Skip to main content

România riscă să nu mai urce pe scena Eurovision. EBU, ultimatum către TVR pentru datoria de 10 milioane de euro

 
România riscă să nu mai urce pe scena Eurovision. EBU, ultimatum către TVR pentru datoria de 10 milioane de euro

Ultimatum dat TVR de European Broadcasting Union, în contul datoriei de 10 milioane de euro. Chiar dacă a câştigat selecţia naţională, Ovidiu Anton ar putea să nu urce pe scena Eurovision.

Publicitate

Oficialii TVR anunţă că au fost deja somaţi de organismul european:

"Reprezentanţi ai European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie."

În prezent, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012. Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008-2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie a. c., în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi, se arată într-un comunicat al TVR.

Din comunicatul TVR:

  • TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia sa financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU - care până acum a amânat măsurile drastice.
  • În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR face următoarele precizări: tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 – pentru prima dată după mulţi ani - TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea, se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală.

Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi.

  • Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor României.
  • TVR va continua toate demersurile pentru a putea participa cu reprezentantul României la Eurovision şi pentru a putea transmite evenimentul. Televiziunea Română solicită instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată şi de garantare astfel încât România să poata fi parte şi în acest an din concursul Eurovision.
  • TVR mai aminteşte reprezentanţilor oficiali ai statului român că, după Eurovision, urmează alte competiţii majore pe care o televiziune îngropată în datorii şi subfinanţată nu le va putea oferi publicului - respectiv Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Rio, din 2016.

Despre EBU

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) este cea mai mare asociaţie a difuzorilor publici din lume, care promovează cooperarea între organizaţiile de radio şi televiziune, facilitând schimburile de conţinut audiovizual.

Avantajele SRTv în organizaţie:

  • accesul la reţeaua EUROVISION care asigură un schimb permanent de ştiri şi programe sportive între membrii EBU (Jocurile Olimpice, Campionate de fotbal), prin intermediul satelitului;
  • accesul la studii şi recomandări de specialitate în domeniul echipamentelor de televiziune, cursuri de pregătire profesională în diferite domenii de specialitate (producţie, ştiri, tehnologie web, management etc.);
  • accesul la întreaga legislaţie juridică în materie de televiziune;
  • participarea cu reprezentanţi la şedinţele de lucru din cadrul departamentului de televiziune unde sunt prezentate cele mai noi tendinţe în domeniu;
  • participarea la realizarea de programe în coproducţie;
  • Participarea la concursuri europene care se preiau şi difuzează în direct, precum Eurovision Song Contest, Eurovision Junior.

TVR a mai contractat, pentru anul acesta şi următorii, prin intermediul EBU:

  • Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Naţionalei;
  • următoarele două ediţii ale Campionatului Mondial de Fotbal şi ale Cupei Confederaţiilor,
  • Campionatul European de înot,
  • Campionatul European de canotaj,
  • Campionatul European gimnastică artistică şi ritmică.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Razvan Razvan
    Vreau tvr-ul sa se reduca la max 2 posturi cu cele mai bune emisiuni culturale si politice. Lasati eorovizion-ul ca noi nu suntem in stare sa facem o autostrada pe 3 benzi, si nici s-o intretinem. Acesta este nivelul romaniei de rima in genunchi la 26 de ani de la marea schimbare. Eu propun sa facem un eurovizion de manele ca la asta sigur se vor gasi si bani si vor gasi si mai multi romani intersati sa-l vada . Hai sa terminam odata cu batutul caramiza in piept ca incepe sa se faca gaura...
  • danu. danu.
    Iată o posibilă explicație a întârzierii numirii noii conduceri: noi (TVR) ne facem bolnavi, ei (EBU) se fac că oftează și ne urează tradiționalul "însănătoșire grabnică". Și n-are cum să nu să se mai amâne plata datoriei. Că' o fi și EBU suflet creștin, nu?
  • geo geo
    Mai bine nu ne ducem. Oricum știm de acum că vom ocupa locul 13 - 14.
  • qq qq
    Eu cred ca Romania merita sa participe, pe langa banii platiti pentru inscriere, Romania a promovat acest concurs printr-o gramada de promo-uri si nu ar fi corect...sa aibe putina decenta EBU si sa ceara banii esalonat cand vad si ei ca situatia tvr e sumbra...
  • Gaetano Gaetano
    Ce-i lipseşte chelului? Tichia de mărgăritar! Urgent: exemplul ERT din Grecia ar trebui aplicat şi la TVR!!
  • marian marian
    Maria ce nu ti convine sa se inchida urgent ca si asa merge aiurea nici C,E de fotbal nu se transmite la ei ci la telekom cine vrea sa vada in rest sa auzim de bine
  • Maria Maria
    @Iuli

    "as vrea inchiderea TVR "

    Si eu as dori sa ai GURA inchisa pe vecie.
    Din fericire (pentru omenire) nu se intampla ce-si doreste fiecare.
  • Mm Mm
    Daca nu sunt bani faci cumva sa ridici veniturile.Daca nu se poate incepi sa reduci cheltuielile si daca nici asta nu da rezultat ... mai dai afara din aia care se scobesc intre dinti pe acolo.
  • Iuli Iuli
    Oricum castigam tot NIMIC! O pierdere de timp si de bani, as vrea inchiderea TVR
  • Iche Iche
    Dupa ce ca Eurovision este singurul mod prin care TVR mai face audienta, la fel ca si Euro si CM de altfel, prefera emisiuni plictisitoare, sau sa o plateasca pe Andreea Marin cu 20.000€.
  • an an
    ...din pacate cred ca Finala din Romania va fi ultima reprezentare a lui Ovidiu Anton din cadrul Eurovision... 10 milioane de Euro nu au de unde sa plateasca Tvr nici daca se dau peste cap... pacat

Trimite un comentariu

sus