Skip to main content

Paul Radu, Rise Project, despre Panama Papers în România: Lucrăm de şase luni

 
Paul Radu, Rise Project, despre Panama Papers în România: Lucrăm de şase luni

Paul Radu, jurnalist de investigaţii în cadrul RISE Project, organizaţia de presă care se ocupă de partea românească a anchetei Panama Papers, a vorbit pentru Digi24 şi Republica.ro despre ce presupune lucrul în cadrul poate celei mai mari anchete desfăşurate la nivel global.

Publicitate

Rise Project este partenerul din România al proiectului de investigaţii global Panama Papers şi i-a scos la iveală pe românii care şi-au ascuns banii în paradisurile fiscale, printre aceştia numărându-se Frank Timiş sau Corneliu Iacobov.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din răspunsurile oferite de Paul Radu pentru Digi24 şi Republica.ro cu privire la ancheta Panama Papers.

Când aţi prins primul fir în ceea ce priveşte Panama Papers şi cum a decurs investigaţia?

"E foarte greu să procesezi volumul ăsta de informaţie, trebuie să poţi să faci căutabilă informaţia, multă nici nu este căutabilă şi atunci trebuie să iei document cu document, să le citeşti, după aceea să faci conexiunile de acolo, să mergi la alte bază de date, să faci interviurile, după aceea să mergi pe teren. Muncă de investigaţie normală", a spus Paul Radu pentru Republica.ro.

Cum analizaţi documentele pe România?

"E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă", a declarat Radu pentru Digi24.

Cum s-a ajuns la această echipă uriaşă de jurnalişti? Cred că a fost cea mai mare echipă de jurnalişti care a lucrat vreodată pe un subiect.

Este. Toţi suntem membri ai International Consortium of Investigative Journalists, lucrăm cu ICIJ şi, în acest fel am primit acces la baza de date, la aceste informaţii scurse. Sunt sute de jurnalişti din întreaga lume care au lucrat cu echipele lor pe toate continentele. Firma asta de avocatură din Panama, Mossack Fonseca, a înfiinţat companii pentru oameni din toate părţile lumii şi ca să poţi să investighezi toate informaţiile trebuie să ai o echipă mare de jurnalişti, care să colaboreze transfrontalier, multe dintre subiecte sunt de fapt transnaţionale. Trebuie să colaborezi în mod securizat pe tot parcursul anchetei. (Republica.ro)

Ce înseamnă în mod securizat?

Sunt metodele pe care le folosim în jurnalismul de investigaţie. Conexiuni criptate, mailuri criptate, trebuie să fii foarte grijuliu cu informaţia, să reuşeşti să o procesezi aşa cum trebuie, să elimini orice dubiu din datele astea. (Republica.ro)

Despre câte documente e vorba?

Avem foarte mulţi giga de documente doar pentru România, informaţia e enormă. Uneori e vorba de PDF-uri cu câteva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate să aibă loc mult timp de acum înainte, multe dintre informaţii s-ar putea să fie relevante mai târziu. (Digi24)

Despre ce tip de informaţii e vorba?

Sunt oameni importanţi din România, unii foarte cunoscuţi, nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din ţară. Noi vom da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informaţii despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înfiinţate de avocaţii din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele in Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicţii off-shore. Nu prea există caz de corupţie în clipa asta în România sau în alte ţări de pe glob care să nu implice astfel de firme. Toată investigatia e transfortalieră, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists, în cooperare cu organizaţia din estul europei OCCRP. (Digi24)

Care este cel mai interesant caz în ceea ce priveşte România?

Noi acum lucrăm la peste o sută de cazuri, avem peste 100 de nume de români şi urmează să le publicăm în luna viitoare, în săptămânile viitoare. Nu vă pot spune încă numele astea, deocamdată am publicat despre Benjamin Steinmetz, foarte puţin despre Frank Timiş, urmează să mai publicăm, Corneliu Iacobov cu firma pe care a înfiinţat-o în Seychelles, tot cu Mossack Fonseca, chiar în timp ce era trimis în judecată pentru devalizarea Rafo. Urmează să mai dăm multe nume, de mâine începând o să dăm încontinuu. Acestea sunt investigaţii, noi nu dăm copy-paste din baza de date. (Republica.ro)

RISE Project România se ocupă de partea românească a anchetei, RISE Moldova tocmai a dat o anchetă despre premierul Sturza care a fost implicat în afaceri cu petrol cu domnul Patriciu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus