Skip to main content

DERAPAJ. România liberă apără pe prima pagină interesele patronului Dan Adamescu

 
Adamescu ZF
Adamescu ZF

DERAPAJ. România liberă îşi susţine patronul printr-un articol publicat pe prima pagină.

Publicitate

Ziarul îi ia apărarea lui Dan Grigore Adamescu a cărui firmă, TNG, cea care deţine Astra Asigurări, ar urma să dea în judecată statul român "la un tribunal internaţional de investiţii".

"Încălcările abuzive în cazul lui Dan Adamescu, studiu de caz la Consiliul Europei", a titrat ieri cotidianul editat de Medien Holding, pe prima pagină.

Ziarul a avut şi următorul supratitlu: "SOLUŢIE. Parlamentarii europeni au adoptat o directivă pentru întărirea prezumţiei de nevinovăţie"

Reamintim că la începutul lunii martie, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul companiei Astra Asigurări şi al cotidianului România Liberă, a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei, în dosarul privind falimentarea Astra. Adamescu este acuzat de procurorii DNA că a administrat defectuos societatea de asigurări, pentru a obţine avantaje personale.

Din articolul publicat de România liberă, pe prima pagină:

"Alexander Adamescu anunţa în data de 11 mai că TNG, compania care deţine Astra Asigurări, urmează să dea în judecată statul român la un tribunal internaţional de investiţii pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiţii, după ce statul român a luat hotărârea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fără un proces echitabil.

Alexander Adamescu invocă o directivă a Consiliului Europei din 12 februarie (adoptată de Parlamentul European în noiembrie 2015) privind consolidarea unor aspecte legate de prezumţia de nevinovăţie şi de dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (articolul 4). De altfel, scopul directivei este de a consolida dreptul la un proces echitabil prin stabilirea unor norme minime privind prezumţia de nevinovăţie.

Documentul care a inclus recomandările directivei s-a bazat pe relatarea mai multor studii de caz ca exemple de încălcare a prezumţiei de nevinovăţie. Printre studiile de caz invocate s-a numărat şi cel al lui Dan Grigore Adamescu, "proprietarul publicaţiei România Liberă, critică la adresa puterii, care a fost acuzat de corupţie înainte ca instanţele judecătoreşti să fi făcut paşii unui proces corect, fapt care a dus la încălcarea flagrantă a prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în documentul menţionat.

"Cazul lui Dan Adamescu a fost decisiv pentru ca directiva să includă explicit interzirea oricărei referiri în spaţiul public la vinovăţia unei persoane înainte ca judecătorii să se pronunţe”, subliniază Rebecca Shaeffer din partea Fair Trials, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles având ca scop protejarea dreptului la un proces corect."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Cine mai citește RL ?
  • Andrei.eu Andrei.eu
    O rușine! De fapt nu este primul articol de acest fel ci al doilea. E o rușine că jurnaliștii acestui ziar cu vârsta de 137 de ani se pretează la așa ceva. La vârsta pe care o are acest ziar nimeni nu ar trebui să îl profaneze astfel.
  • stefan stefan
    Derapaj.
    De ce a trebuit sa puneti derapaj in titlu?
    Nici n-am mai citit articolul. Ce rost ar mai avea, daca verdictul a fost dat deja?
  • MariusONC MariusONC
    Trebuia să apară unul care să vorbească de Antena 3 și Voiculescu, obsesiile multor tineri frumoși și liberi.
  • Liviu Liviu
    Pe antena3 a fost circul suprem când l-au săltat pe dom' profesor :))

Trimite un comentariu

sus