Skip to main content

Un trust de presă din Ungaria, finanţat cu milioane de dolari de Banca Naţională a ţării vecine

 
Un trust de presă din Ungaria, finanţat cu milioane de dolari de Banca Naţională a ţării vecine

Un trust media din Ungaria a primit subvenţii în valoare de două milioane de dolari, în ultimii trei ani, din partea Băncii Naţionale, potrivit Digi24.ro. Finanţările s-au acordat în limitele legii, doar că următorul concurent media a primit subvenţii de 80 de ori mai mici.

Publicitate

Guvernatorul băncii centrale este un apropiat al premierului Ungariei. Situaţia îi face pe mulţi să creadă că e de fapt o strategie a lui Viktor Orban de a controla presa, scrie agenţia Reuters.

Compania „New Wave” a fost înfiinţată acum trei ani cam în aceeaşi perioadă în care Gyorgy Matolcsy a fost numit la conducerea Băncii Naţionale a Ungariei şi, contrar contextului economic dificil, s-a dezvoltat rapid. Progresul se datorează în mare parte, potrivit Reuters, finanţărilor primite tocmai din partea băncii naţionale: echivalentul a două milioane de dolari.

Banii erau meniţi să sponsorizeze programe informative despre economie şi finanţe. Doar că celelalte mass-media care au beneficiat de granturi pentru proiecte similare au primit şi de 80 de ori mai puţini bani.

„New Wave” controlează unul dintre cele mai importante site-uri de ştiri din Ungaria.

„Se pare că anumite persoane publice apropiate Guvernului şi Băncii Centrale şi-au clădit imperii media mai ales în spaţiul on-line, pentru că acolo Fidesz (partidul condus de Viktor Orban - n.r.) nu are foarte multă influenţă”, spune Agnes Urban, analist media.

Subvenţiile au fost acordate legal, dar analiştii nu pot trece cu vederea legătura apropiată dintre Viktor Orban şi guvernatorul Băncii Centrale.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • lexy lexy
    CARE ESTE TARA VECINA??

Trimite un comentariu

sus