Skip to main content

Sorin Alexandrescu, pledoarie finală: „Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public”

 
Sorin Alexandrescu, pledoarie finală: „Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public”
Directorul general Antena Group, Sorin Alexandrescu, a cerut instanţei să îl achite, la ultimul termen din dosarul în care e acuzat, alături de Dan şi Camelia Voiculescu, de şantajarea fostului administrator al firmei RCS&RDS Ioan Bendei, precizând că, în 20 de ani, a semnat mii de contracte şi nu i s-a adus niciodată vreo acuzaţie, scrie News.ro.
Publicitate

Curtea de Apel Bucuresti a rămas în pronunţare şi a amânat luarea deciziei pentru 27 aprilie.

Ce s-a spus în instanţă:

Sorin Alexandrescu, director general Antena Group:

„Chiar dacă acest caz a început extrem de dur şi nejustificat am înţeles să respect întru totul legile. Cred cu tărie că acest caz trebuie judecat pe bază de probe clare şi concrete, şi nu pe baza unor prejudecăţi cu scopul de a denatura adevărul. Am adus cu mine actul de acuzare. E făcut de Lucian Papici, el a coordonat cazul şi m-a trimis în judecată. Imediat după trimiterea mea în judecată, a spus despre noi că suntem răi, periculoşi", a spus Sorin Alexandrescu în faţa judecătorilor.

Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public. Apoi am înţeles că acea anchetă nu trebuia sa iasă public nicicum. Parchetul şi-a dorit cu orice preţ reţinerea mea. În cursul urmăririi penale nu a existat nicio întrebare privind demersul jurnalistic. O persoană a ales să mintă Parchetul încă din primul moment şi ştiind că a minţit a încercat cu disperare să producă proba care să susţină minciunile", a mai declarat Alexandrescu. El a susţinut în faţa instanţei că nu i s-a permis să depună nicio probă în apărarea sa.

"Sunt aici pentru că o persoană a minţit, şi nu o dată. A minţit pentru că eu am descoperit un contract nelegal dintre RCS&RDS şi Liga Profesionistă de Fotbal. Din start i-am spus că scopul întâlnirilor e un demers jurnalistic legat de Informaţii pentru o anchetă de interes public. Nu am crezut că informaţiile şi operaţiunile acelea erau reale", a mai declarat Sorin Alexandrescu.

Directorul general Antena Group a precizat că întâlnirile au fost solicitate de Bendei pentru crearea de probe în acuzare. "Îmi cerea să încheiem un parteneriat astfel încât să nu dăm ancheta despre dumnealui. Este evidentă persistenţa provocatoare a părţii vătămate de a crea o legătură între denunţul său şi subiectul comercial. Nu l-am ameninţat, nu l-am şantajat şi nu l-am forţat niciodată. Unde era domnul Bendei speriat de întrebările mele jurnalistice şi nu era speriat de controlul Curţii de Conturi, care cerceta fix acel contract? Cum să fie speriat de mine, câtă vreme el era mereu în atenţia parchetului şi parchetul era mereu în preajma sa?", a spus Sorin Alexandrescu.

El a adăugat că DNA a îndemnat şi susţinut un fals denunţător şi că s-au trunchiat probe pentru "a reieşi" declaraţia denunţătorului. "Pentru a acuza o persoană nevinovată s-au eliminat probe originale de la dosarul cauzei. În 20 de ani de activitate am semnat mii de contracte şi nu mi s-a adus vreodată vreo acuzaţie. Parchetul ştie asta. Vă rog să dispuneţi achitarea", a încheiat Sorin Alexandrescu.

Camelia Voiculescu, acţionar Antena Group:

La rândul ei, Camelia Voiculescu a spus, în ultimul cuvânt, că rechizitoriul începe cu o minciună. "Este foarte frustrant modul de răstălmăcire a cuvintelor mele. Nu am ştiut că Sorin se cunoaşte cu Bendei. Rechizitoriul începe cu o minciună. Că sunt administrator, când eu sunt acţionar. Sunt plăcut surprinsă de faptul că domnului procuror DNA i-a tremurat vocea când a cerut pedeapsa cu închisoarea pentru mine. Domnul Bendei a angajat trei avocaţi foarte buni pentru susţinerea minciunilor sale şi unul dintre ei este Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte", a adăugat Camelia Voiculescu.

Şerban Pop, fost şef ANAF, a cerut achitarea :

„Ca preşedinte ANAF, am încercat mereu să respect legalitatea şi să-mi fac datoria cu onoare. Există totuşi momente ale instituţiilor când conflictele legislative te pun în dificultate. Nu consider că am greşit în cazul de faţă. Reprezentantul unui trust media care deţinea informaţii îmi cerea mie confirmarea acelor informaţii. În acel moment, în opinia mea trebuia luată o decizie pe baza uneia dintre cele două legi contradictorii. Am ales varianta de a răspunde în baza Legii 544 privind informaţiile destinate publicităţii. Nu a existat vreodată vreun interes sau folos", a spus Pop în ultimul cuvânt Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare şi a amânat luarea deciziei pentru 27 aprilie.

Procurorii DNA au cerut instanţei pedepse cu executare pentru directorul general Antena Group Sorin Alexandrescu, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia, în dosarul privind şantajarea fostului administrator al firmei RCS&RDS Ioan Bendei. Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, ultimul termen în dosarul de şantaj în care sunt acuzaţi Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi fostul şef al ANAF Şerban Pop.

Procurorul anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a arătat că Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu discutau la telefon despre impactul dosarului DNA asupra lui Alexandrescu şi a familiei sale, dar nicio secundă nu au luat în discuţie efectul şantajului asupra lui Ioan Bendei sau a copiilor acestuia. Magistratul a susţinut că inculpaţii din dosar sunt vinovaţi de faptele pentru care au fost trimişi în judecată şi a cerut pedepse cu executare pentru toţi cinci, precum şi interzicerea mai multor drepturi.

În cazul lui Dan Voiculescu, acuzat de complicitate la şantaj, procurorul a cerut contopirea pedepsei care ar urma să fie dispusă în acest dosar cu cea de zece ani de închisoare şi cinci ani interzicerea drepturilor la care a fost condamnat în 2013, în dosarul “ICA”. De asemenea, procurorul a cerut instanţei ca, după contopire, să dispună un spor de pedeapsă pentru Dan Voiculescu. DNA a mai cerut pentru SC Antena TV Group SA şi Intact Publishing SRL, acuzate de şantaj, şi SC Antena 3 SA, judecată pentru complicitate la şantaj, aplicarea pedepsei cu amendă şi, complementar, afişarea deciziei instanţei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nestor Nestor
    Ce cofetar ai fost, ce ecler ai ajuns... :)

Trimite un comentariu

sus