Skip to main content

Evenimentul zilei, ediţie aniversară. Cristoiu: De ce rămâne EVZ în istorie

 
Evenimentul zilei, ediţie aniversară. Cristoiu: De ce rămâne EVZ în istorie

Evenimentul zilei a apărut astăzi pe piaţă într-o ediţie aniversară care cuprinde momente din istoria de 24 de ani a ziarului fondat de Ion Cristoiu.

Publicitate

Jurnalistul care pe 22 iunie 1992 a lansat publicaţia cu "bulină roşie" a scris un editorial despre "Contribuţia Evenimentului zilei" la istoria României postdecembriste.

Ion Cristoiu spune că EVZ rămîne în memoria presei româneşti prin "mai multe note de unicitate":

1) A fost ziarul al cărui tiraj (700.000) n-a mai fost atins, în anii postdecembrişti, de nici o altă publicaţie.

2) A fost ziarul care a trăit, cel puţin din 1992 pînă în 1996, exclusiv din banii dobîndiţi din vînzare. Cei care au lucrat cu mine îşi amintesc, poate, antipatia mea faţă de sacrificarea şi a unui centimetru din producţia gazetărească în favoarea publicităţii.

3) A fost ziarul anchetat penal pentru atentat la siguranţa naţională şi interzis la Cotroceni, sediul preşedinţiei lui Ion Iliescu.

4) A fost ziarul care i-a îmbogăţit şi pe cei din administraţia Trustului, deoarece au avut de unde fura pe rupte.

5) A fost ziarul ale cărui concursuri pentru posturile de redactori deveniseră spectacolul cozilor uriaşe de solicitanţi.

6) A fost ziarul care a făcut din cititori una dintre sursele de informaţii prin înfiinţarea unui serviciu non-stop de telefoane redacţionale.

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care, în opinia lui Cristoiu, Evenimentul zilei rămâne în istorie. Simona Ionescu, actualul redactor-şef al EVZ, a scris un editorial despre venirea ei în 1993 la ziarul condus de Cristoiu.

"Am ajuns în redacţia lui Ion Cristoiu la un an de la lansarea primului ziar bulevardier de după revoluţie. Era în 1993, după trei ani de presă la cotidianul „Tineretul liber”, unde- mi făcusem ucenicia de reporter. Revoluţia produsă în media de apariţia «ziarului lui Cristoiu», cu marea bulină roşie pe frontispiciu, m-a făcut să-mi doresc să fac parte din echipă. Atunci nu ştiam că şi Ion Cristoiu îmi urmărea articolele apărute în „Tineretul liber” şi le spunea adjuncţilor să mă coopteze în echipa EVZ", povesteşte Simona Ionescu.

În ediţia de astăzi apare şi o listă a primilor 100 de ziarişti ai "Bulinei roşii". Printre aceştia se numără Sorin Roşca Stănescu, Mirel Curea, George Pruteanu, Horia Tabacu, Dan Andronic, Radu Tudor, Mihai Pâlşu şi George Stanca.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus