Skip to main content

După TVR, şi Antena 1 s-a supărat că Pro TV i-a „suflat” Euro. Reacţia Pro TV

 
După TVR, şi Antena 1 s-a supărat că Pro TV i-a „suflat” Euro. Reacţia Pro TV

Antena Group contestă cu doar patru zile înainte să înceapă Euro2016, preluarea de către Pro TV a opţiunii free to air pentru campionatul de fotbal. Solicitarea vine la scurt timp după ce CNA a discutat o adresă asemănătoare de la TVR.

Publicitate

Antena Group a trimis chiar astăzi către Consiliul Naţional al Audiovizualului o scrisoare prin care cere forul audiovizual să informeze UEFA că Pro TV nu mai este în lista must carry şi că nu ar fi trebuit să aibă acces la opţiunea free-to-air.

„Vă rugăm să luaţia act de faptul că statutul juridic de canal pay tv nu permite respectivului radiodifuzor contractarea, în regim de exclusivitate a pachetului „free to air” pentru Campionatul Europeand e Fotbal 2016 din Franţa, eveniment de importanţă majoră pentru cetăţenii români, şi să procedaţi la informarea licenţiatorului de drepturi UEFA asupra stării de fapt şi de drept astfel create, precum şi asupra dezechilibrului creat de piaţă datorită adjudecării de către un radiodifuzor pay tv a drepturilor free-to-air”, se arată în adresa trimisă de Antena 1 către CNA şi consultată de Paginademedia.ro.

În acelaşi document, Antena Group menţionează că a participat de asemenea la licitaţia pentru achiziţioarea opţiunii free-to-air la Euro 2016. „Antena Group, în calitate de radiodifuzor cu statut must carry a participat cu bună credinţă la licitaţia organizată de deţinătorul de drepturi UEFA pentru achiziţionarea drepturilor TV pentru Campionatul European de Fotbal 2016 Franţa - pachetul free to air îndeplinind toate criteriile de eligibilitate stabilite prin caietul de sarcini în ce priveşte statutul său ca radiodifuzor must carry, în conformitate cu legea aplicabilă, şi din acest motiv înţelege să se alăture întru totul iniţiativei Televiziunii Române”, au mai explicat reprezentanţii Antenei Group.

Adresa postului a fost introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 7 iunie, a CNA şi ar putea fi discutată în şedinţă.

Pe de altă parte, contactaţi de Paginademedia.ro reprezentanţii Pro TV au declarat:

„UEFA are o procedura foarte clara si transparenta de ofertare a proprietatilor sale. Pro TV a respectat toate procedurile si a indeplinit toate cerintele UEFA pentru a achizitiona drepturile. Astfel, toti romanii au sansa de a vedea cele mai importante 23 de meciuri ale UEFA EURO 2016, la cele mai bune standarde de calitate.” au declarat oficialii PRO TV.”

CONTEXT. Reamintim că şi TVR a trimis către CNA o adresă asemănătoare, la jumătatea lunii mai, dar care a fost discutată de membri abia săptămâna trecută.

„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air.”, a spus Emil Hossu Longin. şeful departamentului sport din TVR.

„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeaşi categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la licitaţie a competiţiilor importante, preliminarii şi Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeaşi situaţie.”, a mai adăugat Hossu Longin.

CNA nu a reuşit să dea încă un răspuns adresei CNA. Forul a avut în discuţie, în şefinţa de joi, două variante de răspuns, însă niciuna nu a trecut la vot.

Lorand Turos, membru CNA, a fost de părere că cel mai potrivit răspuns ar fi acela că Pro TV nu este un post "free to air" pentru că retransmisia sa de către cablişti se face în baza unui contract comercial.

În acelaşi timp, Răsvan Popescu le-a propus colegilor săi să voteze următoarea variată de răspuns: "Propunerea este de a răspunde că acest Campionat se încadrează în categoria evenimentelor de importanţă majoră. Şi să precizăm că începând cu data de 23 iulie 2013 Pro TV ne-a notificat că nu mai este în must carry." Fiecare dintre variante a primit patru voturi, insuficient pentru a fi trimisă către TVR. În consecinţă, votul în acest caz va fi reluat într-o şedinţă viitoare.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • TVR_HD_cu_bere_rece_pe_LED_LCD TVR_HD_cu_bere_rece_pe_LED_LCD
    BAI uite carei treba poate nu sti dar ... ProTV nu mai emite terestru gartis nici macar in Bucuresti de unde esti sic :) asa ca nici pe digital nici pe analogic nu il mai gasesti moca ... si pe net sa stai tu cu piciorele imbirligate la un monitor nespalat ... iar pe satelit pe 13' si pe 16' nu e decit ProTV International la care nici macar reclamele nu sunt live ... in rest poate ai uitat da ProTV nu a platit taxe la sta de pe vremea lui iliescu cu care sigur ai votat in timp ce te uitai la ... Esca poreclita si Rezistenta :)
  • bubu bubu
    dar a citit vreunul de la CNA directiva mass-media sa vada ce inseamna "free tv"?
  • EURO in ETER EURO in ETER
    TVR e FREE TO AIR, mai ales TVR 1 inca se prinde pe analogic terestru, dar si digitalul terestru este acum la 65% din Romania. cu maxim 150 de lei orice tv mai vechi poate receptiona emisia digitala terestra. sunt acolo 4 canale ale tvr. PROTV a iesit din free to air demult, si de facto in iunie 2015 cand s-a inchis emisia analogica. Ar fi putut intra pe emisie digitala terestra dar decat sa adune publicitate mai bine aduna bani siguri de la cablisti si satelit.
    La EURO meciurile nationalei dar si derbiurile in sferturi pana in finala trebuie sa fie la TVR care e singurul care emite in eter deci e chiar free to air.
  • Gaetano Gaetano
    Asa sunt astia de la Antene. Stiu mereu sa se umple de penibil!!
  • marian marian
    Mai astia de la Antena sunt penibili . in primul rand tvr trebuie desfintat iar antenuta a primit ordin de la sefu din puscarie sau de la Gadea pastorul cei de la PROtv nu ar trebuii sa i bage in seama pe toti oameni neimportanti SUCCES PROTV
  • Gaetano Gaetano
    ***, Antenelor!!
  • cyberblue cyberblue
    Free to air nu înseamnă doar să poți fi recepționat terestru necodat. Poți fi FTA şi pe satelit. A doua condiție e să nu percepi bani pentru programele tale de la redifuzori. PRO Tv nu îndeplineşte nici o condiție.
  • Hansoloro Hansoloro
    Ce post mai este acum F. T. A ia luati voi o antenta de camera obisnuita si cautatii canale tv surpriza poate doar tvr1 sa se mai prinda pt ca analogicul a disparut de anul trecute se emite digital si iti va trebui o antena dvb-c,t sau un mediabox dvb-c,t. Deci nu mai este cum era o data bagai sarma in tv si uite canalu. Deci despre ce vorbim
  • Iuli Iuli
    Si daca tot vor sa fie pe 1, trebuiau sa emita HD imediat dupa ce a aparut prima data ProTV HD, nu la ani distanta, 10 la numar.
  • Iuli Iuli
    Antenele (sau macar Antena1) trebuia sa emita HD din aceasta luna, sa se invete cu HD-ul pana in septembrie cand vine marea bataie pentru audiente, dar ei emit in *** doar din septembrie (atunci incep testele), cine stie, poate sfarsitul lui septembrie. Si cred ca vor emite HD doar cum face si Kanal D: prime-time.
  • Iuli Iuli
    @Adi, poate te uiti la alt canal, dar la mine doar serialele, emisiunile din prime-time si filmele apar in ***, restul este in SD!
  • Cristi Cristi
    Cum naiba indeplinesc toate criteriile, cand se stie de ani de zile ca UEFA vrea transmiterea meciurilor in ***. In loc sa se milogeasca si sa se planga ca nu transmit ei, mai bine ar implementa mai repede HD. Cred ca deja unii or sa implementeze in curand UHD si Antena group tot la SD este inca.
  • claudiuu claudiuu
    Tvr si Antena1 acuza Pro tv ca nu este un post free to air Si oricum TVR nu pot da Euro 2016 pentru ca au datorii uriase la EBU iar ANTENA1 nu poate transmite EURO 2016 pentru ca nu emit in hd una din cerintele impuse de UEFA in cel mai rau caz optiunea free to air va fii transmisa de Digi 24 care este un post free to air si este la toti operatorii
  • Cyberblue Cyberblue
    Pentru public e ok că Pro TV dă meciurile. Dar nu e un canal Free to Air.
  • geo geo
    Adi, mai bine te-ai informa si pe urma ai posta. Kanal D nu este chiar 24 ore HD. Priveste WoWBiz in format SD pe Kanal D HD...si mai sunt citeva emisiuni tot SD - inclusiv Vacanta Mare - si mai vorbim, da ?

Trimite un comentariu

sus