Skip to main content

Scandal după ce un cotidian din Italia a oferit ca supliment Mein Kampf al lui Hitler

 
Foto: telegraph.co.uk
Foto: telegraph.co.uk

Scandal în Italia după ce cotidianul de drepta Il Giornale a oferit ca supliment ca supliment Mein Kampf. Publicaţia italiană le-a propus cititorilor săi, sub deviza "cunoaşte pentru a respinge", opusul "Mein Kampf" al lui Adolf Hitler, scrie News.ro. Iniţiativa a scandalizat comunitatea evreiască şi pe Matteo Renzi, relatează AFP.

Publicitate

Preşedintele Consiliului de Miniştri a reacţionat vehement, sâmbătă dimineaţa, într-un mesaj postat pe Twitter, faţă de publicarea în Italia a acestei lucrări programatice, redactată în 1925, a celui care avea să comită cel mai mare genocid din Istorie.

"Mi se pare sinistru ca un cotidian italian să propună în prezent Mein Kampf al lui Hitler. Salut cu afecţiune comunitatea evreiască. Să nu se mai repete niciodată!", scrie Renzi, referindu-se la Holocaust.

"Este un lucru sinistru, la ani lumină de orice logică de aprofundare şi studiu ale Holocaustului", a reacţionat, la rândul său, preşedintele comunităţilor evreieşti italiene Renzo Gattegna, care denunţă ca "indecentă" iniţiativa Il Giornale.

Cum se apără ziarul?

Citirea Mein Kampf este un veritabil antidot la toxinele naţional-socialismului", s-a justificat ziarul, care publică o versiune din 1937 a opusului, într-o ediţie comentată de istoricul Francesco Perfetti.

Il Giornale precizează că Mein Kampf este prima dintr-o serie de opt cărţi dedicate istoriei celui de-al Treilea Reich, care vor fi puse în vânzare săptămânal.

O ediţie comentată de cercetători ai Mein Kampf a fost publicată la începutul lui ianuarie în Germania, în premieră de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce drepturile de autor au ajuns în domeniul public la începutul anului.

Potrivit cercetătorului italian Frediano Sessi, citat de postul Rainews24, este regretabil că această publicare nu urmează exemplul acestei ultime ediţii germane, în care "3.500 de note critice depăşesc ca mărime textul Führerului".

Cunoscut pentru poziţia sa de dreapta, mai ales în problema migraţiei, cotidianul condus de Alessandro Sallusti şi proprietatea lui Paolo Berlusconi, fratele fostului şef al Guvernului Silvio Berlusconi, este tipărit în aproximativ 200.000 de exemplare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus