altele ilegale). Doar câțiva fanboys sau angajați mărunți se trezesc să reclame situația în public, din când în când.
  • Flavius Flavius
    Sa-l codeze si sa ne dea, pe surse, codul. Imoral, dar legal!
  • abc abc
    De ce nu se baga antenele?
  • Mm Mm
    Thor tu incurci drepturile de difuzare pe teritoriul Romaniei cu ce transmit necodat unele programe pe satelit. Nu au legatura, o societate care activeaza pe piata romaneasca de cablu si DTH trebuie sa respecte niste reguli. Ce transmite ZDF e treaba lui, nu e pe abonament, nu e pe piata romaneasca si ca ei sa aiba dreptul sa transmita free pe satelit platesc drepturi de transmisie muuuult peste ce achizitioneaza un post care are o arie mult mai restransa. Iar daca tot transmit ungurii de la M4 Sport free pe satelit la ce l-au mai bagat pe cablu in Ro ? Ca asa cum zici, te poti uita si la ZDF la liber, renunti la sarma RCS sau UPOC si gata. Punem pariu ca in cateva luni nu mai transmite nici un M4 Sport FTA ?
  • huni huni
    In loc sa va bucurati ,dati totul in vileag .fraierilor
  • Gabist78 Gabist78
    M4 sport se vede si in Ploiesti,pe rcs rds.Felicitari!
  • Adi Adi
    Nu stiu cum e posibil asa ceva intr-o lume civilizata. Stiu insa in mod sigur ca astia de la Digi sunt niste coarde. Sau frustrati care au pierdut lupta cu Dolce si acum lucreaza pe la spate.
  • Thor Thor
    E posibil să nu fie un caz la indigo cu cel din 2013. Atunci a fost o bagabonțeală asumată ca atare de către operator, de la bun început. Însă M4 Sport e o televiziune care transmite necodat pe satelit, deci accesibilă oricui are o antenă orientată către satelitul corespunzător.

    A se studia speța Mediaset vs. Sky Italia din toamna anului trecut. Pe scurt: platforma pay TV Mediaset Premium a cumpărat dreptul de a transmite în exclusivitate pe teritoriul Italiei următoarele 3 ediții de Liga Campionilor, după ce ani la rând această competiție a fost transmisă (și) de Sky Italia. Totuși, un meci pe etapă este transmis de către postul public german ZDF, televiziune accesibilă gratuit tuturor posesorilor de antenă de satelit din Europa, deci inclusiv abonaților Sky Italia. Domnii de la Mediaset au fost foarte deranjați de acest fapt și au făcut plângeri peste tot, de la Sky, autoritățile italiene, până la UEFA. Răspunsul celor de la UEFA a fost: „vorbiți voi frumos cu cei de la ZDF și poate vor fi domni, vă vor înțelege problema și își vor coda semnalul. Noi nu avem ce să facem!”. Situația a rămas aceeași până în ziua de azi.

    Apropo, un pont pentru cei care doresc să vadă Euro 2016 integral, la televizor și la costuri minime: toate meciurile vor fi transmise de nemți, pe posturi necodate: ARD, ZDF și câteva (din etapa a treia a grupelor) de Pro 7. Deci, dacă nu țineți neapărat să auziți un comentariu în limba română, asta e soluția cea mai ieftină.
  • palange palange
    Si ce va *** pe voi grija? De Upc nu scrieti ca il are in grila??

Trimite un comentariu

sus