Skip to main content

Turcia: nouă jurnalişti, inclusiv redactorul-şef al cotidianului Hürriyet, au fost arestaţi

 
Foto: sputniknews.com
Foto: sputniknews.com

Autorităţile turce au arestat, ieri, nouă jurnalişti, în rândul cărora se află şi redactorul-şef al cotidianului Hürriyet, pentru presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gülen, acuzat că a organizat tentativa nereuşită de lovitură de stat în luna iulie, scrie News.ro, care citează rt.com.

Publicitate

În total, Biroul Procuraturii din Istanbul a emis mandate de arestare împotriva a 35 de persoane, acuzate de legături cu unităţi ale armatei care au încercat să îl răstoarne de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, pe 15 iulie, precizează cotidianul Hürriyet.

Printre jurnaliştii arestaţi, acuzaţi de propagandă pro-Gülen, se află şi Dincer Gokce, redactorul-şef al site-ului în limba engleză de la Hürriyet.

Ceilalţi opt, reţinuţi în Istanbul, Ankara şi în provincia Kocaeli din nord-vestul Turciei, sunt actuali sau foşti jurnalişti de la publicaţiile Bugun, Radikal şi Yeni Safak, dar şi de la fostul ziar de opoziţie Zaman, potrivit televiziunii turce NTV. 18 suspecţi au părăsit Turcia şi alţi 8 au fost daţi în urmărire de autorităţi.

Guvernul turc, care l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite, că a orchestrat puciul din luna iulie, a întreprins apoi o operaţiune vastă de arestări şi concedieri în armată, poliţie, justiţie, educaţie, afaceri şi mass-media împotriva partizanilor lui Gülen.

La rândul lui, fostul imam a dezminţit cu fermitate orice implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Numeroşi jurnalişti se află în prezent în închisoare în aşteptarea proceselor.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus