Skip to main content

După trei săptămâni, CNA a solicitat Ofcom să analizeze reportajul difuzat de Sky News despre presupusul trafic de arme din România

 
După trei săptămâni, CNA a solicitat Ofcom să analizeze reportajul difuzat de Sky News despre presupusul trafic de arme din România

Consiliul Naţional al Audiovizualului a solicitat organismului omolog din Marea Britanie (Ofcom) să analizeze reportajul difuzat pe 7 august de Sky News în legătură cu presupusul trafic de armament făcut pe teritoriul României.

Publicitate

Aceasta primă reacţie oficială a CNA vine la aproape trei săptămâni de la declanşarea scandalului şi la o săptămână după ce procutorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, reporterul care apare în reportajul trucat.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului, în calitatea sa de autoritate unică de reglementare şi control în domeniul comunicării audiovizuale, a transmis o adresă către OFCOM (The Office of Communications) - organism din Marea Britanie similar cu CNA - prin care a solicitat ca reportajul difuzat de postul Sky News în legătură cu un presupus trafic de armament făcut pe teritoriul României să fie analizat prin prisma legislaţiei britanice din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului, respectarea acurateţei şi imparţialităţii în ceea ce priveşte opiniile şi punctele de vedere exprimate în legătură cu acest subiect", se spune într-un comunicat al Consiliului.

O parte dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au declarat, ieri, pentru News.ro, că măsura de începere a urmăririi penale în cazul jurnaliştilor Sky News, care au realizat o anchetă despre presupuşi traficanţi de arme pe teritoriul României, este un ”exces de zel”,”un abuz” şi reprezintă ”un precedent foarte grav”. Alţi membrii ai Consiliului au spus că nu sunt în măsură să aibă o opinie în această privinţă.

CONTEXT. Pe 11 august procurorii DIICOT au reţinut trei bărbaţi care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News despre presupusul trafic cu arme din România.

Şase zile mai târziu procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, pentru infracţiuni de comunicare de informaţii false.

"S-a reţinut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, şi anume cetăţenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenţie, au comunicat şi răspândit în mediul virtual şi prin mass-media, ştiri şi informaţii false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deşi cunoşteau că aceste ştiri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea naţională, în contextul mai sus-descris", se arată în motivarea judecătorilor, potrivit Mediafax.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus