Skip to main content

Jucan, după consultări între CSM şi CNA: Articolul despre difuzarea de imagini cu persoane arestate nu poate fi respectat

 
Valentin Jucan. Foto: Mediafax
Valentin Jucan. Foto: Mediafax

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a declarat pentru agenţia de presă News.ro, după întâlnirea dintre câţiva reprezentanţi ai forului şi ai Consiliului Superior al Magistraturii, că cele două instituţii vor cădea de acord asupra unui set de reglementări în privinţa difuzării de imagini cu persoane aflate în stări privative de libertate.

Publicitate

Membrul CNA a explicat, pentru News.ro, că articolul 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că nu pot fi difuzate imagini cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care ispăşesc o condamnare, fără acordul acestora, nu poate fi respectat de jurnalişti, din cauza unei probleme de infrastructură.

”Am arătat că acest articol, mai ales în regim live, nu poate fi aplicat, pentru că reprezentanţii presei, ajunşi acolo ca urmare a unui comunicat neexplicit al organului respectiv, nu au cum să ştie dacă persoana care va fi chemată va ieşi în stare de reţinere sau de arest sau aşa cum a intrat. Nu au cum să anticipeze că o persoană va fi arestată, astfel încât să îi ceară permisiunea acelei persoane sau avocatului persoanei respective. Presa este pusă în faţa unui fapt împlinit”, a spus Valentin Jucan.

El a adăugat că în timpul întâlnirii de lucru cu CNA, membrii CSM au recunoscut că există o problemă la nivelul procedurilor judiciare şi că mai mult de 80% dintre clădirile aparţinând parchetelor, DNA, DIICOT din Capitală şi din ţară nu beneficiază de amenajări speciale, prin care persoanele aflate în stări privative de libertate să poată ieşi din instituţie, fără a fi surprinse de presă.

”Membrii CSM au recunoscut şi dânşii, cu foarte multă claritate, că există o problemă la nivelul procedurilor judiciare. A fost o afirmaţie făcută în sensul că mai mult de 80% dintre clădirile aparţinând parchetelor, DNA, DIICOT din Capitală şi din ţară nu beneficiază de amenajări speciale, astfel încât pe intrarea pe care intră şi ies justiţiabilii, respectiv corpul civil sau avocaţii, să nu intre şi cei aflaţi în aceste stări privative de libertate. Deci există o problemă de infrastructură”, a explicat Valentin Jucan.

Jucan a mai spus că dacă nu se reglementează această situaţie, "mai mult ca sigur va ajunge în situaţia de a fi condamnată la CEDO”.

”Am concluzionat ca după această primă întâlnire, care a avut ca scop evaluarea situaţiei, să ajungem de comun acord la un set de reglementări atât pe clarificarea acestui articol, care este neaplicabil, în care noi să ne clarificăm situaţiile de live, situaţiile în care jurnaliştii pot sau nu să facă ceva, respectiv dânşii să îşi clarifice procedurile, la nivelul regulamentelor interioare, modului în care procurorii predau lucrătorilor de poliţie judiciară sau corpului celor care vin de la penitenciar să ridice deţinutul. Deci trebuie un set de reglementări astfel încât să nu poată fi plimbată persoana în spaţiul public”, a explicat membrul CNA.

El a mai menţionat că Directiva Uniunii Europene 343/2016 prevede că instituţiile judiciare, nu presa, trebuie să se asigure că imaginea persoanelor reţinute sau arestate este protejată, ”înţelegând prin acest lucru că respectăm principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

La întâlnirea dintre cele două instituţii au participat, din partea CNA, vicepreşedintele Răsvan Popescu, şi membrii Consiliului, Valentin Alexandru Jucan şi Gabriel Tufeanu, iar din partea CSM au participat preşedintele instituţiei, judecătorul Mircea Aron, vicepreşedintele, procurorul Luminiţa Palade, şi membrii Comisiei nr.2 a CSM.

Întrevederea CNA şi CSM s-a desfăşurat în temeiul unui protocol de colaborare încheiat la data de 17 noiembrie 2011.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus