Skip to main content

PROIECT de ordonanţă de Guvern pentru Fondul Cinematografic. Taxe pentu televiziuni, platformele video şi organizatorii de jocuri de noroc

 
PROIECT de ordonanţă de Guvern pentru Fondul Cinematografic. Taxe pentu televiziuni, platformele video şi organizatorii de jocuri de noroc

Televiziuni, platforme video la cerere şi furnizorii de servicii de internet se numă printre entităţile care vor plăti un procent din venituri, taxe ce vor fi destinate Fondului Cinematografic. Fie că este vorba de noi taxe, fie că sunt majorări ale unor taxe deja existente, acestea fac parte din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Culturii, potrivit Profit.ro.

Publicitate

Proiectul vizează, printre altele, majorarea de la 3% la 4% a contribuţiei din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de televiziunile publice şi private, arată Profit.ro. Pe lângă televiziuni şi cinematografe, şi platformele de streaming online vor contibui cu 1% din încasările lunare.

Furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobilă, vor fi obligaţi să verse 1% din încasările lunare la Fondul Cinematografic, prin care sunt subvenţionate filmele româneşti.

Fondul va fi alimentat din nou şi cu o cotă de 4% din profitul anual al organizatorilor de jocuri de noroc, contribuţie anulată în 2009.

Documentul introduce mai multe surse de alimentare pentru Fondul Cinematografic, printre care şi colectarea unei contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, cu menţiunea, fără detalii, că o astfel de contribuţie “se adaugă preţului pentru serviciile oferite”.

Este prevăzută şi colectarea unei contribuţii de 1% din preţul de vânzare şi/sau închiriere a filmelor pe platforme de streaming video online de tipul VoD, SvoD, TvoD, PayPerView, plătibilă de operatorul economic care efectuează vânzarea şi/sau închirierea.

În prezent, este prevăzută colectarea lunară a unei contribuţii de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie.

Modificările care vizează contribuţiile televiziunilor publice şi private la Fondul Cinematografic se regăsesc în articolul 13 al Ordonanţei de Urgenţă, privind constituirea Fondului Cinematografic:

Art. 13, alin. 1 (c) Colectarea unei contribuţii de 4% din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice si private, contribuţie care se adaugă la preţul minutului de publicitate şi care se încasează de la beneficiarul final al publicităţii, în baza facturii ce va fi emisă de către furnizor către beneficiarul publicităţii televizate; posturile private de televiziune, inclusiv cele cu circuit închis, sunt obligate să transmită Centrului Naţional al Cinematografiei lista contractelor de publicitate încheiate, cuprinzând valoarea acestora şi denumirea beneficiarilor finali ai publicităţii televizate.

(d) Colectarea unei contribuţii de 3% din preţul minutelor de publicitate vândute din spaţiul programului propriu de către societăţile de televiziune prin cablu, care au licenţa pentru producţia de programe şi care se adaugă acestui preţ; plata contribuţiei către Fondul cinematografic se face de către titularul licenţei audiovizuale;

(f) Colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit, precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Lionte Lionte
    Proiectul e bun dar daca tot la alde Carmazan sau alt-netot-psdist-cu-pretentii-de-regizor se duc, e degeaba. Macar sa prezinte sinopsisul si daca are mai mult de 2 minute legate de tacere nejustificata decat de viziunea artistica si neinteleasa a regizorului, sa fie respins. Ba chiar penalizat pentru ca solicita bani de la oameni care vor sa fie provocati, distrati, in schimb li se dau framantare, angoase, retrairi ale unor evenimente urate, redate atat de real si totodata exagerat ajungand sa injure ca au platit sa vada asa ceva
  • Anonim Anonim
    Bataie de joc! Nu mai stiu de unde sa ia bani pentru a hrani, asa zisa cinematografie romaneasca. Daca s-ar stii cum functioneaza lucrurile, cand se aloca banii pentru un film sau mai stiu eu ce eveniment, sigur ar iesi scandal.
    Romanii, ar trebui sa vada ce mizerii de filme romanesti se produc.
    Statul tine in spate, prea multi paraziti.

Trimite un comentariu

sus