Skip to main content

Pătraru: Am fost mutat la 23.05 prin SMS. A fost picătura care a umplut din nou un pahar. Plecăm. Decizia mea e luată.

 
Dragos Patraru, Starea natiei
Dragos Patraru, Starea natiei

INTERVIU. “A fost picătura care a umplut din nou un pahar care a mai dat de câteva ori pe-afară”, spune Dragoş Pătraru, într-un interviu acordat Paginademedia.ro, despre mutarea emisiunii Starea Naţiei la 23.05, după programele electorale, fără să fie consultat.

Publicitate

”Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm”, a spus Pătraru pentru Paginademedia.ro.

“Am fost anunţat prin SMS, joi seară. Ce să fac eu de joi până sâmbătă, când a fost prima ediţie de la 23.05?”, spune Pătraru.

Dragoş Pătraru:

“M-a deranjat nu că intrăm la 23.05, deşi suntem în situaţia de a nu ne plăti luna asta, pentru că sigur nu ne vom atinge ţintele de audienţă, m-a deranjat că nu m-a sunat cineva să-mi spună: băi, prostule, tu faci emisiunea aia care mai adună ceva oameni în faţa televizoarelor pe canalul nostru, tu ce părere ai?”

Efectele în audienţă au fost dezastruoase, spune realizatorul Starea Naţiei:

“A, făcut cea mai slabă audienţă, de când se difuzează Starea naţiei. 1,2. Asta e medie? Îmi venea să mă dau cu capul de pereţi dimineaţă, când am văzut. Când văd că facem sub 2 sunt la un pas de icter mecanic.”

Despre emisiunea electorală de la TVR din Prime-Time:

“Am mai auzit una tare: aşa s-a negociat cu partidele. Păi, dacă dai tot prime-time-ul pentru partide înseamnă că nu ai negociat nimic. Dacă negociai ceva, aveam campanie de la 18.00 la 19.00 şi de la 21.00 la 22.00, ceva de genul ăsta. Dar nu, TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat. Probabil i-a întrebat pe politicieni: când vreţi? Iar ei au spus că între 21.00 şi 23.00, că şi ăştia sunt la fel ca angajaţii TVR: cred că televiziunea asta e a lor.”

Emisiunea lui Pătraru va pleca de la TVR:

"Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştiii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă.

Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi."

Cristian Zgabercea: Am găsit cea mai bună soluţie pentru Pătraru

De cealaltă parte, Cristian Zgabercea, producător general al TVR, spune că ora 23.00 era cea mai potrivită în perioada electorală:

“Este o mutare de jumătate de oră, de la 22.30 la 23.00”, a declarat Zgabercea pentru Paginademedia.ro. “La ora 19.00, se bătea cu jurnalele de ştiri, la ora 18.00, cu Acces Direct şi Măruţă. Am încercat o oră în care el e mai uşor de identificat”, a continuat el.

“O dată la câţiva ani, Televiziunea Publică trebuie să acopere campania electorală. În acest moment, este evenimentul cu cel mai mare interes.

Paginademedia.ro: Dar nu se vede în audienţe.

Zgabercea: “Nu se vede, dar nu e vina noastră. Alegerile sunt prioritatea nr 1.”.

Intervalul orar 21.00-22.30 a fost stabilit după negocierile cu partidele, spune Zgabercea. “Iniţial, intervalul era 21.00-22.30, dar au mai cerut o jumătate de oră, pentru că sunt mulţi candidaţi”, a completat el.

De ce nu s-a discutat cu Pătraru înainte de mutarea emisiunii?

“Deciziile legate de emisiuni sunt luate de noi, de TVR. Ce puteam rezolva cu o consultare? Cred că am găsit cea mai bună soluţie pentru el.”

Interviul acordat Paginademedia.ro de Dragoş Pătraru, pe larg:

Paginademedia.ro: Înainte de mutarea emisiunii Starea Natiei la ora 23.00, au existat discutii cu oamenii de programare din TVR?

Dragoş Pătraru: Chiar 23.05! Nu am avut niciun fel de discuţie. Mi se pare halucinant. De fapt asta a fost, pentru mine, picătura care a umplut din nou un pahar care a mai dat de câteva ori pe-afară, în ultimii doi ani.

Grila se fixează în cercurile înalte ale TVR, patronate acum de talentatul domn Zgabercea. N-am nimic cu omul, cu Irina Radu şi cu el am negociat acum doi ani venirea la TVR1, le sunt recunoscător amândurora, dar dă urât pentru TVR ca deciziile într-o perioadă atât de grea să fie luate de un tip cu problemele lui Zgabercea.

Nu ştiu dacă dumnealui a decis grila, dar de o lună, de câte ori am întrebat cu cine trebuie să stau de vorbă, mi s-a indicat, de către toată lumea, că singurul care mai are drept de semnătură şi mai poate lua decizii în TVR este Zgabercea.

Am mai auzit una tare: aşa s-a negociat cu partidele. Păi, dacă dai tot prime-time-ul pentru partide înseamnă că nu ai negociat nimic. Dacă negociai ceva, aveam campanie de la 18.00 la 19.00 şi de la 21.00 la 22.00, ceva de genul ăsta. Dar nu, TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat. Probabil i-a întrebat pe politicieni: când vreţi? Iar ei au spus că între 21.00 şi 23.00, că şi ăştia sunt la fel ca angajaţii TVR: cred că televiziunea asta e a lor. Că trebuie să fie la dispoziţia lor.

M-a deranjat nu că intrăm la 23.05, deşi suntem în situaţia de a nu ne plăti luna asta, pentru că sigur nu ne vom atinge ţintele de audienţă, m-a deranjat că nu m-a sunat cineva să-mi spună: băi, prostule, tu faci emisiunea aia care mai adună ceva oameni în faţa televizoarelor pe canalul nostru, tu ce părere ai?

Nimic. Mi s-a trimis un sms, când era deja târziu să punem la punct un program de informare a publicului.

Cine ti-a trimis acel SMS?

Doamna Dana Armaşu, redactorul emisiunii noastre, din partea TVR. Femeia asta - care e făcută albie de porci de colegii ei, pentru că dă viză de intrare acestei emisiuni, în care un cretin se leagă de angajaţii TVR - n-a făcut decât să mă informeze că ora s-a schimbat.

S-a întâmplat joi seară. Ce să mai fac eu de joi până sâmbătă, prima ediţie de la 23.05? Am cerut ajutorul telespectatorilor. Peste 5000 au dat share pe Facebook, în câteva ore, anunţului cu schimbarea orei de difuzare.

Ca de obicei, trebuie să facem noi totul. De-asta nu mai vreau să rămânem la TVR.

Eu am crezut că se rupe ceva în mine azi-dimineaţă, când am văzut audienţele. O emisiune muncită şi chiar reuşită a făcut cea mai slabă audienţă, de când se difuzează Starea naţiei. 1,2. Asta e medie? Îmi vine să intru în pământ de ruşine! Şi ştiu că am câteva locuri rezervate acolo, de clienţii emisiunii.

A fost adus vreun argument pentru mutarea emisiunii?

Nu, Dana nu este mandatată să ne explice deciziile. Din cauza campaniei electorale, am fost mutaţi la 23.05. Ok, am zis, atunci ne vom muta şi noi de la TVR. De tot.

Daca te-ar fi consultat, care ar fi fost optiunea ta? Pentru ce interval ai fi optat?

Nu ştiu, dar i-aş fi sfătuit să nu-şi dea chiloţii jos în faţa partidelor. Noi suntem televiziunea, iar voi sunteţi cea mai proastă clasă politică din toate timpurile. Deci, veniţi când vă spunem noi, nu când vreţi voi!

Am văzut aseară un program d-ăsta de campanie, ai putea să faci şi tu un material, e un cadru care circulă pe net, cu vreo zece inşi în jurul unei mese meschine, e de filmele cu proşti. Nu se face aşa campania decât dacă nu te interesează nimic. E doar o bătaie de joc.

Şi în campania asta îţi îndeplineşti misiunea publică şi funcţia de platformă de dezbateri pentru idei politice doar dacă ai audienţă. Nu pui nişte oameni la o masă şi le spui: vorbiţi voi aici şi revin eu să sting lumina. Cam asta face acum TVR, unde campania arată mai prost decât la o televiziune locală.

Cum a afectat audienţa mutarea emisiunii de la ora 23.05?

Suntem morţi şi neîngropaţi. Oamenii şi aşa sunt bulversaţi cu plecarea noastră. Plecaţi, nu plecaţi, nici ei nu mai ştiu, săracii, ce se întâmplă. Apoi, luni nu a fost emisiune, pentru că a fost Gala premiilor Uniter, iar marţi am înregistrat cea mai scăzută medie din toate timpurile. 1,2. Îmi venea să mă dau cu capul de pereţi dimineaţă, când am văzut. Când văd că facem sub 2 sunt la un pas de icter mecanic. Sper să facem mai bine în seara asta.

Vei incerca sa le propui alta ora de difuzare? Ai aceasta optiune?

Nu. Cred că scrie undeva în contract că dacă mută ora cu mai mult de 15 minute nu se pune audienţa, dar nu mai ştiu dacă aşa e, pentru că am citit de curând contractul şi sunt îngrozit de ce-am putut să semnez.

Am avut atâta încredere în aceşti oameni - şi până de curând nu mi-au înşelat-o - încât am semnat ce mi s-a pus sub nas. Vom rămâne la ora asta, până la urmă aceasta este o emisiune pentru acest segment, adică nu ora mă deranjează, ci mutarea ei fără acordarea unui timp pentru promo.

Oamenii ne vor găsi şi ne vor urmări, aşa s-a întâmplat mereu. Ei sunt cel mai de preţ lucru pe care-l avem, fără ei am fi fost de ceva timp pe drumuri.

Numirea unui director la TVR schimbă relaţia ta cu postul public? Te-ai exprimat in emisiune in legatura cu situatia incerta din perioada vidului de putere.

Nu cred că lucrurile se vor schimba la TVR. Nu curând. E clar că Irina Radu este o soluţie mult mai bună decât Monica Ghiurco. De fapt, Irina Radu este o soluţie, în timp ce Monica nu este. N-am nimic cu ea. Adică am, dar voi spune ce la momentul potrivit, pregătesc o anchetă specială pe subiectul procesului desemnării PDG-ului, pentru că am urmărit lucrurile foarte de aproape.

Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştiii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă.

Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi.

Ăsta e avantajul nostru, faţă de foarte mulţi dintre angajaţii TVR. Avem o meserie pe care o iubim, învăţăm permanent, ne perfecţionăm în fiecare zi, încercăm să fim mai buni de la o ediţie la alta, ne respectăm publicul, ţinem cont de sugestiile lui şi ne dorim performanţă. De-aia, ne găsim de lucru oricând, nu atârnăm de o instituţie media. Să treacă timpul şi să meargă leafa.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • hehe hehe
    @Elena
    Imi inchipui cata munca e la emisiunea lui :). Ma faci sa rad... Sunt doar vorbe draga...si ceva montaj...Si alea facute prost..
    Se vede ca nu stii de capul tau, de fapt se vede asta si pentru ca esti fan al emisiunii.
    Sincer ce iti place la ea? Razi la glumele lui ? Ai nevoie sa iti explice stirile, pentru ca tu altfel nu le-ai intelege ? Patetic.. A, de fapt esti o nemultumita, si te bucuri ca asta cica ii injura pe toti ... Si stai si tu cu telecomanda in mana si te bucuri, gandindu-te ca ce bine le zice.... Dar la vot daca te duci, tot prost alegi ... In strada probabil nu ai iesit niciodata sa ceri demisia cuiva..
    Esti mediocra fara suparare... Crezi ca de aia vrea sa plece patratu? Ca i s-a decalat cu 30 de min emisiunea? Pai voi, fanii emisiunii ar trebui sa stati si 3 ore in plus numai sa va vedeti idolul.. Altfel, nu prea sunteti fani :).
    Ps, cand te iei de angajatii TVR, ar trebui sa te plangi ca ar fi slabi profesionisti, sau ca nu isi fac treaba...nu ca sunt rude , amante, amanti... Pt ca asta nu ar trebui sa conteze deloc, pt nimeni.. Doar faptul ca nu isi fac treaba ar trebui sa conteze.. Dar sa fim seriosi, cine esti tu sa iti dai cu parerea? Te pricepi la asa ceva? Nu cred....
  • tvrsucks tvrsucks
    Asteptam sa ne anunti la ce post de televiziune se muta emisiunea. O urmarim intotdeauna cu placere!
  • Elena Elena
    Habar nu aveți câtă muncă e la emisiunea lui Pătraru, iar audiența e de zece ori mai mare față de emisiunile de ..*** care se dau la TVR. Câți dintre noi se uită la TVR, sincer?
    Eu nu cred că poți muta ora unei emisiuni așa aiurea, fără promo, fără nimic, omul apasă pe butonul de la telecomandă imediat dacă vede că nu începe emisiunea, mai ales după 1 minut peste 23.00...
    Cât de ușor e să critici niște oameni care fac ceva audiență față de babele, nepoții, finii și toate rudele angajate în TVR să plimbe hârtii pe mii de lei...
  • Patratel Duru Patratel Duru
    Ipocrizia e la mare clasa la zuzu patraru. Acum un an vorbea dur despre dana armasu, cum ca nu face nimic la emisiune, acum ii ia apararea, cum ca ar fi injurata de colegi. Nu ii reproseaza nimeni nimic lui armasu in tvr. Iar lui patraru putin i-a pasat vreodata de producatorul din tvr. Minciunica!!!
  • Zgabi Zgabi
    Cica Patratel isi lau cam 25000 de euro pe luna pt emisiunea "geniala`' de la TVR. Fata de salariile amaratilor din tvr si in comparatie cu director TVR asta e afacere nu gluma. I-a scazut audienta, s-a dezunflat cascavalul. Nasol.Hai cu victimizarea.
  • Alina H. Alina H.
    Atat facea si la Romania tv in prime-time: 2 rating. La fel si la TVR. La fel va face si la Digi. Si la fel va face 1% daca nu va fi in prime-time. Poate face mai mult daca se prosteste si mai tare societatea romana, ceeea ce este foarte posibil daca mai tine patraru predici studentilor. Succesuri
  • livia pila livia pila
    @Bogdan si altii. Pt Doreii care se leaga de audienta. In prime-time oricine face audienta. Patraru nu a sarit niciodata de varful de audienta in primetime a TVR. Valoarea este reprezentata de depasirea audientei pe sectorul de difuzare. Valoarea lui Patraru se vede in momentul in care s-a schimbat ora de difuzare. I-a scazut audienta dramatic din cauza spectacolului prost. Asta e adevarul. Am vazut emisiuni bune, mutate la diferite ore care au depasit cu mult audienta din momentul respectiv. Asta demonstreaza valoarea emisiunii.
    @Alex.
    Ai vazut cumva papapagali intelectuali pe lumea asta?
  • Gogu Gogu
    Nici o emisiune de noapte nu are ora batuta in cuie... Nici Capatos, nici wowbiz, nici Badea... Toate intra in functie de cum se termina programele de prime time. Asa se intimpla la televizinile comerciale la care viseaza acest ratat de patraru. El crede, saracu de el, ca ora e de vina. Show-rile de noapte de la televiziunile comerciale fac o medie de 4 rating dupa miezul noptii. Iar el se agita pentru un 2 amarat. Cam asta e valoarea, indiferent de cum vrea el sa prezinte situatia. O sa-l invite gherghe in emisiune, pe post de caz social, ca prea isi plange de mila.
  • Bogdan Bogdan
    @Mischiu: In conditiile in care emisiunea avea audiente record, apoi se schimba ora si nu mai are audienta - atunci e clar ca asta e cauza, fie ca iti convine tie sau nu. Plus ca nu te obliga nimeni sa te uiti.
  • Profesor zuzu Profesor zuzu
    „Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei”, a disecat situaţia din televiziunea publică într-o întâlnire informală cu studenții Departamentului de Jurnalism de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, desfăşurată luni, 9 mai.”

    Cum poate un golan sa tina lectii de educatie mai ales unor studeti, pe baza unor barfe, presupuneri si impresii personale? Va dati seama ce generatie de cartier poate genera un astfel de parerolog? Urata treaba.
    Copii, tineri jurnalisti, situatia televiziunii publice este mult diferita de ceea ce v-a prezentat papagalul de Patraru, un amator tv. Ar trebui sa primiti educatie jurnalistica de la multi angajati ai televiziunii publice, buni profesionisti, oameni frumosi, sanatos educati. Nu aveti cum sa ascultati parerea unui om care nu a lucrat o zi in televiziunea publica si-si realizeaza comedia ieftina la o televiziune de nisa cu amatori fara educatie in domeniu.
  • The best Razvan P. The best Razvan P.
    Emisiunea ta, Patrare, este prost realizata din toate punctele de vedere de catre anagajatii „petrolistului” Ghita si cativa scriitori kamikaze. Nu compara amatorule Romania TV cu TVR. Sunt multe lucruri gresite in Televiziunea Romana, dar postul public de televiziune se afla in cu totul alta zona media decat pseudo-televiziunea in care iti faci tu emisinea. Adica are vre-o 10 clase peste.
    Atunci cand faci comentarii aspre despre TVR informeaza publicul corect: expune pe tapet toata piata media din Romania, in asa fel incat publicul tau sa stie despre ce vorbesti. Cand vorbesti despre mafie, spune si despre mafia care e in spatele tau si-ti realizeaza emisiunea. Cand vorbesti de comunisti si grade de rudenie, uita-te pe holurile pseudo-televiziunii in care iti faci emisiunea si ii vei regasi mai multi decat in TVR, chiar daca acolo lucreaza cateva sute iar in TVR cateva mii. Spre deosebire de TVR, unde colegii de munca s-au casatorit dupa ani de munca impreuna, la Romania Tv oamenii s-au cumetrit pentru a se angaja, mult mai rusinos. Spre deosebire de postul public de televiziune care are multi profesionisti dar nepreformanti din cauza managementului defectuos si a implicarii excesive a politicului, la televiziunea ta lucreaza numai amatori inclusiv cei din echipa ta, pe care tu ii consideri profesionisti pentru ca nu sti televiziune, nu sti ce sa le ceri si cum trebuie sa iasa. Asta trebuie sa afle publicul. Apropo, nu am auzit vre-o critica la adresa Romania TV sau Sebastian Ghita. Si ai pretentia sa spui ca TVR te cenzureaza cand iti zice ca nu-i frumos sa iti injuri parintii, chiar daca gresesc, ***. Lucru asta tine de educatie, lucru care la *** lipseste cu desavarsire. Nu iti este rusine sa te comporti manelistic pentru cateva mii de lei pe luna?
    Pe zi ce trece iti pregatesti plecarea de la TVR la Digi prin victimizare pentru a nu parea ca te duci la un cascaval mai mare. Astfel tot televiziunea publica, pe spinarea carea ti-ai castigat notorietatea celor 2% din public, va fi pusa intr-o lumina nefavorabila ca a dat afara inca un realizator care facea audienta, dar a plecat din cauza cenzurii.
    Mentalitate de trei parale.
  • Unu Unu
    Iar sint negocieri in contract? E normal da fie platit dupa performanta,dar e deranjanta atitudinea asta de victima din 2 in 2 saptamani. TVR nu e BBC.nu e nici macar TV Moldova ca aia nu au datorii la EBU;) .sint de acord ca trebuie schimbata televiziunea sinsistemul de acolo din temelii, dar pana atunci e clar ca vor fi sincope de genul celei semnalate de Patraru. Si el stie asta ca a semnat cu ei, nu cu Irina Radu. Sau nu?
  • Razvan Petrisor Razvan Petrisor
    Domnule ULTIMU’ PĂTRARU, iar lătrați la Lună?
    Deși nu știu cat caștigați pe lună de la TVR – instituție care vă asigură traiul stelar de zi cu zi – cu toate că, dupa formatul emisiunii (doar vorbite…pardon, prompteruite și înregistrată=periată) ar trebui să lucrați la radio, nu aveți dreptul moral – abilitate care se asimilează prin educație, în primul rand – să vorbiți despre cați angajați TVR ar trebui dați afară fără să se simtă. Știu că dvs simțiti de la 5 ze(u)rouri în sus în fiecare lună, iar 1000 are numai trei, deci aveți CIRCumstanțe delirante… Vă spune cineva cu mai multe premii APTR decat are în vitrină (deși dacă am face un joc de cuvinte cu primele 2 litere ale verbului din titlu, am obține adverbul potrivit!) proSTIREA NAȚIEI, și încă alte 2-3 în plus. Știu că există și procent de indolent în TVR, poate mai mic sau mai mare decat cel rumegat și debordat de dvs, numai că sunteți un pițiponc în materie și nu puteți să evaluați pe cineva cu slujbă în vreo televiziune…. Nu știu cum de o televiziune publică acceptă în grilă o emisiune în care prin umor de anii 90’ sunt ridiculizate, direct și indirect, instituții fundamentale ale statului (prin ridiculizarea cu băscălie ieftină, nu prin ironie fină : președinție, parlament, guvern. Că doar nu e vreo emisiune de anchete în care “bine că le-o zice!”), dar asta e problema TVR ca nu a gandit, încă de la început, că un astfel de parteneriat cu o emisiune tip radio și de suburbie editorială se va întoarce împotriva-i ! Stați și citiți de pe prompter, texte scrise perimat de mulți alții, filmați emisiunea la o televiziune concurentă televiziunii publice (fk Legea 41!), dar o înjurați doar pe cea difuzoare! Apropo, nu v-am auzit să criticați sau să luați la mișto grila și inepții de la Romania TV, măcar o dată! Dar nu e vina dvs., că de la atat ș-atat citit de prompter, ați ajuns Dumb și Dumber! Eu NU vreau ca televiziunea la care țin și la care ar trebui să își doresca să ajungă orice absolvent de jurnalism, să fie evaluată la grămadă de oameni fără bun simț profesional. Atat!
    PETRIȘOR, RĂZVANe! / Jurnalist Senior TVR
  • vaisteaualor vaisteaualor
    Ce-mi place mie de Zgabercea asta: a luat cea mai buna decizie pentru Patraru! Cata grija din partea lui, cum s-a gandit el la binele lui Patraru si a luat decizia in locul lui. Ca Patraru este minor si ***, nu stie si nu poate sa ia deciziile cele mai bune pentru el, are nevoie de Zgabercea.
    Imi aminteste de parlamentarii Romaniei, cum stiu ei ce-i mai bine pentru noi si iau deciziile care's mai bune pentru ei!
  • Nae Avram Nae Avram
    DP-ule, sa nu spui ca nu te asteptai la asta ! Când spui ,,lucrurilor pa nume,, fie si intr-o emisiune pamflet nu te poti astepta la strangeri de maini dacat cu usa ! Daca ramai in Romania te vom gasi noi si te vom urmari pe mai departe, fii sigur de asta , succes si spor la munca !

Trimite un comentariu

sus