Skip to main content

Votul prin care a fost respinsă numirea Monicăi Ghiurco la conducerea TVR, contestat la CCR

 
Monica Ghiurco
Monica Ghiurco

PNL a trimis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care se constata că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a deveni preşedintele-director general al TVR, decizia liberalilor fiind luată după ce Birourile Permanente reunite au refuzat să accepte cererea PNL de reinterpretare a votului, anunţă agenţia de presă News.ro.

Publicitate

PNL a reclamat acuză PSD, UNPR şi ALDE că au determinat aprobarea hotărârii prin care Parlamentul a constatat, fără temei, cred liberalii, că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi numită preşedinte-director general al TVR.

”Numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională, deoarece în cauză trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată”, se arată într-un comunicat al liderului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

El precizează că PNL a apelat la această cale de atac după ce majoritatea membrilor Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au refuzat să ia în discuţie reinterpretarea votului astfel încât să fie redactate hotărârile pin care este numită Monica Ghiurco drept director general al TVR şi este respinsă candidatura lui George Orbean.

„Procedura abuzivă a conducerii Parlamentului României a determinat PNL să utilizeze acest mijloc constituţional tocmai pentru a sancţiona abuzul de putere exercitat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UNPR, campioana fărădelegilor în procesul legislativ şi care recurge la repetate ilegalităţi pentru a-şi îndeplini scopurile politice”, susţine Nicolăescu.

Concret, PNL cere Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea articolului 19 ”din Legea nr.47/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune”. Articolul 19, la alineatul 1 şi 6, prevede că membrii Consiliului de Administraţie şi preşedinte-director general al TVR este ales cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În al doilea rând, PNL reclamă neconstituţionalitatea Hotărârii 5/2016 a Parlamentului privind respingerea candidaturii lui Ghiurco pe motiv că nu a întrunit majoritatea calificată, în condiţiile în care articolul 76, alineatul 2, stipulează că este suficientă majoritatea simplă.

Al treilea motiv al sesizării PNL este ”încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) şi alin.(5), art.142 alin.(1) şi art.147 alin.(4) din Constituţia României, materializat în principiul colaborării loiale între Parlament şi Curtea Constituţională prin refuzul Parlamentului de a redacta hotărârile privind respingerea numirii în funcţie a domnului George Orbean în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv, în data de 29 martie 2016 şi de numire/respingere a numirii doamnei Monica Ghiurco în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv la data de 11 aprilie 2016.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus