Skip to main content

Ştirile TVR dedică o serie de ediţii speciale celor 100 de ani împliniţi de la intrarea României în Primul Război Mondial

 
Ştirile TVR dedică o serie de ediţii speciale celor 100 de ani împliniţi de la intrarea României în Primul Război Mondial

Împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial este marcată, la TVR 1, prin două Ediţii speciale ale Ştirilor, una difuzată mâine, de la ora 19.00, şi una duminică, 28 august, de la 12.00.

Publicitate

În plus, toate jurnalele de ştiri de la TVR 1 vor cuprinde transmisiuni în direct de la manifestările dedicate acestui eveniment şi dezbateri în studio, moderate de Mihai Constantin şi Radu Tudor. Pe teren se vor afla reporterii speciali Adelin Petrişor şi Florian Petrică.

Mihai Constantin este gazdă pentru Ediţia specială de vineri seară, difuzată înainte de Telejurnal, program ce cuprinde atât dezbateri în studioul TVR, cât şi transmisiuni în direct de la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde se va afla jurnalistul TVR Adelin Petrişor.

Ceremonia se va desfăşura pe esplanada Palatului Cercului Militar, în prezenţa unor oficialităţi, dar şi a publicului larg şi va include un moment în care vor fi citite numele eroilor căzuţi în război.

În Studioul 11 al Televiziunii Române se vor afla, alături de Mihai Constantin, istoricul militar Petre Otu, de la Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară din cadrul MApN, precum şi colonelul în rezervă Dorin Petruţ, rănit în Irak în anul 2007, într-un atac asupra bazei în care îşi desfăşura activitatea.

Pe 28 august, la prânz, Radu Tudor este gazda unei altei Ediţii speciale dedicată centenarului Primului Război Mondial, avându-l ca partener, pe teren, pe Florian Petrică, aflat în Parcul Carol din Capitală.

Istoricul militar Florin Şperlea va discuta cu Radu Tudor în platou, iar în Parcul Carol, jurnalistul TVR va sta de vorbă cu Diana Gheorghiţă, specialist din partea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, respectiv colonelul în retragere Eugeniu Vasiliu, veteran de război în vârstă de 94 de ani, care a luptat la Oarba de Mureş, a fost rănit în al Doilea Război Mondial şi a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler.

Transmisiuni de la manifestări dedicate centenarului Primului Război Mondial

TVR 1 va mai difuza defilarea Gărzii de Onoare, intonarea Imnului României, slujba de pomenire a eroilor, alocuţiunile preşedintelui şi premierului României, depunerile de coroane, întâlnirea preşedintelui ţării cu veteranii de război, materiale de la ceremonia ce va avea loc la Catedrala Curtea de Argeş, imagini de la ceremonia din Cimitirul eroilor şi evocarea momentului traversării trecătorilor peste munţi.

În plus, TVR 1 va difuza mâine de la ora 17.15, documentarul Tunurile din august (The Guns of August, SUA, 1965), în regia lui Nathan Kroll şi avându-l ca povestitor pe actorul american Fritz Weaver. Documentarul are la bază cartea cu acelaşi titlu scrisă de Barbara W. Tuchman, carte premiată în 1963 cu Premiul Pulitzer.

Producţia se doreşte o reconstituire a Primului Război Mondial, începând cu înmormântarea regelui Eduard al VII-lea al Marii Britanii şi până la Tratatul de la Versailles, cu ajutorul imaginilor de arhivă. În documentar apar: Arhiducele Franz Ferdinand, Winston Churchill, Georges Clemenceau, împăratul Francisc Iosif etc.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus