Skip to main content

Monica Ghiurco, scrisoare deschisă către Iohannis: Fără o înţelegere între Guvern şi Parlament, deblocarea situaţiei nu este posibilă

 
Monica Ghiurco
Monica Ghiurco

Monica Ghiucro, cea care a fost propusă de Consiliul de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte, adresează o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să scoată TVR din blocajul instituţional în care se află.

Publicitate

„Gravitatea situaţiei în care ne aflăm ne determină să solicităm oficial mediere din partea preşedintelui României, în acord cu prevederile constituţionale, pentru scoaterea TVR din blocajul instituţional şi financiar în care se găseşte. Fără o înţelegere între Guvern şi Parlament, deblocarea situaţiei nu este posibilă”, se arată în scrisoarea Monicăi Ghiurco, trimisă preşedinţiei.

Monica Ghiurco, membru CA în TVR din partea angajaţilor, urmează să fie audiată luni de comisiile parlamentare.

Documentul integral, în continuare:

SCRISOARE DESCHISĂ
pentru deblocarea situaţiei de la TVR


Misiunea de post public a Societăţii Române de Televiziune, aşa cum este definită prin Legea nr. 41/1994, este pusă în real pericol în acest moment de perspectiva pierderii calităţii de membru al European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - pentru neplata unor datorii istorice.

Gravitatea situaţiei în care ne aflăm ne determină SĂ SOLICITĂM OFICIAL MEDIERE DIN PARTEA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, ÎN ACORD CU PREVEDERILE CONSTITUŢIEI, PENTRU SCOATEREA TVR DIN BLOCAJUL INSTITUŢIONAL ŞI FINANCIAR ÎN CARE SE GĂSEŞTE.
Fără o înţelegere între Guvern şi Parlament, deblocarea situaţiei nu este posibilă.
În acest moment, discuţia publică despre TVR trebuie să depăşească aparenţa unui scandal generat de blocarea participării la un concurs muzical. Adevărata problemă nu este participarea la Eurovision Song Contest 2016, ci blocajul general în care se găseşte televiziunea publică, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru statul român.

Dacă pierderea calităţIi de membru EBU pe care TVR o are din 1993 se va produce, vom avea de-a face efectiv cu o excludere a ţării noastre de pe piaţa media europeană, ceea ce echivalează cu o izolare informaţională a României în plan internaţional prin intermediul sancţiunilor aplicate televiziunii publice.
Excluderea SRTv din EBU va aduce România practic în situaţia de a fi decuplată de la principalele conexiuni de ştiri şi informaţii şi în imposibilitatea de a participa la schimbul de informaţii internaţional şi european. Aceste aspecte ne creează probleme de politică externă şi de securitate în calitatea noastră de membru NATO şi UE la graniţa de est a Alianţei şi a Uniunii.

Nu putem abandona serviciul public de televiziune. Prin obiectul său de activitate, legiferat ca atare, TVR are misiunea de a prezenta realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale şi să asigure informarea corectă a cetăţenilor. În contextul european şi internaţional actual, această misiune trebuie recalibrată în conformitate cu cerinţele de securitate pe care situaţia tensionată din regiune impune. Trăim într-o zonă geopolitică afectată grav de conflicte sângeroase şi crize profunde, iar dimensiunea mediatică este la fel de importantă precum oricare alta în acest război hibrid în plină desfăşurare.

De asemenea, considerăm necesară notificarea Ministerului de Externe cu privire la situaţia critică în care se află TVR, la imposibilitatea îndeplinirii obligaţiilor de ţară membră a Uniunii Europene şi NATO în domeniul promovării şi apărării, prin media publică, a valorilor europene şi euro-atlantice. Situaţia impune, de asemenea, o opţiune strategică clară, pentru că, dacă statul român nu mai poate finanţa televiziunea publică în România, ce rost mai are şi cum se poate susţine întreţinerea studioului din Republica Moldova, gestionat editorial şi organizatoric de TVR? Nu putem să nu întrebăm dacă interesează pe cineva din structurile de securitate şi apărare ale României faptul că, din punct de vedere mediatic, riscăm să devenim complet izolaţi cu câteva luni înainte de Summit-ul NATO, că principalul organism de transmitere a informaţiilor oficiale este pe punctul de a se închide într-un moment istoric în care suntem obiectul unui război informaţional complex, iar la graniţele noastre este în plină desfăşurare un conflict sângeros.

Orice variantă de soluţionare a blocajului financiar al TVR presupune obligatoriu o colaborare responsabilă între Guvern şi Parlament. Un prim pas în această direcţie este validarea de urgenţă a noului preşedinte-director general al SRTv şi un plan de reconstrucţie asumat de toate părţile la care deja lucrăm, program capabil să dea garanţia că banii nu vor fi aruncaţi în găuri negre, ci se vor duce exclusiv în funcţionarea TVR şi în plata datoriilor. Este evident pentru toată lumea că lucrurile nu mai pot funcţionaîn maniera de până acum, fiind nevoie urgent de o nouă abordare.

Guvernul şi-a arătat disponibilitatea în cadrul discuţiilor de astăzi de la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii EBU, TVR şi ai Consiliului Concurenţei, pentru identificarea unor soluţii de urgenţă care să rezolve măcar parţial criza de la Televiziunea publică.
Aşteptăm şi din partea Parlamentului un gest de responsabilitate, pentru că tergiversarea validării unei conduceri conform legii ne costă nu doar ca televiziune şi public plătitor de taxă tv, ci şi ca ţară.

Toate aceste motive ne determină să cerem intervenţia Preşedintelui României, suprema autoritate din statul român care poate să medieze deblocarea situaţiei de la Televiziunea Publică şi să împiedice astfel desfiinţarea TVR care ar echivala cu un act de subminare a suveranităţii naţionale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • manu manu
    Florin Paslaru, Georgica Severin si Madalin Voicu o rusine nationala. La puscarie cultilor!
  • livia pilda livia pilda
    Data trecuta au spus urmatorul lucru: comisia de cultura are cararacter consultativ. Deci nu conteaza, la fel ca si data trecuta, parerea comisiei de cultura. Parlamentul voteaza propunerea CA a TVR pentru cea desemnata PDG. Deci si acum, la fel ca si data trecuta, parlamentul Romaniei trebuie sa voteze validarea sau nu a celei propuse de CA a TVR, adica Monica Ghiurco. Irina Radu nu are ce cauta sa primeasca votul in parlament decat daca e desemnata de CA. In plus Irina Radu s-a retras din interimar, deci nu mai are ce cauta PDG. Respectati legea domnilor parlamentari sau la puscarie pentru atentat la siguranta nationala!
  • Al. Cuza Al. Cuza
    Cum e posibil domnilor? Poporul il alege pe Klaus Iohannis, dar parlamentul il valideaza in functie pe Georgica Severin, care nici nu candideaza la presedentie? Aceasi lucru l-a facut azi comisia de in-cultura cu functia de pdg a TVR. Ghiurco a fost aleasa de CA, dar Irina Radu e validata de comisia de pseudo-cultura. Unde-i democaratia domnilor? Ati furat-o, i-ati inchis gura sau i-ati tinut o lectie aspra de cultura conform legilor facute de dumneavoastra si incalcate tocmai de dumneavoastra? Cum va permiteti sa fiti mai presus de lege? RUSINE!!!
  • mm mm
    Eu tot nu inteleg de ce scriu unii ca e pesdista cand e votata de penelistii din CA si la comisie in parlament pesedistii au votat contra. Postacii, hotarati-va !
  • ian ian
    Unde sunt cele 10 comentarii anterioare, de ce nu pot fi vazute?!
  • Pandele Pandele
    Asta e drama perpetua a Monicai - intotdeauna atat de aproape de scaunul ala si totusi atat de departe de postul visat. Of !
  • dan petrea dan petrea
    Ei, s-a trezit Monicika. Si socul e imens. Ticalosia pesedista dar si cea a Irinei Radu sunt fara margini!
  • Todor Vianu Todor Vianu
    Din pacate in tara asta ponderea oamenilor slabi la minte este covarsitoare si in plus acestia pot comenta orice in necunostinta de cauza.
    Domnilor, daca nu intelegeti ce a scris mai sus Ghiurco, va rog luati-va un traducator, eventual cineva asemanator cu Bogdan din comentarille de mai jos. Astfel veti putea intelege si dumneavoastra cam ce se intampla pe lumea asta***
    Recomand celor care nu inteleg sa se ambina de la comentarii de slaba factura din doua motive: va descalificati pe voi ca oameni si faceti mizerie de pomana.
  • marian marian
    Bogdane daca esti asa de destept plateste tu datoriile acestei *** de televiziune si uitate tu cu mare drag , ca pe mine nu ma intereseza sa platesc pentru acoliti parlamentarilor si amantele lor iar stiri externe si sport avem unde privii , asa ca sa ne lasi cu balivernele tale,
  • Bogdan Bogdan
    Una din problemele cu care ne confruntam, este ponderea mare a ,,incuiatilor" in structura populatiei.Aceasta tara combinata cu altele (coruptie, oportunism, lacomie...) si cu ceva ajutor extern au dus Romania in starea actuala. Pentru cei cu mintea ingusta care cred ca rolul televiziunii este doar divertismentul le propun sa-si extinda spectrul analizei. Da, radioul si televiziunea publica impreuna cu alte institutii institutii de stat ( armata, spitale, ind. farmaceutica...) , fac parte din institutii de strategie nationala iar rolul lor nu poate fii preluat de companii private.In caz de conflicte, calamitati, epidemii..., statul trebuie sa dispuna sub umbrela sa de toate sectoarele necesare unor asemenea situatii.Si comunicarea in asemenea situatii este vitala si nu poate fi lasata pe mana altor tv. cu capital privat (nu intru in detalii).Un stat puternic trebuie sa aiba sub control toate resursele strategice: apa, curentul, extractii (petrol), ind. farmaceutica, comunicatii etc. iar mare parte din acestea au fost privatizate precum altele distruse pentru a nu intra in concurenta pe piata economica.Asa ca celor care scriu comentarii din plictiseala ii rog sa se abtina sau sa analizeze imaginea de ansamblu si dupa aceea sa se exprime, spun asta cu speranta ca ma adresez celor nestiutori si nu celor rau-voitori.
  • johhny bravo johhny bravo
    "o excludere a țării noastre de pe piața media europeană, ceea ce echivalează cu o izolare informațională a României în plan internațional".
    Epic.
  • Gaetano Gaetano
    PE-NI-BI-LA aceasta Monica Ghiurco!!
  • dan petrea dan petrea
    Se si viseaza directoreasa coana Ghiurco. Sper ca la trezirea din vis sa aiba un soc.
  • danu. danu.
    Oau... sunt năucit! Care va să zică TVR este un factor de stabilitate a flancului estic al NATO, iar dezintegrarea TVR poate antrena și dezintegrarea statală a României. Asta da! manipulare de mare clasă - de la "TVR, o Românie mai mică" la "România, un TVR mai mare". Chapeau bas!
  • Adi Adi
    Nu o credeam capabila de o asemnea limba de lemn pe Ghiurco. A invatat bine in perioada in care a lucrat pentru Voiculescu! Si cu asemenea ,,limbaj comunist,, vrei sa mai ocupi functia de presedinte TVR ?

Trimite un comentariu

sus