Skip to main content

Săptămâna Generozităţii: Copiii care aleargă pentru dreptul la educaţie

 
Săptămâna Generozităţii: Copiii care aleargă pentru dreptul la educaţie

Organizaţia Teach for Romania sprijină anual 45 de profesori să predea în şcoli sărace, supraaglomerate şi cu rată de abandon mare. Recrutaţi din rândul absolvenţilor de top ai universităţilor româneşti, cei 45 de tineri petrec doi ani cu cei mai vulnerabili copii şi îi ajută să recupereze ce au pierdut şi să înţeleagă importanţa educaţiei.

Publicitate

Programul, realizat în România după un model american, e făcut în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, dar este finanţat privat, prin efortul a nenumăraţi donatori, corporaţii şi indivizi. Mai mult, organizaţia se bazează pe fundraiseri voluntari să ducă vorba mai departe şi să îşi atragă prietenii să doneze. La Maratonul Bucureşti din 2015, 28 dintre aceşti voluntari, care au şi alergat, au şi strâns fonduri, au fost chiar copii care învaţă cu profesori Teach for Romania.

Organizaţia s-a gândit că ar fi bine pentru copii să înţeleagă ce fel de efort este necesar şi de câţi oameni e nevoie pentru a se strânge fondurile necesare ca profesorii lor să aibă resursele să facă activităţile de la clasă pe care copiii le iubesc atât de mult. Profesorii le-au povestit elevilor lor despre posibilitatea de a alerga la maraton pentru ca ei şi alţi copii să beneficieze de o educaţie de calitate.

Douăzeci şi opt dintre ei, elevi de gimnaziu din Ferentari, Brăneşti şi Chiselet, s-au înscris să alerge la cursele dedicate copiilor. Mai mult, şi-au făcut profiluri de fundraiseri voluntari pe platforma Galanton, un loc în care sportivii îşi spun povestea şi cer donaţii pentru cauzele pe care le sprijină. Unii dintre ei au povestit ce vor să facă în viaţă şi de ce participă la cursă:

„Sunt Maria, am 12 ani şi sunt elevă Teach for Romania, sub îndrumarea doamnei diriginte Iulia Călin, la Şcoala Gimnazială Nr. 1, Brăneşti. Datorită faptului că învăţ mulţi mă consideră o tocilară, însă diferenţa între mine şi un tocilar este destul de mare. Un tocilar învaţă pentru notă, eu învăţ pentru viitorul meu. Am nevoie de multă ştiinţă în domeniul în care vreau să profesez. Îmi doresc din suflet să devin judecătoare.”

„Eu sunt Adriana (Adde), am 12 ani şi sunt elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 1, Brăneşti. Îmi place mult arta şi sper să fac o meserie din asta, chiar dacă nu se promovează aşa mult în România. Mama îmi spune mereu că e mândră de mine şi că îi place cum m-am maturizat. Alerg la Maraton pentru că apreciez mult mişcarea şi pentru că mă relaxează. E un fel de a doua pasiune a mea. Şi mai alerg pentru că ştiu că voi strânge fonduri pentru o educaţie mai bună în România. Nu zic să fie fără teme sau mai multe ore de recreaţie. Aş vrea ca la catedră să vină profesori nestresaţi, care să ne predea într-un mod mai calm şi plăcut, aşa cum face doamna Iulia Călin de la Teach for Romania.”

„Mă numesc Valentin, am 14 ani şi sunt elev în clasa a VIII-a în Şc. Gimnazială Nr.1 Chiselet, loc. Chiselet, jud. Călăraşi. Înainte îmi doream să ajung şofer pe tir, dar acum visul meu e ca mai târziu să fac o facultate şi să devin un ghid turistic. Totul s-a schimbat când doamna profesoară de la Teach for Romania, Ramona Diac, mi-a deschis ochii spre o lume frumoasă.

Îmi doresc să călătoresc şi să cunosc lumea, cred că aşa mi se deschide mintea şi că le voi arăta şi celorlalţi câte locuri frumoase există în lume. Vreau ca fiecare copil să aibă şansa să viseze la ce vrea să devină chiar dacă unele lucruri par imposibil de realizat. Alerg la Cursa Copiilor pentru ca fiecare copil indiferent de situaţia sa, să poată beneficia de o educaţie mai bună, căci copiii merită ajutorul nostru. Scopul acestui maraton mă face să dau ce-i mai bun din mine, de aceea particip cu zâmbetul pe buze.”

Niciunul dintre cei 28 de copii nu a abandonat cursa şi unii au reuşit şi să atragă donaţii pentru ca programul care le-a schimbat viaţa de elevi să continue.

Găseşti în Ghidul Donatorului răspunsuri mai detaliate la toate întrebările pe care ţi le-ai pus vreodată când ai vrut să ajuţi. Ghidul este scris de consilierii de filantropie şi strângere de fonduri ai Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, un grup de specialişti care de aproape 15 ani promovează filantropia responsabilă în România.

Iniţiativa face parte din proiectul „Punţi pentru resurse – resurse pentru comunităţi” al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi: www.eeagrants.org.

Logo

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus