Skip to main content

Competiţiile afectate de excluderea TVR din EBU în luna mai. Cu ce sume a luat TVR drepturile sportive

 
FOTBAL - PRELIMINARII CE - ROMANIA - GRECIA
FOTBAL - PRELIMINARII CE - ROMANIA - GRECIA

Excluderea TVR din European Broadcasting Union, din cauza datoriilor istorice, afectează numai în luna mai trei competiţii sportive. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, competiţiile care riscă să nu mai fie pe post din cauza excluderii din organismul european, dar şi preţurile cu care Televiziunea publică a achiziţionat parte din competiţii.

Publicitate

Cele mai multe din competiţiile sportive de pe TVR au fost cumpărate prin EBU, care a negociat direct cu organizatorii competiţiilor şi apoi cu posturile TV membre. Aproximativ trei sferturi din competiţiile sportive de pe TVR au fost achiziţionate prin intermediul organizaţiei europene, care a decis excluderea TVR, din cauza unei datorii istorice.

Primele competiţii în pericol să nu mai fie transmise:

  • Campionatele Europene de Canotaj (la începutul lunii mai). TVR ar urma să transmită doar finalele competiţiei, la care participă şi reprezentanţi ai României.
  • Campionatele Europene de Înot. Se desfăşoară în luna mai, iar TVR ar fi trebuit să aibă şapte zile de transmisii.
  • Campionatele Europene de Gimnastică de la Berna – timp de o săptămână, la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie.

Cât au costat competiţiile luate de TVR?

Paginademedia.ro vă prezintă câteva din preţurile cu care TVR a cumpărat drepturile de difuzare. De notat că ele au fost achitate parţial sau deloc.

Indiferent că au fost cumpărate prin EBU, indiferent că au fost negociate cu deţinătorii direct, competiţiile sunt afectate. De ce?

În cazuri precum Jocurile Olimpice sau Euro, drepturile sunt negociate cu deţinătorii, dar partea tehnică, de transmisie a semnalului prin satelit, este asigurată prin EBU.

Euro 2016 este un caz special. TVR a discutat în principiu pentru drepturi, însă nu a reuşit să ofere garanţia de plată pentru suma avansată (3-3,5 milioane de euro). Discuţiile nu s-au purtat prin EBU, însă şi în cazul în care postul public ar reuşi să facă rost de bani sau de garanţii, serviciile de transmisie tehnică prin satelit se fac (contra cost) tot prin European Broadcasting Union.

  • Jocurile Olimpice de la Rio fac parte dintr-un pachet pe care TVR l-a achiziţionat cu aproximativ două milioane de euro. Pachetul a fost negociat cu deţinătorii drepturilor şi a inclus Olimpiada de Iarnă din 2014 şi Jocurile Olimpice de vară din acest an, de la Rio.

Chiar dacă nu a fost cumpărate prin EBU, parte de transmisie a semnalului către posturile publice din Europa se face (cu costuri separate) prin organismul european, care a anunţat că va exclude România din rândul membrilor.

  • Preliminariile Campionatului European din 2016 şi pentu mondialul din 2018 au fost luate la pachet, prin EBU. Preţul lor: între 5 şi 6 milioane de euro.

Pachetul a inclus şi alte competiţii sportive, printre care două ediţii de Cupa Confederaţiilor.

De notat că România urmează să joace prima partidă din preliminarii pe 4 septembrie, acasă, cu Muntenegru.

  • Mondialul din 2018 a fost luat de TVR tot prin intermediul EBU, la pachet cu ediţia din 2022. Suma se situează pentru un mondial între 8 şi 10 milioane de euro.
  • Cea mai scumpă achiziţie a TVR este, de departe UEFA Champions League, sezoanele 2009-2012. TVR s-a angajat atunci (în mandatul lui Alexandru Sassu) la plata a aproximativ 35 de milioane de euro, plus TVA, pentru drepturile negociate cu UEFA. TVR a achitat integral suma pentru aceste drepturi.

La următorul contract cu UEFA (2012-2015), pentru următoarele sezoane, suma angajată de TVR a fost de zece ori mai mică: aproximativ 3-3,5 milioane de euro, dar pentru opţiunea a doua (un singur meci pe etapă).

Reamintim că EBU a anunţat oficial că va exclude România din rândul membrilor, în contul unor datorii istorice de 10 milioane de euro. Primul efect: România a fost exclusă de la Eurovision, astfel că Ovidiu Anton nu va urca pe scena concursului european.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ivan cel Patzaichin Ivan cel Patzaichin
    Ahh, nu canotajul. Asa voiam sa vad cum dau aia la pagaie si la piroga, e foarte interesant, mai ales daca e in direct.
  • iulian iulian
    Suma e de 18 mil de euro pentru un mondial din ce am inteles deci cu cei 18 mil euro puteau plati la EBU datorile si altele.
  • d d
    TVR=FALIMENT! Si scoateti taxa de 4 lei, nenorocitilor!
  • Diana Diana
    EBU nu tratează decât cu televiziuni naţionale.
  • geo geo
    Europenele de canotaj, inot si gimnastica, daca vor fi difuzate, vor aduce audienta slaba si foarte slaba. Deci nu conteaza. Ca si Eurovisionul. Care va aduce audienta insa va presupune costuri mari. Miza este CE 2016 si JO 2016 unde EBU asigura doar partea tehnica. "Marea gaura" in bugetul TVR a reprezentat-o cei 4 ani de CLeague ce au constat televiziunea publica imensa suma de aproximativ 35 de milioane de euro, plus TVA.
  • Adi Adi
    E clar,va lua Dolce toate drepturile tv care au ramas. Nu degeaba lanseaza Dolce sport 5 si 6 !
  • Iuli Iuli
    O sa cumpere RCS&RDS competitiile sportive.
  • Cătălin Cătălin
    Suma se situează pentru un mondial este între 8 și 10 milioane de euro.

    Cred ca trebuie corectat

Trimite un comentariu

sus